Παρασκευή, Μαΐου 26, 2023

Το κινητό σου σε κρυφακούει: Πώς να σταματήσεις την Google από το να σε παρακολουθεί


Ακολουθήστε μας στο Google news
Έχεις σκεφτεί πολλές φορές ότι το κινητό σου σε ακούει. Πηγαίνεις ταξίδι, λες δυνατά ότι πεινάς και, μερικά λεπτά μετά, ενώ χαζεύεις στα social, σου έρχεται διαφήμιση από κοντινό εστιατόριο – «δεν μπορεί», λες από μέσα σου, «είναι σατανικό».


πηγη
Σε παρακολουθεί όντως η Google; Κρατάει πράγματι αρχείο από όσα λες;



Σε μία εποχή που όλες οι συσκευές μας έχουν μικρόφωνα και είναι φτιαγμένα από εταιρείες που παίρνουν κέρδος ακριβώς επειδή καταγράφου όσα κάνουμε, είναι λογικό να γίνεσαι καχύποπτος. Ώρα να μάθεις, λοιπόν, τι ακριβώς παρακολουθεί η Google και πώς να τη σταματήσεις.

Αν έχεις Android, ξέρεις ότι λέγοντας “Hey Google”, τότε εκείνη θα «ξυπνήσει» σαν άλλο τζίνι, έτοιμη να της δώσεις μία εντολή. Πριν πεις τη συγκεκριμένη φράση, εκείνη θα περιμένει να «πιάσει» λέξεις-κλειδιά, αλλά δεν καταγράφει κάθε σου φτάση.

Ακόμη κι αν δεν έχεις ενεργοποιήσει το “Hey Google”, βέβαια, μπορείς και πάλι να την καλέσεις, πατώντας στο εικονίδιο με το μικρόφωνο. Και μπορείς να ακούσεις όλα όσα έχει ηχογραφήσει το Google Assistant σου, πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις του κινητού σου. Μπαίνεις στη Δραστηριότητα Google, τη σελίδα που συλλέγει τα πάντα – από τα βίντεο που έχεις δει στο YouTube, μέχρι τις εφαρμογές που άνοιξες στο κινητό σου. Επιλέγεις το φίλτρο που σου δείχνει μόνο τις φωνητικές εντολές, πηγαίνεις προς τα κάτω κι επιλέγεις τα ανάλογα φίλτρα. Πατάς «Εφαρμογή» και είναι έτοιμο.

Πώς απενεργοποιείς το Google Assistant σου
Είναι απλό. Και πάλι, πηγαίνεις στις ρυθμίσεις, επιλέγεις την κατηγορία της Google και έπειτα τις ρυθμίσεις στα Google apps. Από εκεί, πατάς «Search, Assistant &Voice» και διαλέγεις το Voice. Θα δεις να γράφει “Voice Match”, το πατάς και απενεργοποιείς το “Hey Google” και το “OK Google”.

Πώς να κλείσεις το μικρόφωνο από το app της Google
Αυτό είναι το έξτρα βήμα, για να μη σε ακούει κανείς.

Ανοίγεις τις ρυθμίσεις και πηγαίνεις στην κατηγορία Apps (Εφαρμογές). Εκεί, βλέπεις όλα τα apps που έχεις εγκαταστήσει, βρίσκεις το Google και το επιλέγεις. Πατάς στις Άδειες κι επιλέγεις το Μικρόφωνο – κι από εκεί, διαλέγεις «Να μην επιτρέπεται».

Πώς να μην σε ακούει η Google, αν έχεις iPhone
Για να μην σε ακούει το Google app, πηγαίνεις στις ρυθμίσεις και, απευθείας, προχωράς στο Privacy&Security > Microphone. Πατάς στο slider για απενεργοποίηση και τέλος.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου