Κυριακή, Απριλίου 05, 2020

Ο Ιερώνυμος κλείνει την πόρτα στους ακραίους.

ΣΧΟΛΙΟ : Εμείς Πάσχα θα κάνουμε Κε Ιερώνυμε.Μας έχετε αναγκάσει να αναπολούμε πολλές φορές  τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κο Χριστόδουλο.Προσέξτε μόνο μην δημιουργηθεί σχίσμα μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,γιατί έρχεται και το θέμα της νέας ταυτότητας.Θα πείτε "ναι"και σε αυτές;Ο Ιερώνυμος κλείνει την πόρτα στους ακραίους

Ισχυρό μήνυμα προς τους ακραίους, δηλαδή τόσο στους κληρικούς που θα θελήσουν να διεξάγουν κανονικά την Μεγάλη Εβδομάδα λειτουργίες στην εκκλησία, όσο και στους πιστούς που προτίθενται να μην πειθαρχήσουν στις εκκλήσεις της πολιτείας, έστειλε με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σε μια συγκυρία όπου η στάση των πιστών την Μεγάλη Εβδομάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την συγκράτηση εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την προ ημερών απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ότι η τέλεση των ακολουθιών θα πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών και με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της πολιτείας.  "Είναι ανάγκη οι λειτουργίες να γίνουν κατ΄ αυτό τον τρόπο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για την Ανάσταση και την πιθανότητα να συγκεντρωθούν πιστοί έξω από τις εκκλησίες, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι η ουσία βρίσκεται στη συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία. "Εδώ είναι που κάνουμε μια οικονομία, προσπαθούμε με ό,τι μέτρο είναι αναγκαίο να μην εξαπλωθεί η επιδημία", συμπλήρωσε με νόημα.
Σχολιάζοντας το ευρύτερο θέμα των συναθροίσεων στις εκκλησίες τόνισε ότι το εκκλησιαστικό καθήκον κλήρου και λαού επιβάλλει τη συμμόρφωση με τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία, καθώς και ότι εκ μέρους της Εκκλησίας υπάρχει υπάρχει απόλυτη συνεννόηση με την πολιτεία η οποία και έχει τον λόγο για την συνάθροιση και την προστασία των ανθρώπων.
"Έχουμε υποχρέωση να ακούσουμε, να πειθαρχήσουμε, να συμπορευτούμε, να κρατήσουμε τον λόγο μη συναντήσεως, μη συναθροίσεως, αυτές τις δύσκολες μέρες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και συμπλήρωσε ότι "κλεινόμαστε στο σπίτι μας όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο", προσθέτοντας ότι η Εκκλησία έχει αποδείξει πως έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται και να οικονομεί τα πράγματα.
Στην ίδια λογική έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Εκκλησία βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση και τα περιοριστικά μέτρα που αυτή έχει λάβει.
"Δεν υπάρχει διάκριση στις προσπάθειες Εκκλησίας-Πολιτείας. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία από κοινού για να σωθεί ο άνθρωπος, να ζήσει ο άνθρωπος. Ενωμένοι όλοι μαζί απέναντι στον κοινό εχθρό που λέγεται κορωνοϊός. Κουράγιο. Θα ξεπεραστεί κι αυτό. Θα ξανάρθουν οι μέρες που θα ζήσουμε όμορφα", κατέληξε ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Αναγνώρισε ότι μπροστά στην απόφαση να γίνουν κεκλησμένων των θυρών οι λειτουργίες υπάρχουν πολλά παράπονα και από πολίτες και από κληρικούς, ωστόσο προσέθεσε ότι τα παραπάνω μέτρα, δεν τα παίρνουμε με ευχαρίστηση, αλλά κλεινόμαστε στο σπίτι ακριβως γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο και πρέπει να κάνουμε οικονομία στο θέμα της συνάθροισης. “Είναι εγωιστική η στάση κάποιων που επιμένουν ότι θελουν να κοινωνήσουν αγνοώντας ότι λόγω της συνάθροισης είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιερώνυμος.
Σχετικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις Ιεραρχών που αποτελούν παραφωνίες, ανεφερε ότι όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ερωτήματα ως προς την σκοπιμότητα παρόμοιων δηλώσεων, προσθέτοντας ότι σε ένα συλλογικό όργανο όπως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, οι μεμονωμένες τοποθετήσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο. Και έφερε το παράδειγμα γράμματος που έλαβε από ιερωμένο, ο οποίος νωρίτερα είχε δημοσιοποιήσει τους προβληματισμούς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. “Του απάντησα ότι μάλλον τον ενδιαφέρει περισσότερο η προσωπική του προβολή και ο εγωισμός του”, ανέφερε για να προσθέσει ότι παρόμοια περιστατικά υπάρχουν τόσο από ιεράρχες αλλά και απλούς κληρικούς.
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου