Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Κανείς δεν πρέπει να θέλει να σωθεί μόνος του, χωρίς να σωθούν και οι άλλοι.




Ηλιας Καλλιωρας
1. Κανείς δεν πρέπει να θέλει να σωθεί μόνος του, χωρίς να σωθούν και οι άλλοι. Είναι λάθος να προσεύχεται κανείς για τον εαυτό του, για να σωθεί ο ίδιος. Τους άλλους πρέπει να αγαπάμε και να προσευχόμαστε να μη χαθεί κανείς· να μπουν όλοι στην Εκκλησία. Αυτό έχει αξία.
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
===
2. Δεν υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος σωτηρίας, εκτός από το να εξομολογείται ο καθένας σε πατέρες με πολλή διάκριση και από αυτούς να παίρνει οδηγίες για την αρετή και να μην ακολουθεί το δικό του θέλημα.
Άγιος Κασσιανός ο Ρωμαίος


===
3. Ενώ οι καημένοι οι άρρωστοι πονούν, οι γιατροί τους δίνουν πικρό φάρμακο, γιατί με το πικρό θα γίνουν καλά, όχι με το γλυκό. Θέλω να πω ότι και η υγεία από το πικρό βγαίνει, και η σωτηρία της ψυχής από το πικρό βγαίνει (δια των θλίψεων)..
Πολλοί αμαρτωλοί σώθηκαν, μόνο και μόνο, γιατί δεν έκριναν τους άλλους (έχοντας συναίσθηση της δικής τους αμαρτωλότητας)..
Εύχομαι ή όλοι στον Παράδεισο ή κανένας στην κόλαση.. Η σωτηρία του ανθρώπου, εξαρτάται από το δευτερόλεπτο, όχι από το λεπτό. Ο άνθρωπος με έναν ταπεινό λογισμό σώζεται, ενώ εάν φέρει έναν υπερήφανο λογισμό, τα χάνει όλα.
Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου