Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024

Γέλοουστοουν- με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα γιατί αποτελεί τόσο μεγάλη ΑΠΕΙΛΗ


Της Katie Hunt , CNN

πηγή ( περισσότερα στον σύνδεσμο https://edition.cnn.com/2024/06/23/science/mount-rainier-volcanic-eruption-lahar-scn/index.html

Η πρωτότυπη σειρά του CNN "Violent Earth With Liev Schreiber" εξερευνά τρομακτικά καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και πυρκαγιές, που είναι ολοένα και πιο συχνά στο μεταβαλλόμενο κλίμα μας. Το τελευταίο επεισόδιο προβάλλεται στις 9 μ.μ. ET/PT Κυριακή.
CNN —



Η χιονισμένη κορυφή του όρους Ρενιέ, που υψώνεται 4,3 χιλιόμετρα (2,7 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, δεν έχει προκαλέσει σημαντική ηφαιστειακή έκρηξη τα τελευταία 1.000 χρόνια. Ωστόσο, περισσότερο από τα πεδία λάβας της Χαβάης ή το εκτεταμένο υπερηφαίστειο του Yellowstone, είναι το όρος Rainier που ανησυχεί πολλούς ηφαιστειολόγους των ΗΠΑ.

«Το όρος Ρενιέ με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα γιατί αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή για τις γύρω κοινότητες. Η Τακόμα και το Νότιο Σιάτλ είναι χτισμένα σε αρχαίες λασποροές πάχους 100 ποδιών (30,5 μέτρων) από τις εκρήξεις του όρους Ρενιέ», δήλωσε ο Τζες Φίνιξ, ηφαιστειολόγος και πρεσβευτής της Ένωσης Ανησυχούμενων Επιστημόνων, σε ένα επεισόδιο του «Βίαιου Γη με Λιβ. Schreiber», μια πρωτότυπη σειρά του CNN.

Το καταστροφικό δυναμικό του κοιμισμένου γίγαντα δεν έγκειται στις πύρινες ροές λάβας, οι οποίες, σε περίπτωση έκρηξης, είναι απίθανο να εκτείνονται περισσότερο από μερικά μίλια πέρα ​​από τα όρια του Εθνικού Πάρκου Mount Rainier στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Και η πλειονότητα της ηφαιστειακής τέφρας πιθανότατα θα διασκορπιστεί κατά τον άνεμο προς τα ανατολικά μακριά από τα κέντρα πληθυσμού, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ .

Αντίθετα, πολλοί επιστήμονες φοβούνται την προοπτική ενός λαχάρ - ενός ταχέως κινούμενου πολτού νερού και ηφαιστειακών πετρωμάτων που προέρχονται από πάγο ή χιόνι που λιώνουν γρήγορα από μια έκρηξη που μαζεύει τα συντρίμμια καθώς ρέουν μέσα από κοιλάδες και κανάλια αποστράγγισης.
Οι προηγούμενες εκρήξεις αποκαλύπτουν πολλαπλές λασποροές

Τα Λαχάρ εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων, αλλά μπορούν επίσης να προκληθούν από κατολισθήσεις και σεισμούς. Οι γεωλόγοι βρήκαν στοιχεία ότι τουλάχιστον 11 μεγάλα λαχάρ από το όρος Ρενιέ έχουν φτάσει στη γύρω περιοχή, γνωστή ως Πουγκέτ Πεδινά, τα τελευταία 6.000 χρόνια, είπε ο Μοράν.

Οι επιστήμονες δεν έχουν συνδέσει το πιο πρόσφατο από αυτά τα λαχάρ, που συνέβησαν πριν από περίπου 500 χρόνια, με οποιοδήποτε είδος ηφαιστειακής δραστηριότητας. Μια μεγάλη κατολίσθηση στη δυτική πλευρά του βουνού μπορεί να προκάλεσε το συμβάν ροής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο χαλαρός, αδύναμος βράχος παραμένει σε αυτό το σημείο και είναι η απειλή ενός παρόμοιου, αυθόρμητου λαχάρ που προκαλείται από κατολίσθηση που προβληματίζει ιδιαίτερα τον Μοράν και άλλους ηφαιστειολόγους.

«Υπάρχει η γνώση τώρα ότι το ηφαίστειο είναι δυνητικά ικανό να το κάνει ξανά. Και τότε βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», είπε ο Moran.

«Αν έχει το ίδιο μέγεθος, τότε είναι 10 λεπτά από τα πλησιέστερα μέρη όπου ζουν άνθρωποι και 60 λεπτά από τις πλησιέστερες μεγάλες κοινότητες. Και αυτά είναι πολύ μικρά χρονικά πλαίσια», πρόσθεσε.







Αναρτήθηκε από Rania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου