Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΑ FUNDS ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΝΑ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ


Αλλος ένας παράνομος πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας διενεργήθηκε προ ημερών στην Ξάνθη, αυτή τη φορά από το fund Cepal Hellas. Είχε προηγηθεί πριν από μερικές εβδομάδες ο πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας στο Δοξάτο Δράμας και μάλιστα για χρέος μόλις 7.500 ευρώ. Ολα αυτά κι ενώ ο Αρειος Πάγος από το 2015 έχει ξεκαθαρίσει τελεσίδικα πως απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί.


Οπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – ΟΕΚ – ΟΕΕ, το fund Cepal Hellas, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της αλλοδαπής εταιρίας Galaxy II funding με έδρα το Δουβλίνο, προχώρησε στον πλειστηριασμό για ποσό κατάσχεσης 50.000 ευρώ.

Η εργατική κατοικία βρίσκεται στον οικισμό του ΟΕΚ Ξάνθη ΙΙΙ, εμβαδού 81,20 τ.μ., και έχει εγγραφεί υποθήκη υπέρ του ΟΕΚ, ενώ ο δικαιούχος συνεχίζει να οφείλει στη ΔΥΠΑ ως καθολικής διαδόχου του ΟΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τις ειδικές προστατευτικές διατάξεις, τα Ν.Δ. 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν. 163/67 άρθρο 12, και Ν.Δ. 910/1971 άρθρο 1, παρ. 3, σύμφωνα με το οποίο «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ», αλλά και τον Αρειο Πάγο, ακόμη και αν έχει ήδη κάποιο δικαστήριο προχωρήσει στην κατάσχεση εργατικής κατοικίας τότε είναι άκυρη. Το απόσπασμα της απόφασης 570/2015 του Αρείου Πάγου αναφέρει:

«α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή».

Ο σύλλογος καλεί να παρέμβουν η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και να προστατέψουν το συμφέρον της υπηρεσίας και την περιουσία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΔΥΠΑ να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για όλες τις νέες περιπτώσεις παράνομων πλειστηριασμών εργατικών κατοικιών και να ζητήσει την παρέμβασή του. «Δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (ΑΑΔΕ) να τηρούν τις νομοθετικές διατάξεις και να αιτούνται ενημέρωσης από τη ΔΥΠΑ για το εάν οφείλουν οι οικιστές εργατικών κατοικιών, ενώ αφήνουν τις εισπρακτικές να παρανομούν και να λειτουργούν ασύδοτα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να πλειστηριάζονται εργατικές κατοικίες παρότι προστατεύονται ρητά από τους νόμους και την απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα στις συνεχιζόμενες παρανομίες. Μιλάμε για τα σπίτια της Εργατικής Κατοικίας, των φτωχών νοικοκυριών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου