Τρίτη, Αυγούστου 20, 2024

Κάσος: Νέο περιστατικό με τουρκική φρεγάτα που παρακολουθεί το ιταλικό πλοίο σε ελληνική ΑΟΖ



Πριν ένα μήνα ανοιχτά της Κάσου υπήρξε ένα πολύ επικίνδυνο περιστατικό όταν τουρκικά πολεμικά πλοία φέρονται να εμπόδισαν ερευνητικό πλοίο με ιταλική σημαία να ολοκληρώσει τις έρευνες, που έκανε για λογαριασμό της Ελλάδας.


Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας με πηγές από τουρκικό υπουργείο Άμυνας πανηγύρισε, γράφοντας ότι η Αθήνα αναγνώρισε ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κάσο ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ζήτησε άδεια από την Άγκυρα για τις εργασίες.

Μάλιστα συνέδεσε το θέμα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο υποστηρίζοντας ότι με αυτή την κίνηση το αποδέχθηκε η Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε μέσω πηγών του υπουργείου Άμυνας που αρνήθηκαν ότι υπήρξε κάποιος «σεβασμός» σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, αλλά και με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή πως «δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση» στο επεισόδιο της Κάσου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι ουδέποτε ζητήθηκε άδεια από την Τουρκία και «το γεγονός ότι έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας έτσι ώστε να μην παράγονται οι εντάσεις του παρελθόντος, αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε η οποιαδήποτε παραχώρηση και ούτε και θα υπάρξει ποτέ».

Αυτές τις ημέρες υπάρχουν ελληνικές NAVTEX για πόντιση καλωδίου ανοιχτά της Κάσου από το ιταλικό πλοίο.

Αλλά όπως γράφει το militaire.gr η τουρκική φρεγάτα F 493 TCG Gelibolu εμφανίστηκε αμέσως μόλις το ιταλικό σκάφος IEVOLI RELUME πήγε στην περιοχή της Κάσου για εργασίες.

Αυτή είναι η τελευταία θέση του IEVOLI RELUME. Τα πολεμικά πλοία δεν μεταδίδουν στίγμα στην ίδια ανοικτή πλατφόρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου