Τρίτη, Ιουλίου 12, 2016

Βουλή: Μαθητές «έστειλαν αδιάβαστο» τον Φίλη


Ο υπουργός Παιδείας αδυνατούσε να απαντήσει στα ερωτήματα των μαθητών για τη διδασκαλία των Αρχαίων, τα θρησκευτικά και τις παρελάσεις – Χωρίς επιχειρήματα και προκλητικός ο κ. Φίλης

Έντονη κριτική μέσα από «βομβαρδισμό» ερωτήσεων δέχτηκε ο υπουργός Παιδείας από τα 286 μέλη της 21ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.
Στο επίκεντρο της αιχμηρής κριτικής που δέχτηκε ο κ. Φίλης από τους μαθητές βρέθηκαν η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, η κατάργηση μαθητικών παρελάσεων, οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και η κατάργηση της πρωινής προσευχής.
Οι έφηβοι κατηγόρησαν τον υπουργό ότι οι απόψεις του για την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων και της πρωινής προσευχής σε συνδυασμό με την αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών, στρέφονται κατά της εθνικής μας ταυτότητας.
«Η δημοκρατία αποτελεί τη βάση της εθνικής μας ταυτότητας. Λέτε ότι δεν σέβομαι το έθνος και την ταυτότητά μας με αυτά που λέω. Είναι λάθος και διχασμός. Δεν θα πάμε ποτέ μπροστά όταν αμφισβητούμε ο ένας τον άλλον. Δεν υπάρχει περιούσιος λαός», ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας.
Ο κ. Φίλης υπεραμυνόμενος των απόψεών του υποστήριξε ότι τα θρησκευτικά και οι παρελάσεις αποτελούν «επίδειξη θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης», κάτι το οποίο όπως είπε πρέπει να είναι μακριά από το σχολείο.
Φυσικά οι μαθητές δεν άφησαν αναπάντητους τους ισχυρισμούς Φίλη και τόνισαν πως η πρωινή προσευχή και οι παρελάσεις πρέπει να διατηρηθούν και πως τα θρησκευτικά αποτελούν «εθνικό κεφάλαιο».
Οι έφηβοι ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί και κατακεραύνωσαν τον κ. Φίλη και για τις δηλώσεις του αναφορικά με τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών. Όπως επεσήμαναν, τα αρχαία ελληνικά αποτελούν βάση για την σωστή γνώση των νεοελληνικών.
Ωστόσο, ούτε και αυτή την φορά ο κ. Φίλης φάνηκε να αμφιβάλλει για την ορθότητα των ενεργειών του και βάλθηκε να νουθετεί τους μαθητές επισημαίνοντάς τους μεταξύ άλλων ότι τα αρχαία ελληνικά δεν είναι «ζωντανή γλώσσα» και πως απαιτούνται «ουδετερόθρησκα σχολεία». «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη λογοτεχνία και τη ζωντανή γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει «όποιος δεν γνωρίζει αρχαία ελληνικά δεν σημαίνει ότι δεν μιλάει καλά την ελληνική γλώσσα… να μιλήσουμε με βάση παιδαγωγική και όχι ιδεολογική».
«Δεν έχω δει ποτέ μου δέντρο και φυτό να επιβιώνει χωρίς τις ρίζες του κι έτσι η νέα ελληνική γλώσσα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τα αρχαία» του επισήμανε έφηβος βουλευτής καταχειροκροτούμενος από τους υπόλοιπους αλλά ο κ. Φίλης όχι μόνο παρέμεινε ανένδοτος αλλά άρχισε να μιλά για διχαστικές αντιλήψεις: «Το θέμα της αρχαίας γλώσσας μην το αντιμετωπίζετε ιδεολογικά. Η πλειοψηφία δεν μιλάει αρχαία αλλά νοιώθει βαθιά Έλληνας. Τα παιδιά σήμερα είτε διδάσκονται αρχαία είτε όχι δεν μιλούν καλά την ελληνική».πηγη

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου