Ισπανός σεισμολόγος Jordi Diaz: Οι δύο σεισμοί στην Τουρκία είναι 30 φορές ισχυρότεροι από τον σεισμό 9,1 στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο μεγαλύτερος σεισμός του αιώνα ήταν στην Τουρκία
Ο Ισπανός σεισμολόγος Jordi Diaz είπε, “Υπήρξαν δύο μεγάλοι σεισμοί στο Kahramanmaraş, με διαφορά 9 ωρών. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια”. Κι αυτός προειδοποίησε : Η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει από μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς!
Ο Jordi Diaz, σεισμολόγος που εργάζεται στο Ινστιτούτο Geociencias Barcelona (Geo3Bcn) που συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας στην Ισπανία, δήλωσε ότι οι σεισμοί με επίκεντρο το Kahramanmaraş, οι οποίοι περιγράφονται ως «η καταστροφή του αιώνα», είναι δύο μεγάλοι σεισμοί σε διάστημα 9 ωρών και αυτή είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση είναι ο μεγαλύτερος σεισμός του αιώνα».
Ο Ντίαζ, ο οποίος εργάζεται στο ινστιτούτο της Βαρκελώνης, έκανε εκτιμήσεις για τους σεισμούς που έπληξαν 10 επαρχίες στο Καχραμανμαράς στον ανταποκριτή του ΑΑ.
«Ένας πολύ μεγάλος, βίαιος σεισμός, ο μεγαλύτερος σεισμός του αιώνα στην Τουρκία σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία». Ο Ντίαζ είπε ότι σεισμοί αυτού του μεγέθους συμβαίνουν 10-20 φορές το χρόνο στον κόσμο, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς την καταστροφικότητα του σεισμού στην Τουρκία.
Ο Ντίαζ δήλωσε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού που έπληξε 10 επαρχίες της περιοχής είναι 15-20 χιλιόμετρα, είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια, το κέντρο του βρίσκεται σε οικισμούς και η έλλειψη ανθεκτικών κτιρίων είναι οι κύριοι λόγοι για τις υψηλές απώλειες και είπε “ονομάζουμε τους σεισμούς όπως στην Τουρκία “ρηχούς σεισμούς” και πόσο ρηχοί είναι. τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει.” χρησιμοποίησε τη φράση.
Εξηγώντας ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στην πόλη Λόρκα στη νότια Ισπανία στις 11 Μαΐου 2011 ήταν ένας πολύ πιο ρηχός σεισμός, αλλά προκάλεσε λιγότερες απώλειες λόγω του μικρού του μεγέθους, ο Ντίαζ είπε: «Ο σεισμός στη Λόρκα ήταν πολύ ρηχός σε βάθος 3-5 χιλιόμετρα, αλλά ήταν 5,1 Ρίχτερ. «Υπάρχουν περίπου 10 χιλιάδες σεισμοί τον χρόνο στον κόσμο αυτού του μεγέθους. Προκάλεσε θανάτους λόγω του οικισμού στο Λόρκα. Αν δούμε την απελευθέρωση ενέργειας, ο σεισμός στην Τουρκία ήταν πάνω από 1000 φορές από ότι στην Ισπανία». αυτός είπε.
Ο Ντίαζ συνέκρινε επίσης τους σεισμούς στην Τουρκία με τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική περιοχή της Ιταλίας τον Αύγουστο του 2016 και σκότωσε περισσότερους από 280 ανθρώπους, λέγοντας: “Υπήρξε μια κατακόρυφη ρήξη στην Ιταλία. Μια εντελώς οριζόντια γραμμή ρήγματος στην Τουρκία. Σεισμοί με εντελώς διαφορετικούς μηχανισμούς» κατά τη γνώμη του.
«Ο σεισμός στην Τουρκία έγινε σε μια επικίνδυνη περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «κόκκινη» στον σεισμικό χάρτη. Ήταν γνωστό ότι θα γινόταν σεισμός εδώ, αλλά φυσικά δεν ήταν γνωστό αν θα συνέβαινε την τελευταία εβδομάδα ή στην τα επόμενα 20 ή 50 χρόνια. Εδώ είναι το πρόβλημα». Ο Ισπανός σεισμολόγος είπε:
«Στους σεισμούς, γνωρίζουμε την περιοχή κινδύνου, αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε την ώρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και να χτίσουμε ανθεκτικές κατασκευές. Οι απώλειες δεν μπορούν να αποφευχθούν σε έναν σεισμό αυτού του μεγέθους, αλλά οι απώλειες λίγο-πολύ εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες».
Ο Ντίαζ δήλωσε ότι έγινε ένας σεισμός το 2011 στην Ιαπωνία μεγέθους 9,1 βαθμών στο Τοχόκου, ο οποίος ήταν «ασυνήθιστος, που μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικός», παρόμοιος με αυτόν στην Τουρκία. Μπορούμε να πούμε ότι η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται είναι 30 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην Ιαπωνία». έκανε την εκτίμησή του.
«Τα δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν ενδέχεται να αλλάξουν τους σεισμικούς κινδύνους, τους ισχύοντες κανόνες»
Υπογραμμίζοντας ότι οι σεισμοί με επίκεντρο το Kahramanmaraş πρέπει να εξεταστούν λεπτομερώς, ο Diaz συνέχισε ως εξής:
“Υπήρξαν σεισμοί σε δύο διαφορετικά ρήγματα στην Τουρκία και εξακολουθεί να συζητείται επιστημονικά αν πρόκειται για μετασεισμό ή για διαφορετικό σεισμό. Πιθανότατα, ο πρώτος σεισμός πυροδότησε τον δεύτερο. Το πώς συνέβησαν αυτές οι ρήξεις είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να μελετηθεί επιστημονικά προς μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση από ειδικούς.
Τα δεδομένα από αυτούς τους σεισμούς σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν για να σημειωθεί πρόοδος στις μελέτες σεισμών. Θα βοηθήσουν επίσης στην καλύτερη κατανόηση της γεωδυναμικής κατάστασης των περιφερειακών ρηγματικών γραμμών όταν εξετάζεται ως πρότυπο ρήξης. Τα δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν ενδέχεται να αλλάξουν τους σεισμικούς κινδύνους, τους υπάρχοντες κανόνες ή τους τομείς επιτήρησης».
Κίνδυνος σεισμού στην Κωνσταντινούπολη
Αξιολογώντας την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, την οποία ειδικοί στην Τουρκία κατατάσσουν ως ένα από τα μέρη με υψηλό κίνδυνο σεισμού, ο Diaz είπε:
“Η Κωνσταντινούπολη, όπως και πολλά άλλα μέρη, κινδυνεύει από μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πολύ προφανής απειλή, αλλά εξίσου μεγάλοι σεισμοί αναμένονται στο Τόκιο, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, την Καλιφόρνια. Είναι το ίδιο με το να ζεις κοντά σε περιοχές στο κίνδυνο πλημμύρας.” aa 11/2/23
dimpenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου