Δευτέρα, Νοεμβρίου 06, 2023

Να παρακαλέσω το Σαρανταλείτουργο να το κρατήσετε και φέτος


Ηλίας Τσιμπιδάρος 
Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος:
«Να παρακαλέσω το Σαρανταλείτουργο να το κρατήσετε και φέτος. Το Σαρανταλείτουργο είναι ιδιαίτερα αφιερωμένο στους κεκοιμημένους. Ιδιαιτέρως αυτούς που δεν είναι μέσα στο Φως του Χριστού (είναι στην κόλαση) και τους βοηθά πάρα πάρα πολύ το Σαρανταλείτουργο ν’ ανέβουν κοντά στο Φως του Χριστού. “Εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια”. Εμείς με την



 ελευθερία που έχουμε ως ζώντες και με τη Θεία Λειτουργία που μας επαρέδωσε ο ίδιος ο Κύριός μας να τελούμε, μπορούμε να βγάλουμε ανθρώπους από την κόλαση. Έχει συμβεί πάρα πολλές φορές αυτό. Γι’ αυτό να παρακαλέσω και πάλι να το κρατήσετε και φέτος. Εάν άλλες χρονιές ήταν αναγκαία τα Σαρανταλείτουργα για τους κεκοιμημένους από φέτος θα είναι και για τους ζωντανούς ιδιαιτέρως γιατί η Θεία Λειτουργία ειν’ το κατεξοχήν Μυστήριο της Ειρήνης. Τώρα μπήκαμε σ’ αυτήν την τόσο τόσο δύσκολη εποχή του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου...
Σαρανταλείτουργα για να ξέρετε όσοι δε γνωρίζετε είναι 40 Λειτουργίες που αρχίζουν από τις 15 Νοεμβρίου και τελειώνουμε 25 Δεκεμβρίου, τα Χριστούγεννα. Κάθε πρωί οι ιερείς μνημονεύουν χιλιάδες ονόματα.
Σ’ έναν από τους ιερείς μας πριν μερικά χρόνια που τον παρακαλούσα και του έλεγα “άντε παπά μου τώρα που είσαι νέος, που έχεις υγεία, κάνε Σαρανταλείτουργο”. “Μα δεν έχω ψάλτη, εμάς η Τριάδα είναι ορεινή…” και εδυσκολευόταν να μου κάνει υπακοή. Εγώ από την άλλη είχα κατανοήσει και εσιώπησα. Ε, μιά χρονιά, κάτι του είπε και η καλή του η παπαδιά, κάποιος δικός του μάλλον εκοιμήθηκε και είπε “από φέτος θα κάμω Σαρανταλείτουργο. Ε, το χρωστώ του Δεσπότη”. Ως το τέλος του Σαρανταλείτουργου όλοι αυτοί που εμνημόνευε τους είδε την ώρα που έψελνε ο ψάλτης έξω το “Άξιον εστί”. “Άνοιξε το ιερό και έγινε μιά τεράστια κενοπήδα (τρύπα) και ήταν όσοι εμνημόνευα. Άλλοι πολύ πολύ ψηλά μέσα στο Φως κι άλλοι μέσα σαν το γκρίζο αλλά όλοι είπαν: Ευχαριστούμεν σοι πάτερ!”.
Ακούτε; Όλοι είναι ζωντανοί και το Ευαγγέλιο το σημερινό (Κατά Λουκά η΄ 41-56) για Ζωή εμίλησε και κάθε Ευαγγέλιο για τη Ζωή μιλά την Αιώνια.
Αν σας ρωτήσει καμιά φορά κανένας άθεος ή κανένας που δεν ξέρει την πίστη μας: «και που Αναστήθηκε ο Χριστός τί μας επρόσφερε; Αναστήθηκε Εκείνος, εμείς πεθαίνουμε πάλι». Η απάντηση είναι: «από την ώρα που Αναστήθηκε ο Χριστός, ο θάνατος ενικήθηκε κι έγινε ύπνος. Φτάνει να πιστέψουμε εμείς ότι η Ζωή και η Ανάσταση είναι ο Χριστός, ο τέλειος Θεός, ο τέλειος Άνθρωπος. Φτάνει να μετανοούμε και από καιρού εις καιρόν να κοινωνούμε το Σώμα Του και το Αίμα Του που νίκησε το θάνατο, το διάβολο και την αμαρτία μας. Γι’ αυτό δεν έχουμε νεκροταφεία οι Ορθόδοξοι, έχουμε κοιμητήρια.
Πηγή: YouTube: Μόρφου Νεόφυτος: Σαρανταλείτουργο και Ψαλτήρι… (29.10.2023)
(ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ)
Φιλιππία Βενετσάνου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου