Κυριακή, Ιανουαρίου 13, 2019

Ρώσος εμπειρογνώμονας προειδοποιεί για διάλυση των Σκοπίων: «Η Αλβανία έτοιμη να αρπάξει εδάφη»!




Στην προσάρτηση (δηλαδή αρπαγή με το αιτιολογικό του αλβανικού πληθυσμού) ενός μεγάλου μέρους της «Μακεδονίας», όπως αποκαλεί τα Σκόπια, ενδέχεται να προχωρήσει η Αλβανία προειδοποιεί Ρώσος εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS σε τηλεγράφημά του με τίτλο «Η κατάσταση με την μετονομασία της "Μακεδονίας" μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων στα Βαλκάνια», παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ρώσου εμπειρογνώμονα Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει το υποθετικό ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσόβου.

Η «ενδομακεδονική» διαμάχη γύρω από την μετονομασία της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ρόλου της αλβανικής διασποράς, και μελλοντικά στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα Βαλκάνια.

Αυτή την άποψη διατύπωσε στο πρακτορείο TASS σήμερα Κυριακή ο εμπειρογνώμων του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Στη "Μακεδονία" οι Αλβανοί συνιστούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, και αν συντελεσθεί διάσπαση στον "μακεδονικό" πληθυσμό, αυτό σε κάθε περίπτωση θα σημαίνει ενίσχυση της αλβανικής επιρροής» επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμων, προσθέτοντας ότι
«για όσο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζονται συσπειρωμένες, αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά αν έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, τότε πιο ισχυρές θα νοιώθουν οι αλβανικές δυνάμεις».
«Η ψηφοφορία γύρω από την μετονομασία, φυσικά αποδυναμώνει το "μακεδονικό" τμήμα του πληθυσμού και μπορεί να υπονομεύσει την δημοκρατική και πολιτική ισορροπία εντός της χώρας, αν και αυτό είναι αρκετά σχετικό» δηλώνει ο Ολέντσενκο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει υποθετικά ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσσυφοπεδίου.
Στην περίπτωση αυτή υποστηρίζει ο Ολέντσενκο, η Αλβανία, η οποία «διεκδικεί τον ρόλο της Μεγάλης Αλβανίας, δηλαδή σκέφτεται να προσαρτήσει εδάφη, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός, μπορεί να σκεφτεί να προσαρτήσει αυτά τα εδάφη, πράγμα που θα αλλάξει ριζικά τον συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια».
https://www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου