Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2016

foto Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μεγάλη κρίση έχει ξεσπάσει με την απόφαση του ΝΑΤΟ να δημιουργηθεί μόνιμη μοίρα πολεμικού ναυτικού που θα περιπολεί στην Μαύρη Θάλασσα απέναντι από τον ρωσικό στόλο για το ζήτημα υποτίθεται των λαθρό, μετά την «ηχηρή» αποχώρηση από την δύναμη αυτή της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 14-15 Ιουνίου στην Βρυξέλλες αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια μοίρα του πολεμικού ναυτικού που θα περιπολεί στην Μαύρη Θάλασσα, (κατά το πρότυπο του Αιγαίου) και στην οποία θα μετέχουν πλοία της Ρουμανίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας και ΗΠΑ.
Η απόφαση αυτή παρεκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας ο μόνιμος εκπρόσωπος της οποίας στο ΝΑΤΟ, Aleksander Grusko, κατήγγειλε ότι η απόφαση αυτή είναι σαφής παραβίαση στης συνθήκη του Μοντρέ σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται σε πολεμικά πλοία χωρών που δεν βρέχονται από την Μαύρη θάλασσα η παραμονή τους στην περιοχή πέραν των 21 ημερών.
Την απόφαση του ΝΑΤΟ   αποδεχτήκαν  ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, της Ουκρανίας, Petro Poroşenko και της Βουλγαρίας Rosen Plevneliev. Μόλις όμως έγινε αυτό γνωστό στην Βουλγαρία, ξέσπασε μεγάλος σάλος και ο πρωθυπουργός Boyko Borisov ο οποίος τον τελευταίο καιρό φλερτάρει με την ρωσική ηγεσία για τον αγωγό φυσικού αερίου, εξέφρασε την έντονη αντίδραση του στην απόφαση αυτή. Μάλιστα επιτέθηκε στην Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει την συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρό που έρχονται παράνομα από την Τουρκία στην Βουλγαρία.
Η δήλωση αυτή του Βουλγάρου πρωθυπουργού προκαλεί ήδη κρίση στις σχέσεις Τουρκίας Βουλγαρίας, ενώ προκάλεσε και ρήγμα στην απόφαση του ΝΑΤΟ να δημιουργήσει στόλο που θα περιπολεί στην Μαύρη Θάλασσα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου