Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2024

Απειλείται η βιολογική ζωή μας... με μιά ραδιενέργεια που οπωσδήποτε θα έχουμε λόγω της γειτονίας (Μέση Ανατολή) και όλα τα συναφή λιμοί, λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί...



ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Φιλιππία Βενετσάνου 
Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος:
Απειλείται η βιολογική ζωή μας... με μιά ραδιενέργεια που οπωσδήποτε θα έχουμε λόγω της γειτονίας (Μέση Ανατολή) και όλα τα συναφή λιμοί, λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί...
Ο Άγιος Κυπριανός είχε μία επιπλέον αμαρτία που δεν ήταν μόνο η προσωπική του πτώση στη μαγεία. Ήταν ότι δια της μαγείας πολλούς ανθρώπους εγκρίμνησε στην δαιμονοκρατία της μαγείας, παρέσυρε πολλούς ανθρώπους με τη φήμη που είχε, με ταις δυνάμεις που είχε ως ισχυρός μάγος που ήταν. Όλα αυτά σε όλη του τη ζωή ο Άγιος Κυπριανός τα έφερνε μπροστά του και είχε καθημερινή μετάνοια.
Μόνο έτσι μπορούμε λίγο να καταλάβουμε αυτά που λένε οι διάκονοί μας και οι ιερείς μας στη Λειτουργία. Τι λένε; "Τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι". 







Παρακαλούν το Θεό μας να μας αξιώσει να εκτελέσουμε, να ολοκληρώσουμε σημαίνει αυτό το ρήμα, μέχρι το τέλος του ζωής μας, τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας εν ειρήνη και εν μετανοία. Κι ενώ μπορεί γύρω μας να γίνονται πόλεμοι, στην οικογένειά μας καυγάδες, διαζύγια, φτώχειες, συμφορές. Ο άνθρωπος που ζει εν μετανοία έχει αυτό το παράδοξο μέσα του αισθάνεται βαθιά την ειρήνη. Βαθιά ειρήνη! Και μπορεί μέσα σε ένα πέλαγος τρικυμισμένο να προχωρήσει το καράβι του σώματος και της ψυχής.
Έτσι και εσείς αδελφοί μου και να εύχεστε και για μένα που λέω τα μεγάλα λόγια. Να δίνουμε σημασία σε αυτόν τον λόγο της εκκλησίας "τον υπόλοιπον χρόνον τη ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι". Βλέπετε και οι εξωτερικοί πόλεμοι ήρθαν στη γειτονιά μας. Ο Λίβανος είναι δίπλα και τα Ιεροσόλυμα και το Τελ Αβίβ που βομβαρδίζεται, αφού και αυτό εμβομβάρδισε. Έτσι. Υπάρχει μία δημοκρατία στα Σχέδια του Θεού. Άρα από ό,τι φαίνεται τον υπόλοιπό μας βίο, τουλάχιστον τα άμεσα επόμενα χρόνια, δεν θα το ζήσουμε και πολύ εν ειρήνη... Μάλλον θα ζήσουμε με συνεχείς ακοές πολέμων και είμαστε και εμείς αν όχι στην εμπόλεμη ζώνη, στην Κύπρο είμαστε στην γκρίζα ζώνη. Οπότε γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η παραγγελία που έχει ο Διάκος σε κάθε Λειτουργία "τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι" διότι απειλείται η καθημερινότητά μας. Απειλείται η βιολογική ζωή μας... με μιά ραδιενέργεια που οπωσδήποτε θα έχουμε λόγω της γειτονίας (Μέση Ανατολή) και όλα τα συναφή λιμοί,λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί…
Άρα δεν είναι τυχαίο που σύγχρονοι Άγιοι σαν τον Άγιο Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, την Αγία Γερόντισσα Γαλακτία της Κρήτης και άλλους λίγο πιο παλαιούς σαν την Αγία Αλυπία του Κιέβου και τον Άγιο Ιωνά του Κιέβου που αυτά που ζει η καημένη η Ουκρανία τα προφήτευσαν οι Άγιοι από τότε. Που μας έλεγαν ότι τρεις μεγάλες αμαρτίες του 21ου αιώνα θα φέρουν τον Μεγάλο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα δοκιμαστεί όλη η ανθρωπότης.
Η μία είναι οι εκτρώσεις, οι αμετανόητες εκτρώσεις. Η δεύτερη έλεγαν είναι οι παρά φύσιν αμαρτίες που γίνονται και μέσα στο γάμο και εκτός γάμου. Και οι φωστήρες οι βουλευτές μας τα νομιμοποίησαν και τα έκαναν και νόμο. Και το τρίτο έχει σχέση με τον Άγιο Κυπριανό. Η μαγεία είναι, η εκτεταμένη μαγεία που γίνεται στις μέρες μας ακόμη και από εμάς τους Ορθοδόξους. Αυτά τα τρία λέει έχουν μαζέψει τόσην ενέργεια δαιμονική που έδωσαν δικαίωμα στον πειρασμό να προκαλέσει καταστροφές μεγάλες σε όλη την οικουμένη.
Για αυτό εμείς οι χριστιανοί που λειτουργούμαστε έχουμε πολύ μεγάλη δυνατότητα και μεγάλη δύναμη θα έλεγα εάν πράγματι η καρδιά μας αυτό που είπα πάλι και πολλάκις σήμερα το νιώθουν και ας έχουμε και εμείς τα δικά μας λάθη και πάθη, να νιώθουμε μέσα στη Λειτουργία ότι ο υπόλοιπος χρόνος της ζωής μας θα είναι εν ειρήνη καρδιακή και μετανοία. Τη μετάνοια του Αγίου Κυπριανού και την ειρήνη της Αγίας Ιουστίνης την εύχομαι σε εσάς να την εύχεστε και εσείς για εμάς. Είναι πολύ αναγκαία στις ώρες που μετρούμε, στις ημέρες που θα περάσουμε στα χρόνια που έρχονται.
Μόρφου Νεόφυτος: "τον υπόλοιπον χρόνον τη ζωής ημών εν ειρήνη και μετανοία εκτελέσαι" (02.10.2024) ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου