Πορφύρης Δ /Σταφυλά Π, Βρυξέλλες για το pentapostagma.gr
“Δόλια επίθεση των ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας: Μια ακόμη επίθεση κατά των χριστιανών», τιτλοφορείται άρθρο στην Pravda (21/02/14):
«Θλιμένη ημέρα της ζωής μου.Ημέρα φοβερή.Δεν πίστευα ποτέ ότι θα τη ζούσα.Η Ουκρανία είναι Ρωσία.Ο άγιος πρίγκηπας Βλαδίμηρος έγινε χριστιανός.Στο Κίεβο αυτός οδήγησε τους Ρους στο Χριστό.Στέλνοντας απεσταλμένους στην Κωνσταντινούπολη για την ορθόδοξη πίστη….. Δεν πίστευα ότι η Αμερική θα ήταν τόσο ανταγωνιστική και επιθετική που θα έφθανε στο σημείο να ανατρέψει μια χριστιανική κυβέρνηση”.
“Στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στη Συρία άνοιξαν την πόρτα για τα μαρτύρια των χριστιανών και τους διωγμούς τους με τη βοήθεια της Αλ Κάιντα χωρίς να ειπωθεί μια λέξη από τους θρησκευτικούς ηγέτες της Αμερικής. Αυτοί χορεύουν και τραγουδούν στις αίθουσες λατρείας τους, αδιαφορώντας για τους χριστιανούς της Ανατολής. Η Victoria Nuland Υφυπουργός Ευρωπαικών και Ευρασιατικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο υποσχόταν 5 δις δολάρια στην Ουκρανία για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της. Μια προσέγγιση πιο ύπουλη από την διπλωματία του πυραύλου και της βόμβας που χρησιμοποιούν συνήθως. Τι θέλουν; θέλουν ένα πόλεμο με τη Ρωσία;” αναρωτιέται ο αρθρογράφος.
Στις Εκκλησίες της Ρωσίας διαβάστηκε μια ποιμαντορική επιστολή του πατριάρχη Κύριλλου όπου εκφράζει τη συμπάθειά του στους συγγενείς των θυμάτων και καλεί σε παύση της βίας.
Από την πλευρά του ο “Πατριάρχης Φιλάρετος”, επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου χωρισμένου από τη Μόσχα ( η καθολική εφημερίδα la croix (24/2/14) που μεταδίδει την είδηση τον αναφέρει ως Πατριάρχη) κάλεσε σε αγάπη των εχθρών απαιτώντας ταυτόχρονα την καταδίκη όλων των δραστών που διέπραξαν εγκλήματα και προφανώς στρέφεται και κατά του ανατραπέντα νόμιμου Προέδρου Γιανούκοβιτς, συμβάλοντας για μια κόμη φορά στον εθνικό διχασμό. Συντάσεται με την γραμμή του μεταβατικού Υπ. Εσωτερικών που οι στασιαστές επέβαλαν, ότι ο Γιανούκοβιτς είναι ένας κοινός καταζητούμενος για μαζικά εγκλήματα και θα πρέπει να λογοτήσει στην Δικαιοσύνη.
Ο Φιλάρετος πρότεινε στους ορθοδόξους που ακολουθούν το Πατριαρχείο Μόσχας την επανένωση των 2 Εκκλησιών της Ουκρανίας.
Το σχίσμα στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ανέρχεται στο 1991 όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα μετά την πτώση της Σοβιετικής ένωσης. Πρόκειται για απόρριψη της επιρροής της Μόσχας αφού δεν υπάρχουν πραγματικά θεολογικά ερείσματα που να αιτιολογούν την διάσπαση, παραδέχονται οι καθολικοί.Άρα διαίρεσαν το 84% των Ουκρανών που είναι Ορθόδοξοι .Διαίρεσαν ένα έθνος κατά την καλοστημένη εκδοχή της υποδαύλισης των θρησκευτικών διαφορών, βλέπε φθονερή αντιπαλότητα σουνιτών κατά σιιτών, αλαουιτών, χριστιανών που σπαράσει Λίβανο ,Συρία.
Στις 24 Φλεβάρη , η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας εξέλεξε αναπληρωτή αρχιεπίσκοπο Κιέβου και Ουκρανίας τον επίσκοπο Μπουκοβίνας Ονούφριο, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας του αρχιεπισκόπου Βλαδίμηρου. Ο Κύριλλος Μόσχας σε τηλεφωνική επικοινωνία του ευχήθηκε να υπηρετήσει άξια τον ουκρανικό λαό και την Εκκλησία σε αυτήν την κρίσιμη φάση. Τα Interfax, RT με αφορμή την ανακοίνωση εκλογής του νέου αρχιεπισκόπου,υπενθύμισαν ότι «εξτρεμιστικά στοιχεία είχαν περικύκλωσαν 22 προς 23/2 την μονή σπηλαίων Κιέβου που ανήκει στην κανονοκή Εκκλησία.Η πλειοψηφία των ιερέων που ανήκουν στο Πατριαρχείο Κιέβου υποστήριξαν τις διαδηλώσεις κατά του -μόνου εκλεγμένου δημοκρατικά και μη εγκάθετου προέδρου -Ianoukovitch στο κέντρο του Κιέβου”.
Ο “Πατριάρχης Φιλάρετος αφορίστηκε από την Σύνοδο της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας και δεν αναγνωρίζεται από το σύνολο των Ορθόδοξων Εκκλησιών” αναφέρει η γαλλική εφημερίδα La Croix.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δύο πλέον πτέρυγες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας η κανονική που υπάγεται στο Μόσχας και η σχισματική του ανυπόστατου Πατριαρχείου Κιέβου απαριθμούν εφάμιλλο ποσοστό πιστών στις τάξεις τους αν και αυτή του Μόσχας διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό ενοριών.
Αυτές οι εντάσεις και η διάσπαση των ορθοδόξων λειτουργούν και “λειτούργησαν στην αναγέννηση της ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της λεγόμενης ουνίτικης η οποία είχε καταργηθεί από τον Στάλιν το 1948”, αναφέρει το δημοσίευμα της καθολικής εφημερίδας.”Iδίως στη δυτική Ουκρανία η Καθολική λατινική Εκκλησία υπό της πολωνικής επιρροής επανέκτησε ένα ρόλο πιο σημαντικό”.
Οι καθολικοί θριαμβολογούν και συγκεκαλυμμένα επιχαίρουν από τη διάσπαση των ορθοδόξων της Ουκρανίας.Αναγνωρίζουν ότι επωφελούνται.Επομένως είτε σκοπίμως, είτε όχι , ο Φιλάρετος δούλεψε για το Βατικανό που ομολογημένα εισπράτει τα κέρδη του σε μια νευραλγική περιοχή
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου