Κυριακή, Μαρτίου 24, 2019

Τα οφέλη από τις Μπάμιες: Προάγουν την υγεία της καρδιάς και των ματιών

Οι μπάμιες είναι από τις πιο γνωστές τροφές της μεσογειακής διατροφής. Παρότι πρόκειται για ένα θρεπτικό και υγιεινό λαχανικό, εντούτοις δεν είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν τρώνε τις μπάμιες ή τις φτιάχνουν σπάνια.

Ο λόγος ίσως οφείλεται στην απειρία του μάγειρα, ίσως στην κολλώδη μεμβράνη που δημιουργείτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Όπως και να χει, το σίγουρο είναι πως στερούμε από τον οργανισμό τα πολλαπλά οφέλη που μας παρέχει το υψηλό διατροφικό τους προφίλ.


Βέβαια, ένα κριτήριο για να επιλέξουμε την τροφή μας είναι και η γεύση, πιστέψτε με όμως, η σωστή συνταγή και η εμπειρία του μάγειρα, μπορεί να μετατρέψει το λαχανικό σε ένα γευστικότατο αποτέλεσμα. Τα μπαχαρικά, το σκόρδο και οι σωστές ποσότητες των υλικών, θα μετατρέψουν τις μπάμιες σε μια νόστιμη τροφή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Μην απορρίπτετε τις μπάμιες, πάρτε τη συνταγή από τη γιαγιά, πειραματιστείτε αρκετά και δημιουργήστε ένα απολαυστικό πιάτο που θα γεμίσει τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.

Με γνώμονα τις παραπάνω συμβουλές, αποφασίσαμε στο άρθρο για τις μπάμιες, εκτός από την αναφορά στα σπουδαία οφέλη και το υψηλό διατροφικό προφίλ του λαχανικού, να αποκαλύψουμε μερικά μυστικά τα οποία θα βοηθήσουν να τις μαγειρέψουμε χωρίς να «σαλιώσουν». Ελπίζουμε με αυτό τον τρόπο να αντιστραφεί το κλίμα και οι μπάμιες να γίνουν από τις αγαπημένες μας τροφές.
Λίγα λόγια για τις μπάμιες

Ποια είναι η ιστορία για το αγαπημένο φαγητό της Κλεοπάτρας; Από που προήλθε και πως κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο;

Στην πραγματικότητα, οι μπάμιες (επιστημονική ονομασία: Abelmoschus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος) είναι ο καρπός μιας μονοετούς πόας της οικογένειας των Μαλαχοειδών (Malvaceae) του γένους Ιβίσκου (Hibiscus).

Αρχικά, το εδώδιμο φυτό ευδοκίμησε στο οροπέδιο της Ερυθραίας στην Αφρικανική Ήπειρο. Γρήγορα όμως, παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος παραγωγής και το υψηλό διατροφικό προφίλ αποτέλεσαν την αιτίας ώστε η καλλιέργεια να επεκταθεί σε όλες τις εύκρατες και τροπικές περιοχές του πλανήτη μας.

Σήμερα οι ολοένα και περισσότερες διατροφικές πληροφορίες που έρχονται στο φως σχετικά με τις μπάμιες και δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ευπροσάρμοστο υλικό της γαστρονομίας, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η δημοτικότητα και η κατανάλωση της, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στη διατήρηση της υγείας μας σε βέλτιστα επίπεδα.
Διατροφική αξία

1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένες μπάμιες περιέχει περίπου

Θερμίδες: 25

Φυτικές ίνες: 2 gr

Πρωτεΐνες: 1,5 gr

Υδατάνθρακες: 5,8 gr

Βιταμίνη Α: 460 IU (9,2%)*

Βιταμίνη Β9: 37 μcg (9,3%)*

Βιταμίνη C: 13 mg (22%)*

Μαγνήσιο: 46 mg (11,5%)*

Κάλιο: 257 mg (7,3%)*

Ασβέστιο: 50 mg(5%)*

Σίδηρο: 0,4 mg (2,3%)*

Οι μπάμιες περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών και διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

*Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης
Οφέλη

Με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών στη σύνθεσή τους, οι μπάμιες παρέχουν στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη.

Μερικά από τα πιο σπουδαία περιλαμβάνουν:

Πηγή ασβεστίου. Σύμφωνα με μελέτες, οι μπάμιες συνιστούν καλή πηγή μαγνησίου και ασβεστίου. Πρόκειται για δύο πολύτιμα συστατικά που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της υγείας των οστών και των δοντιών, στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης, στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών, ενώ βοηθούν και στη σωστή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στις μπάμιες, προάγουν το αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφίμων και συμβάλλουν στη τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος. Έχουν επίσης την ικανότητα να εξισορροπούν τα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ενισχύουν την υγεία των ματιών. Εκτός από φυτικές ίνες και πολύτιμα μέταλλα, περιέχουν επίσης υψηλά ποσοστά βιταμίνης Α και β-καροτένιο. Πρόκειται για χημικές ενώσεις που αποτελούν ισχυρό όπλο για την διατήρηση της υγεία των ματιών και την προστασία τους από υπεριώδεις ακτινοβολίες και ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη, του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας κ.α.

Πλούσιες σε πρωτεΐνες. Οι μπάμιες είναι μια από τις ελάχιστες τροφές που αποτελούν πηγή πλήρους πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει πως περιέχουν στη σύσταση τους και τα 9 αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (τα οποία αδυνατεί να παραγάγει) προκειμένου να εκτελέσει σωστά όλες τις λειτουργίες.

Βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου. Τόσο οι σπόροι, όσο και ο φλοιός του λαχανικού περιέχει σημαντικές χημικές ενώσεις που διακρίνονται για την ικανότητα τους να μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό καθιστά τις μπάμιες ιδανική τροφή για τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη.

Αναλυτικότερα, τα συγκεκριμένα μέρη του φυτού αναστέλλουν τη διάσπαση των υδατανθράκων και ταυτόχρονα διεγείρουν τη παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας. Μια διαδικασία που έχει ως συνέπεια τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Άλλα οφέλη

Εκτός από τα τεκμηριωμένα οφέλη που προαναφέραμε, η σύσταση της μπάμιας εξακολουθεί να μελετάται για πιθανόν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία των νεφρών και του ήπατος, στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων, στην αύξηση της αντοχής, στη βελτίωση της μνήμης, στη μείωση των φλεγμονών, στη εξουδετέρωση των στομαχικών διαταραχών και στη σωστή πήξη του αίματος.
Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Η βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) είναι ένα μικρο θρεπτικό συστατικό που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει πως η υδατοδιαλυτή βιταμίνη συμβάλλει στην υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου καθώς επίσης και στην άρτια σύνθεση του DNA και RNA.

Δεδομένου λοιπόν, πως 1 φλιτζάνι μπάμιες προσφέρει στον οργανισμό 60 mcg φυλλικού οξέος, θα μπορούσαμε να πούμε πως η τακτική κατανάλωση, συνιστά έναν εξαιρετικό τρόπο σε εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, για να λάβουν την πολύτιμη ουσία και τα πιθανά οφέλη της.
Τρόποι να καταναλώσουμε τις μπάμιες

Οι μπάμιες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες και σούπες, ενώ μπορούν να καταναλωθούν είτε φρέσκες (αφού πλυθούν πολύ καλά), είτε μαγειρεμένες (βραστές ή ψητές). Ταιριάζουν επίσης ως συνοδευτικό στο κοτόπουλο και σε άλλα ψητά πιάτα.

Ένας ακόμη εναλλακτικός τρόπος κατανάλωσης, είναι να απομονώσουμε τους σπόρους από το υπόλοιπο λαχανικό και να τους ψήσουμε. Έπειτα, μπορούμε να τους αλέσουμε και να τους χρησιμοποιήσουμε ως υποκατάστατο καφέ που δεν περιέχει καφεΐνη.
Φαρμακευτικές χρήσεις

Εκτός από τη μαγειρική, οι μπάμιες βρίσκουν εφαρμογή και στην παραδοσιακή ιατρική.

Πιο συγκεκριμένα, οι εναλλακτικοί ιατροί των Ανατολικών χωρών χρησιμοποιούσαν τους άγουρους καρπούς και του σπόρους του φυτού για να φτιάξουν κατάπλασμα που ανακούφιζε τους πόνους.


Μυστικά μαγειρικής για να μην «σαλιώνουν» οι μπάμιες

Ίσως ένας σημαντικός λόγος που οι μπάμιες δεν ανήκουν στις αγαπημένες μας τροφές, είναι, πως κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος βγάζουν μια ουσία που μοιάζει με γλίτσα.

Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να διαχειριστούμε κατάλληλα το λαχανικό και να το μαγειρέψουμε χωρίς να «σαλιώσει».

Το πρώτο μυστικό είναι να τις βάλουμε στην κατσαρόλα ολόκληρες.

Δεύτερο μυστικό, προτού τις μαγειρέψουμε αφήνουμε να μουλιάσουν σε νερό και ξύδι για 30 με 60 λεπτά.

Τρίτο και τελευταίο κολπάκι, να προσθέσουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μικρή ποσότητα από χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένες ντομάτες ή μηλόξυδο.

Πρόκειται για συστατικά τα οποία θα μειώσουν την παραγωγή της συγκεκριμένης ουσίας και τατόχρονα θα ενισχύσουν γευστικά τη συνταγή μας.

Υιοθετώντας λοιπόν τα παραπάνω μυστικά μαγειρκής, είναι σίγουρο πως οι μπάμιες θα αποκτήσουν στο τραπέζι μας, τη θέση που τους αξίζει.
Προφυλάξεις

Μπορεί οι μπάμιες ναι είναι ένα θρεπτικό φαγητό, ωστόσο περιέχει ορισμένες ουσίες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα,

Οξαλικά οξέα. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

Φρουκτάνες. Πρόκειται για έναν τύπο υδατανθράκων που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αέρια, φούσκωμα ακόμη και κοιλιακές κράμπες.

Σολανίνη. Μια τοξική ένωση που έχει συνδεθεί με τη δημιουργία φλεγμονής στις αρθρώσεις.

Βιταμίνη Κ. Αν και η βιταμίνη Κ βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μπάμιας καθώς είναι πιθανό να ενισχύσει τη δραστικότητα των φαρμάκων.
πηγη
.votanonkipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου