Η επένδυση από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της έκτασης για παραγωγή ενέργειας αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα στις 11 Αυγούστου εξαπλώθηκε σε πολλά σημεία της Αττικής με την Πεντέλη να είναι ένα από αυτά. Σημειωτέον πως η πολύπαθη περιοχή δεν κάηκε για πρώτη φορά. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα έτη 1995, 1998, 2007 και 2018, όπερ σημαίνει οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να συντονιστούν για να προφυλάξουν το Πεντελικόν όρος. Και αφού καταγγέλθηκαν τότε και τώρα οι συνήθεις ένοχοι «τα οργανωμένα συμφέροντα» και «η αδιαφορία της πολιτείας» το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, οι μισές περίπου από τις συνολικά καμένες εκτάσεις, διεκδικούνται από ιδιώτες, συνεταιρισμούς και τα μοναστήρια της περιοχής.
Υπενθυμίζουμε το 2012:
όταν «Ιερός πόλεμος» είχε ξεσπάσει μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ∆ήμων του Πεντελικού με αφορμή το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδίαζε να εγκαταστήσει η Εκκλησία της Ελλάδος σε έκταση 3.500 στρεμμάτων της Μονής Πεντέλης, σε αναδασωτέα περιοχή. Η κίνηση της Αρχιεπισκοπής έβρισκε απέναντι της όχι μόνο την αντιπολίτευση του ∆ήμου Πεντέλης αλλά και πολλών άλλων όμορων ∆ήμων. Η διαφωνία τους έγκειται στο ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιαζόταν να γίνει «εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους» και σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Η μεγάλη έκταση του πάρκου – ίση με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης – θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής, υποστήριζαν προτάσσοντας την απειλή εξαφάνισης της χλωρίδας και της πανίδας καθώς και αύξησης της θερμοκρασίας.
Η Αρχιεπισκοπή απαντούσε από την πλευρά της ότι το έργο όταν υλοποιηθεί θα έχει τριπλό στόχο.
– αύξηση των εσόδων της Εκκλησίας μέσα από το ενοίκιο που θα καταβάλλει η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο. Τα χρήματα αυτά θα ενίσχυαν το προνοιακό και φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής, καθώς σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους αυτή είναι η φιλοσοφία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
– δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που η Αρχιεπισκοπή αντιμετωπίζει ως προτεραιότητα λόγω της παρούσας οικονομικής δυσπραγίας.
– περιβαλλοντική αναβάθμιση, αφού μέσω του έργου υπήρχε η πρόβλεψη να αποκατασταθεί μέσω αναδάσωσης μια μεγάλη καμένη έκταση 19.500 στρεμμάτων, η οποία αυτή τη στιγμή είναι βραχώδης και άγονη. Το ολοκληρωμένο project ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου περιαστικού – δασικού πάρκου που θα αναβάθμιζε την περιοχή.
O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών που τότε (το 2012) εξαπέλυσε βολές κατά όσων αντιτάχθηκαν στην ψήφιση της τροπολογίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών κάνοντας λόγο για διαρκή παρεμπόδιση της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, την προηγούμενη εβδομάδα φέρεται να έδωσε εντολή σε υψηλόβαθμο στέλεχος της EKYO (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών) με ειδικότητα στους οικονομικοτεχνικούς σχεδιασμούς να βγάλει από το συρτάρι την πρόταση επένδυσης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Πεντέλη προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα. Σύμφωνα με έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές ο Ιερώνυμος θέλει τον Οκτώβριο να παρουσιάσει τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου «εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους» στις τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν και γνωρίζει πως το ∆ημόσιο είχε πάντοτε το δικαίωμα κυριότητας στο «διακατεχόμενο δάσος της Ιεράς Μονής Πεντέλης», όπως ορίζουν οι δασικοί νόμοι, αφού η Μονή δεν απέδειξε ποτέ δική της κυριότητα παρά μόνο ήγειρε απαιτήσεις στηριζόμενη στην αναφορά του βιβλίου ενός ιστορικού ότι οι τίτλοι της κάηκαν σε μια φωτιά τη δεκαετία του 1850.
Οι τίτλοι αυτοί όμως δεν βρέθηκαν στα αρχεία καμιάς επίσημης αρχής, όπου θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία εκείνης της εποχής. Το γεγονός πάντως ότι ποτέ δεν έχει υποβληθεί επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδας μαζί με τυχόν υποψηφίους ιδιώτες επιχειρηματίες αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη επένδυση οφείλεται στην κατανόηση από όλους (και τους εν δυνάμει επενδυτές) ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα χωρίς την επίλυση των οποίων η εγκατάσταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, τοπικοί φορείς και κάτοικοι ανέκαθεν κάνουν λόγο για προκλητική στάση της Εκκλησίας απέναντι σε ένα περιβαλλοντικό ζήτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου