Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 09, 2015

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ;

Σκέφθηκες ποτέ, αδελφέ μου, ποιο είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του διαβόλου; Πολλά βεβαίως είναι τα κατορθώματά του. Κατόρθωμα, να μας βάλει να πούμε ένα ψέμα, να αδικήσουμε έναν άνθρωπο, να συκοφαντήσουμε έναν αθώο, να χάσουμε την 

 
αγνότητά μας, να ατιμάσουμε το οικογενειακό όνομα του συνανθρώπου μας.Κατόρθωμα του διαβόλου να κάνουμε μια ψευδορκία, να μισήσουμε τον αδελφό μας, να δολοφονήσουμε έναν άνθρωπο.Όλα αυτά είναι κατορθώματα του διαβόλου. Ποιό, όμως, απο όλα αυτά είναι το μεγαλύτερο;

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του διαβόλου δεν είναι να μας ρίψει στην αμαρτία - εύκολα αυτό το πετυχαίνει -αλλά να μας οδηγήσει, μετά την διάπραξη της αμαρτίας, στην απογοήτευση και την απελπισία.Αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του διαβόλου.

Ο διάβολος είναι θαυμάσιος ηθοποιός. Γνωρίζει να υποκρίνεται υπέροχα, να επιτυγχάνει σε όλους τους ρόλους και να μετέρχεται όλα τα επαγγέλματα. Πολλές φορές μεταβάλλεται σε εξαίρετο οφθαλμίατρο. Όταν μας σπρώχνει στην αμαρτία, μας εξασφαλίζει γυαλιά με φακούς τέτοιους, που έχουν την ιδιότητα να παρουσιάζουν όλα τα αντικείμενα μικρά. Μικρό το ψεύδος, μικρή η αδικία, ασήμαντος η συκοφαντία, ανυπολόγιστος η βλασφημία, αναξία λόγου η ασπλαχνία και κάθε αμάρτημα πριν απο τη διάπραξή του, δεν είναι τίποτα.Όταν όμως ολοκληρωθεί η αμαρτία, τότε ο άριστος του κακού οφθαλμίατρος, κάμνει αλλαγή. Τοποθετεί στους οφθαλμούς μας φακούς μεγεθυντικούς, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να μεγαλώνουν τα αντικείμενα. Μετά από την διάπραξη της αμαρτίας, όλα πλέον είναι μεγάλα.Τίποτα δεν είναι μικρό και ασήμαντο. Όλα είναι φοβερά, όλα είναι μαύρα, όλα είναι σκοτεινά, όλα είναι απαίσια, όλα είναι στυγερά και ειδεχθή εγκλήματα. Συνεχώς οπονηρός ψιθυρίζει : " Τί περιμένεις; όλοι έμαθαν ποιος είσαι. Πώς τολμάς να φαίνεσαι καλός; Όλοι οι άνθρωποι μιλούν εις βάρος σου. Ο Θεός σε αηδιάζει. Οι άνθρωποι σε περιφρονούν. Μια μόνο λύση υπάρχει: Η αυτοκτονία!".

Να, λοιπόν, το μεγαλύτερο κατόρθωμα του διαβόλου.Να οδηγήσει τον άνθρωπο στην απόγνωση. Να τον ρίψει στο πέλαγος της απελπισίας, να τον οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Λένε για τον διάβολο, πως έκανε κάποτε έκθεση των εργαλείων που χρησιμοποιεί. Σ' ένα μόνο από τα σύνεργά του τοποθέτησε πινακίδα με την ένδειξη: " Δεν πωλείται ".Η περιέργεια των επισκεπτών εκκινήθη και ο διάβολος ερωτήθη γιατί δεν πωλεί αυτό του το εργαλείο.

- Α, όλα κι όλα, απάντησε ο πονηρός. Το εργαλείο μου αυτό είναι το σπουδαιότερο. Το λένε απελπισία Είναι το πιο δραστικό και ισχυρό μου όπλο. Μ' αυτό γκρεμίζω σπίτια, διαλύω οικογένειες, οδηγώ στο θάνατο γέροντες,  και νεαρούς κατά προτίμηση, και τους μεταφέρω με το εισιτήριο της αυτοκτονίας κατ' ευθείαν στην κολαση.



Αρχιμ. Θεοφίλου Ζησόπουλου
Ιεροκήρυκος
........με θέα την κορυφή
Ο.Χ.Α.   Λυδία

1 σχόλιο: