Κυριακή, Οκτωβρίου 13, 2024

Ο άγιος πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης



Ηλιας Καλλιωρας
Ο άγιος πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης
Η έπαρση των αρχόντων "έριξε" τη βυζαντινή Αυτοκρατορία!
Πολλές φορές συζητούσαμε με τον άγιο Γέροντα τους λόγους για τους οποίους χάθηκε η Κωνσταντινούπολη και το Βυζάντιο.
Ο π. Ιωάννης έλεγε ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία αλλά ότι οι πνευματικοί νόμοι ισχύουν πάντοτε και ότι όλα υπόκεινται στην παντοδυναμία του Θεού!
Μας έλεγε ότι τα "μεγαλεία" των Βασιλέων του Βυζαντίου τούς είχαν οδηγήσει σε έπαρση και υπερηφάνεια και ότι δεν έδειχναν τον σεβασμό που θα έπρεπε προς τον Θεό, όταν εισέρχονταν στον ναό της Αγίας Σοφίας.
Μας ανέφερε μάλιστα και ένα ποίημα που έλεγε ο λαός εκείνη την εποχή, όταν οι βυζαντινοί Αυτοκράτορες έμπαιναν στη μεγάλη αυτή εκκλησία.



"Καβάλα παν στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε, καβάλα παίρνουν το αντίδωρο...", θέλοντας έτσι να μας δείξει ποιοι ήταν οι λόγοι της παρακμής και της απώλειας της μεγάλης αυτής χριστιανικής αυτοκρατορίας!
Έλεγε μάλιστα ότι αφού καβάλα προσκυνούσαν και έπαιρναν το αντίδωρο (υπήρχε μεγάλη αλαζονεία), ο Θεός επέτρεψε την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους.
Δυστυχώς και στα σημερινά χρόνια βιώνουμε αυτή την αλαζονεία και ασέβεια προς τα θεία, με αποτέλεσμα ο λαός μας να έχει περιέλθει σε πολλούς κινδύνους και δύσκολες καταστάσεις!
Τα λόγια αυτά του αγίου Πατέρα μας Ιωάννη ας μας φρονηματίσουν,
ώστε να στραφούμε με μετάνοια και ταπείνωση προς την παντοδυναμία του Κυρίου μας και να σώσουμε την Πατρίδα μας από τα επερχόμενα δεινά.
Η αγία ευχή του να σκεπάζει όλους μας. Αμήν!
Τσεσμετζής Μιλτιάδης - εκπαιδευτικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου