Μια έξαρση περιστατικών καρκίνου αναμένεται στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό θα οφείλεται στη μη πραγματοποίηση των απαιτούμενων εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist που έγινε χθες.
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επίκειται ένα ολιστικό πλαίσιο στην κατ’ οίκον νοσηλεία και νομοθετικό πλαίσιο για την ανακουφιστική φροντίδα ενώ, ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε, τη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης για το μητρώο του παιδικού καρκίνου.
Στο συνέδριο συζητήθηκε η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, να αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο έχει ήδη πάρει τη μορφή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, και σημαντική οικονομική στήριξη. Όμως, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο screening από χώρα σε χώρα της ΕΕ και οι ειδικοί προσπαθούν να τις εξαλείψουν ενώ, σημείωσε ότι στην ΕΕ γίνεται screening σε 6 τύπους καρκίνου, που αντιστοιχούν στο 50% όλων των περιπτώσεων καρκίνου.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η κα Κυριακίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις που συνιστούν εμπόδιο σε μια υψηλής ποιότητας φροντίδα για τον καρκίνο. Ενώ, η Mary Bussell, manager health policy and insight του Economist Impact και επικεφαλής του «The Vaccine Ecosystem Initiative» τόνισε ότι παγκοσμίως 1 στους 5 ανθρώπους θα διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Τέλος, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές καινοτομίες, λέγοντας ότι πρέπει να ενσωματωθούν στα συστήματα υγείας και ότι κόστος της αδράνειας, τόσο για τις ανθρώπινες ζωές όσο και για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, είναι πολύ υψηλό για να αγνοηθεί.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι ο καρκίνος είναι η μεγαλύτερη πανδημία αυτού του αιώνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, κάτι που σημαίνει καλή αγωγή υγείας και ενημέρωση που να ξεκινά από το σχολείο, όπως είπε. Το screening όπως είπε, δεν πρέπει να αφορά μόνο τη διενέργεια της εξέτασης αλλά και την αξιολόγηση αυτής, ενώ έδωσε βάρος στην ανάγκη γρήγορης διασύνδεσης από την πρωτοβάθμια έως και την τριτοβάθμια αντιμετώπιση, από τη διάγνωση έως την υποστηρικτική αγωγή.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό ιδιωτικό τομέα, αλλά τα όρια του δημοσίου τομέα, π.χ. όσον αφορά τις ώρες λειτουργίας, πρέπει να αυξηθούν ώστε οι ασθενείς να έχουν επιλογές.
Τέλος, σημείωσε την αναγκαιότητα των ογκολογικών συμβουλίων αλλά και την τηλεϊατρική διασύνδεση, που είναι σημαντική για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, ενώ, τόνισε ότι η συνεργασία με τις ενώσεις ασθενών και η πολιτική για τον καρκίνο πρέπει να είναι υπερκομματική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου