Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2023

Κάποτε, διηγείτο ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, «όταν ήμουν μικρό παιδί, έπαθα τέτοιο σοβαρό κρυολόγημα


Πολυξένη Ρέρρα
Κάποτε, διηγείτο ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, «όταν ήμουν μικρό παιδί, έπαθα τέτοιο σοβαρό κρυολόγημα, που έπεσα στο κρεβάτι με μεγάλη δύσπνοια και φοβερό πόνο στην αριστερή πλευρή του θώρακα.




Γιατρός στο χωριό δεν υπήρχε και η μόνη καταφυγή μας ο Θεός και οι Άγιοι Του.
Είχαμε στο σπίτι μας μια μικρή ασημένια εικόνα του Αγίου Χαραλάμπη, θαυματουργή, έως εξακοσίων ετών, που τη φέραμε από τη Μικρά Ασία πατρογονικό κειμήλιο.
Η μητέρα μου λοιπόν, έκανε πολλή προσευχή και μετάνοιες παρακαλώντας τον Άγιο.
Τότε βλέπω ένα χέρι Ιερέως από τον καρπό και κάτω, να περνάει πάνω από το κεφάλι μου, να κατεβαίνει στο στήθος μου στο σημείο που πονούσα, όπου με σταύρωσε και με χάιδεψε.
Αμέσως πέρασε ο πόνος και η δύσπνοια και έγινα καλά. Λέω τότε στη μητέρα μου:
- Μητέρα, είδα ένα χέρι Ιερέως που με σταύρωσε και με χάιδεψε και είμαι καλά. Όλα πέρασαν. Μάλιστα της είπα, ότι το χέρι ήταν τριχωτό στο καρπό, με τόση λεπτομέρεια το είδα.
- Παιδί μου, μου είπε η μητέρα μου, ήταν ο Άγιος Χαράλαμπος που ήρθε και σε θεράπευσε. Τη σημερινή ημέρα να την τιμάς πάντοτε -ήταν του Αγίου Αποστόλου Θωμά, όταν έγινε το θαύμα- γιατί ήσουν νεκρός και αναστήθηκες».
Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ένας πολύ θαυματουργός Άγιος που σύμφωνα με το Συναξαριστή μαρτύρησε σε ηλικία 113 ετών.
Θεωρείται προστάτης των επιδημιών και ειδικότερα της πανώλης που τα παλαιότερα χρόνια σκόρπιζε το θάνατο και αποδεκάτιζε πόλεις και χωριά.
Στη Λήμνο σύμφωνα με την τοπική παράδοση κάποτε η πανώλη σκόρπιζε το θανατικό τόσο στους ανθρώπους όσο κι ανάμεσα στα ζώα.
Ιδιαίτερα στο χωριό Βάρος ο ιερέας δεν περνούσε ημέρα χωρίς να ενταφιάσει κι από ένα συγχωριανό του.
Μια πολύ πιστή γυναίκα του χωριού κάποια στιγμή είδε στον ύπνο της τον Άγιο Χαράλαμπο να βγαίνει από την εκκλησία του χωριού και να της παραγγέλνει να κατασκευάσουν μονομερίτικη κλωστή και με αυτή να τυλίξουν το χωριό.
Πράγματι η γυναίκα αυτή την άλλη μέρα κάλεσε αξημέρωτα στο σπίτι της όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια του χωριού κι αφού καθάρισαν το βαμβάκι, το έγνεψαν και στη συνέχεια δημιούργησαν τη κλωστή. Όλα αυτά τα έκαναν μέσα σε μια ημέρα ενώ καθώς δούλευαν προσεύχονταν στον Άγιο Χαράλαμπο.
Στην συνέχεια με το νήμα που είχαν φτιάξει περικύκλωσαν όλο το χωριό προσευχόμενοι. Ύστερα μάζεψαν το νήμα και το πέταξαν στη θάλασσα. Μαζί με τη κλωστή πετάχτηκε και το κακό. Έτσι σώθηκε το χωριό του Βάρους από το θανατικό.
Σε ανάμνηση του θαύματος αυτού τα παλαιότερα χρόνια την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους περίζωναν την εκκλησία του χωριού με μονομερίτικη κλωστή για προστασία του χωριού από το κακό.
Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 - 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του.
Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας.
Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα.
Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.
Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.
Τμήματα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσονται στη ιερά μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ.!








Όλες οι αντιδράσεις:482Φιλιππία Βενετσάνου, 'Εφη Αιγόκερος και 480 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου