ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ (ΜΟΝΟ) ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΧΟΡΔΕΣ – «ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Ένα ακόμα εξαιρετικό άρθρο του Παντελή Μπουκάλα διαβάσαμε στην Καθημερινή, Αναφέρεται στην επτάχρονη Τζαμάλ, από την Υεμένη, η φωτογραφία της οποίας δημοσιεύτηκε στους New York Times και προκάλεσε συγκίνηση σε όσους την είδαν, αλλά όχι και στους υπεύθυνους του facebook οι οποίοι, κατά τον αρθρογράφο, είναι «απίστευτα τυπολάτρες ή υποκριτές» καθώς έσπευσαν να διαγράψουν τη φωτογραφία από τις σελίδες όσων χρηστών την ανάρτησαν.
Το έκαναν «με το πρόσχημα ότι ο κώδικας δεοντολογίας του δικτύου τους απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών με γυμνά παιδιά». Η φωτογραφία απεικονίζει άσαρκη τη μικρούλα (που τελικά έφυγε από τη ζωή) να «προσπαθεί να καλύψει με τα χεράκια της τα κόκαλα του θώρακά της, που διαγράφονται ανάγλυφα».
Ο Παντελής Μπουκάλας, καταλήγει στο άρθρο του ως εξής: «Εξαιρετικός αγοραστής αμερικανικών, γερμανικών, γαλλικών και γενικά δυτικών όπλων η βασιλευόμενη αντιδημοκρατία της Σαουδικής Αραβίας, δικαιούται να χάνει μια στο τόσο την ψυχραιμία της, όπως στην περίπτωση του άγρια δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Δικαιούται επίσης, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα «έξυπνα» και «ευαίσθητα» όπλα της Δύσης, να διαλύει την Υεμένη, οδηγώντας στον αφανισμό τον λαό της. Οι φωτογραφίες αξίζουν χιλιάδες λέξεις. Δεν αλλάζουν όμως τον κόσμο».
Το θέμα της ισοπέδωσης της Υεμένης από τους βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβία και τους συμμάχους της, είχε απασχολήσει, με στοιχεία, το μπλογκ του Harddog. Τίτλος του θέματος ήταν«Η πελάτισσα έχει πάντα δίκιο».
Ολόκληρο το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα
Η Υεμένη δεν χωράει στο φέισμπουκ
Ακόμα κι ένα βλέμμα κορεσμένο από τις πολλές σοκαριστικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται στα ποικίλα ενημερωτικά μέσα. ακόμα κι ένας ψυχισμός ηττημένος από τον μιθριδατισμό και αδιάφορος πια, θα συγκλονίζονταν από την εικόνα της εφτάχρονης Τζαμάλ από την Υεμένη. Εντελώς άσαρκη η μικρούλα, προσπαθεί να καλύψει με τα χεράκια της τα κόκαλα του θώρακά της, που διαγράφονται ανάγλυφα.
Η φωτογραφία της δημοσιεύθηκε στους New York Times προ ημερών, με την περιττή εξήγηση ότι πρόκειται για παιδί που λιμοκτονεί – όπως αναρίθμητα άλλα στην πατρίδα της. Οπως ένας λαός ολόκληρος.
Συγκλονισμένοι από τη φωτογραφία, μια μαρτυρία που αποφεύγει την παγίδα της αισθητικοποίησης της φρίκης, κάποιοι αναγνώστες της εφημερίδας την ανάρτησαν στο φέισμπουκ, προσδοκώντας ότι αυτή η εφιαλτική κυριολεξία της αποστέωσης, το απόλυτο σήμα της λιμοκτονίας, θα λειτουργήσει σαν τύψη και σαν SOS. Δεν μπορούσαν να περιμένουν πως οι ιθύνοντες του φέισμπουκ, απίστευτα τυπολάτρες ή υποκριτές, θα έσπευδαν να διαγράψουν τις αναρτήσεις, με το πρόσχημα ότι ο κώδικας δεοντολογίας του δικτύου τους απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών με γυμνά παιδιά. Ή μάλλον θα έπρεπε να το περιμένουν: Με την ίδια προκλητική δικαιολογία το φέισμπουκ είχε διαγράψει προ καιρού μια εμβληματική αντιπολεμική φωτογραφία, της γυμνής Βιετναμεζούλας που τρέχει να σωθεί από το χωριό της, ισοπεδωμένο από τις αμερικανικές βόμβες ναπάλμ, Ιούνιο του 1972.
Ο σάλος που ακολούθησε τώρα υποχρέωσε το φέισμπουκ να ακυρώσει τη διαγραφή. Δεν είναι ωστόσο πιθανό να πέσει η φωτογραφία της Τζαμάλ στην αντίληψη του Ντόναλντ Τραμπ, του Εμανουέλ Μακρόν και όσων άλλων κάνουν αποδοτικές δουλειές με τους Σαουδάραβες, συνένοχους για το δράμα της Υεμένης. Για το πώς αντιμετωπίζει ο αυτοθαυμαζόμενος Πρώτος Κόσμος τον Τρίτο, η ιστορία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: Η ναρκισσιστική επίκληση αρχών και αξιών δεν λείπει ποτέ. Μολαταύτα το λίπος τής υποκριτικής ανθρωπιστικής ρητορικής αδυνατεί να επικαλύψει τον σκληρό πυρήνα της ιδιοτέλειας: Εξαιρετικός αγοραστής αμερικανικών, γερμανικών, γαλλικών και γενικά δυτικών όπλων η βασιλευόμενη αντιδημοκρατία της Σαουδικής Αραβίας, δικαιούται να χάνει μια στο τόσο την ψυχραιμία της, όπως στην περίπτωση του άγρια δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Δικαιούται επίσης, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα «έξυπνα» και «ευαίσθητα» όπλα της Δύσης, να διαλύει την Υεμένη, οδηγώντας στον αφανισμό τον λαό της. Οι φωτογραφίες αξίζουν χιλιάδες λέξεις. Δεν αλλάζουν όμως τον κόσμο.
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2018/11/facebook.html
http://harddog-sport.blogspot.com
https://averoph.wordpress.com
http://harddog-sport.blogspot.com
https://averoph.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου