Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2014

καλιτσούνια γεμιστά με κρεμμύδι

Photo: careskitchen.com
Νηστίσιμα καλιτσούνια της γιαγιάς γεμιστά με κρεμμύδι
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε
           

  • 1 κιλό αλεύρι
  • μισό ποτήρι τσίπουρο
  • μισό ποτήρι του κρασιού καλό ελαιόλαδο
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο χρειαστεί για να σφίξει η ζύμη
  • σουσάμι και μαυροκούκι προαιρετικά για το γαρνίρισμα
και για τη γέμιση
  • 8 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • ½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Επί το έργον

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και στο κέντρο του ανοίγουμε μια λακκούβα. Σε αυτή ρίχνουμε σιγά-σιγά το τσίπουρο, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό ή αλεύρι, ανάλoγα με το αν θέλουμε να αραιώσουμε ή να σφίξουμε τη ζύμη μας. Θέλουμε να είναι σχετικά σφιχτή αλλά να παραμένει εύπλαστη.
Την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου δύο ώρες και στο μεταξύ, λίγο πριν την βγάλουμε, βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια με έναν πλάστη ανοίγουμε μικρά κομμάτια ζύμης, περίπου 30 γραμμ. το καθένα- μια γεμάτη «τσιμπιά», σε στρογγυλό σχήμα ή ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο με όλη τη ζύμη και κόβουμε κομμάτια με ένα στρογγυλό τσέρκι ή μία πλατιά κούπα.
Σε κάθε κομμάτι ζύμης βάζουμε περίπου μία κουταλιά της σούπας γέμιση, διπλώνουμε το φύλλο ώστε να κλείσει καλά και το «σφραγίζουμε» με μικρές πηρουνιές στην άκρη του.
Αν τα θέλουμε ελαφριά, αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί, απλώνουμε τα καλιτσούνια έτσι ώτσε να απέχουν περίπου μισό δάχτυλο μεταξύ τους και προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι. Τα αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ροδοκόκκινη όψη.
http://zoyridi.blogspot.gr/2014/03/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου