Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2024

«Σεισμός» από το Politico: «Η Ελλάδα αφήνει τους πάντες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη – Είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση για την κατάρρευση και την φθορά της»


Με δημοσίευμα «φωτιά» το Politico «καίει» την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εστιάζοντας σε τρεις μεγάλες υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «συγκαλύψεις, αποτυχημένες έρευνες» αλλά και τη «γενική αίσθηση ατιμωρησίας», τα οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.


«Στη χώρα που φημίζεται για την ίδρυση της δημοκρατίας, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή φθείρεται» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Politico.

Όπως εξηγεί, «η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και όλα πολύ διαφορετικά, συνθέτουν την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει – και ότι οι κυβερνώντες δεν θέλουν να το βελτιώσουν. Ή, ακόμη χειρότερα, είναι υπεύθυνοι».

Συγκεκριμένα, εστιάζει σε τρεις μεγάλες υποθέσεις οι οποίες «δοκίμασαν τα τελευταία δύο χρόνια την πίστη της χώρας στις δικαστικές της δομές». Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα, το ναυάγιο της Πύλου στα ανοικτά των ακτών της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι που άφησε εκατοντάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική, οι οποίοι πιθανολογείται ότι πνίγηκαν. Η τρίτη υπόθεση, αφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο δημοσίευμα, παρουσιάζονται αναλυτικά οι τρεις υποθέσεις αλλά και το γιατί είναι σημαντικές.

«Από μόνα τους, αυτά μπορεί να μοιάζουν με το είδος των δυσάρεστων περιστατικών που κάθε κυβέρνηση μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα έχει εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα» σημειώνει το Politico.

«Υπάρχει η αίσθηση μιας συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας να υποβαθμιστούν ορισμένα περιστατικά», δήλωσε στο Politico ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας. Αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να αφορά την πολιτική ηγεσία» τονίζει.

«Πέρα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα, οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν υπονομευθεί, με αποτέλεσμα οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς να έχουν γίνει καθημερινότητα, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, έχουν καταγγελθεί αρκετές απωθήσεις μεταναστών, η αστυνομική βία αυξάνεται και η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης απειλούνται» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου