Hellas-now στο Google news! Follow us
Τα τελευταία χρόνια, η αρώνια αρχίζει δειλά δειλά να κατακτά μια θέση στις διατροφικές συνήθειες όλων όσων έχουν επιλέξει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ανθυάνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, της έχουν χαρίσει, και όχι άδικα, το τίτλο της υπερτροφής (superfood).
Η αναγνώριση λοιπόν, τόσο των ευεργετικών στοιχείων, όσο και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της, οδήγησε, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, σχεδόν όλες της χώρες της Ευρώπης καθώς και την Ρωσία, στην καλλιέργεια Αρώνιας.
Τι είναι όμως η αρώνια και πόσοι από εμάς την αναγνωρίζουμε;
Πρόκειται για ένα φυτό, για την ακρίβεια έναν θάμνο, που αναπτύχθηκε στην Βόρεια Αμερική και είναι το ένα από τρία συνολικά ειδή της οικογένεια των Ροδοειδών, που παράγουν μούρα. Ευδοκιμεί, κυρίως κοντά σε βάλτους ωστόσο, η καλλιέργεια της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «λιτοδίαιτη» αφού, οι απαιτήσεις της για νερό, ήλιο και περαιτέρω φροντίδα (κλάδεμα, ράντισμα κ.τ.λ) είναι ελάχιστες.
Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό, αργότερα όμως, οι ευεργετικές ιδιότητες του το έκανα ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί και στην εναλλακτική ιατρική ως φάρμακο, για να ανακουφίσει αλλά και να προστατέψει τον οργανισμό από διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις.
Το χρώμα του φυτού είναι σκούρο κόκκινο προς μαύρο και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο, όπως είπαμε και προηγουμένως, στην υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες και αντιοξειδωτικά. Αν και η γεύση του είναι λιγάκι ξινή, εξαιτίας των ταννινών, συχνά χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, σιροπιού, χυμού κ.α.
Διατροφική αξία
Τα 100gr αρώνιας περιέχουν τα παρακάτω πολύτιμα θρεπτικά συστατικά:
Ενέργεια: 47 kcal
Υδατάνθρακες: 9.6 gr
Πρωτεΐνες: 1.4 gr
Λίπη: 0.5 gr
Φυτικές ίνες: 5.3 gr
Βιταμίνη Β9: 25 mcg
Βιταμίνη Α: 214 IU
Βιταμίνη C: 21 mg
Βιταμίνη E: 1.17 mg
Βιταμίνη K: 19.8 mcg
Νάτριο: 1 mg
Κάλιο: 162 mg
Ασβέστιο: 30 mg
Σίδηρο: 0.62 mg
Μαγνήσιο: 20 mg
Μαγγάνιο: 0.65 mg
Ψευδάργυρο: 0.53 mg
Καροτένιο-β: 128 mg
Λουτεΐνη – ζεαξανθίνη: 118 mcg
Ιδιότητες
Η αρώνια έχει τις εξής ιδιότητες:
Αντιοξειδωτικές
Αντικαρκινογόνες
Αντι-ιικές
Αντιφλεγμονώδεις
Αντιβακτηριδιακές
Αντισηπτικές
Οφέλη
Ως ένα κορυφαίο superfood, η αρώνια παρέχει στον οργανισμό μεγάλη ποικιλία από οφέλη. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:
Κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών
Πρόσφατες αξιολογήσεις, κατέταξαν την αρώνια στην πρώτη θέση των φαρμακευτικών φυτών, αφού οι αντιοξειδωτική της δράση που αποδίδεται τόσο στις φαινολικές ενώσεις, όσο και στην βιταμίνη C, είναι υψηλότερη από κάθε άλλο καρπό. Οι βιοχημικές αυτές ενώσεις επιβραδύνουν την γήρανση που προκαλείται από τους περιβαλλοντικούς ρύπους, τις κακές διατροφικές συνήθειες, την υπεριώδη ακτινοβολία ή άλλους παράγοντες που επιτρέπουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών. Παράλληλα, δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια στις εκφυλιστικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Απώλεια βάρους
Με περιεκτικότητα φυτικών ινών που φτάνει το 20% είναι δεδομένο ότι η αποξηραμένη αρώνια διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και αποτελεί τον καταλληλότερο σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Αντίθετα με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα λίπη, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες, οι διαιτητικές ίνες δεν διασπώνται αλλά περνούν άθικτες μέσα από τον πεπτικό σωλήνα. Αυτό έχει ως επακόλουθο την προώθηση της σωστής λειτουργίας του εντέρου, τη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και βέβαια την απώλεια βάρους, η οποία επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό μιας υγιούς διατροφής μαζί με γυμναστική.
Διαβάστε επίσης: Φρούτα: Γιατί πρέπει να τα τρώμε άγουρα και με τη φλούδα
Κατά του καρκίνου
Αναμφισβήτητα, η τακτική κατανάλωση μούρων, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σε πρόσφατες μελέτες, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά ότι το εκχύλισμα των βακκινίων, ειδικά της αρώνιας περιέχει μεγάλα ποσοστά ανθοκυανινών, τα οποία δραστηριοποιούνται ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αφού μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Φυσικός τρόπος αντιμετώπισης του κρυολογήματος
Κάθε φορά που ο χειμώνας έρχεται, οι πιο πολλοί, εάν όχι όλοι, υποφέρουν από κρυολογήματα και γρίπη. Δυσάρεστες καταστάσεις που μας στερούν από τις καθημερινές μας δραστηριότητές. Υπάρχει όμως ένας τρόπος που μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό και εννοούμε την κατανάλωση αποξηραμένης αρώνιας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι Ινδιάνοι την χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κρυολογήματος, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει και επιστημονικά τις αντιικές της ιδιότητες κατά του ιού της γρίπης τύπου Α, καθώς επίσης και την αντιβακτηριακή δράση κατά του σταφυλόκοκκου και του επιβλαβούς βακτηρίου Escherichia coli (την κύρια αιτία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος).
Βελτιώνει την όραση
Η αρώνια διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και στην υγεία των ματιών. Ως μια καλή πηγή καροτενοειδών, αποτρέπει τον σχηματισμό καταρράκτη, ενώ τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στην σύνθεση της συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, απλώνουν ένα πέπλο προστασίας στα μάτια και τα προφυλάσουν από διάφορες διαταραχές που προκαλούνται από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα.
Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος
Ένα ακόμη σημαντικό όφελος που προσφέρει η κατανάλωση της, είναι η τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος και κατ’ επέκταση η μείωση των καρδιαγγειακών διαταραχών. Επίσης, η αρώνια περιέχει φαινόλες οι οποίες προωθούν την άμεση επούλωση των τραυμάτων, αποτοξινώνουν τον οργανισμό, και αποτρέπουν το φράξιμο των αρτηριών. Αξιοσημείωτες είναι και οι δράσεις της κατά του οξειδωτικού στρες, μια από τις κύριες αιτίες που προκαλούν αλλοιώσεις στο DNA.
Έλεγχος του διαβήτη
Σίγουρα το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι τροφές, ακόμη και τα φρούτα, περιέχουν ζάχαρη είναι αποθαρρυντικό για κάποιον που υποφέρει από σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, η αρώνια φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους διαβητικούς. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση χυμού του συγκεκριμένου καρπού δεν προκαλεί καμία απολύτως αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Άλλα οφέλη
Εκτός από τα οφέλη που αναφέραμε, η αρώνια βοηθά και στα παρακάτω:
Βοηθά στην αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης
Επιλογή και αποθήκευση
Μπορείτε είτε να την συλλέξετε μόνοι σας, είτε να την προμηθευτείτε από κάποιο οπωροπωλείο ή σούπερ μάρκετ της περιοχής σας. Επιλέξτε καρπούς που είναι ζουμεροί, με ομοιόμορφη όψη και λαμπερό χρώμα. Η αρώνια διατηρείται στο ψυγείο για μια εβδομάδα περίπου.
Η αρώνια στην κουζίνα
Εκτός από τις φαρμακευτικές ιδιότητες της, η αρώνια μπορεί να αξιοποιηθεί και για την ιδιαίτερη γεύση της και να καταναλωθεί είτε φρέσκια, είτε αποξηραμένη.
Συγκεκριμένα:
Είναι κατάλληλη για φρουτοσαλάτες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή πίτας, κέικ ή άλλων γλυκισμάτων.
Συνοδεύει ιδανικά το παγωτό.
Μπορείτε να φτιάξετε χυμό, ρόφημα ή σιρόπι.
Παρενέργειες
Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση. Για τον λόγο αυτό, πριν την κατανάλωση αρώνιας συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας.
votanonkipos.gr
Hellas-now στο Google news! Follow us
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου