Τρίτη, Μαρτίου 26, 2019

Αυτό που ξεκίνησε με την δολοφονία του Καποδίστρια τελειώνει με το Brexit;



Φώτο από aegeanews.gr




Βιώνουμε ιστορικές στιγμές, κλείνουν ιστορικοί κύκλοι , επανακαθορίζονται πορείες Εθνών.
Ο πρώτος Εθνομάρτυρας κυβερνήτης μας ήθελε να βάλλει μια τάξη στον άτακτο δανεισμό των πρώτων λαμογιών του Έθνους , αλλά δεν μπόρεσε, τον έφαγαν μπαμπέσικα.
Το σπορ της μίζας συνεχίστηκε και μάτωσε την πατρίδα μέχρι των ημερών μας.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας





Ολοφάνερα λειτουργούν πνευματικοί νόμοι πάνω στους τοκογλύφους δυνάστες της Ελλάδος.
Γιατί τώρα ;
διότι το Σχέδιο του ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ βρίσκεται στις μέρες μας σε πλήρη ανάπτυξη.
Τι συμβαίνει τώρα ;
ΜΥΛΟΣ
«Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, η Βρετανία "θα γίνει μια τρίτη χώρα" και ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος, όπως προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των 27 και της Μέι αλλά την οποία το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε δύο φορές.
"Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει σημαντικές διαταράξεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις", υπογραμμίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωση υπονοώντας την πιθανότητα μιας άτακτης εξόδου.
"Οι βρετανοί πολίτες δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ" και "θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους όταν θα διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ", προειδοποιεί η Επιτροπή.
Προειδοποιεί επίσης ότι, παρά τις προετοιμασίες, η επαναφορά των τελωνειακών και των υγειονομικών ελέγχων και ο έλεγχος της τήρησης των κανονισμών της ΕΕ "μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές καθυστερήσεις στα σύνορα".»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.capital.gr/diethni/3350708/brexit-oi-bruxelles-oloklirosan-tis-proetoimasies-se-periptosimisumfonias?fbclid=IwAR0mGdgUMl8R-PnHiOSMHAyom_7V33iXXvDejJqeetnWkA-lGI4OzTcvAMQ
Τι έπαθαν και μαλώνουν έτσι οι διαχρονικοί δανειστές μας μετά το 21 μέχρι και σήμερα;
Γεωπολιτικοί – ενεργειακοί λόγοι, πλεονεξία ή παλιές αμαρτίες σε βάρος Εθνών που μόλις λευτερώθηκαν από τον κεφαλικό φόρο του τούρκου και έπεσαν στον δυσβάστακτο όμοιο του των δυτικών;
Πολλά γνωρίζουμε για τα 'ληστρικά' δάνεια του '21.
Πολλά όμως θα γνωρίσουμε και για τα μνημονιακά δάνεια των ημερών μας.
«Στις 2 Ιουνίου 1823 το Εκτελεστικό (Κυβέρνηση) εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη να μεταβούν στο Λονδίνο και να συνάψουν δάνειο 4.000.000 ισπανικών ταλλήρων.
Η επιτροπή καθυστέρησε να αναχωρήσει, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα έξοδα του ταξιδιού, τα οποία κάλυψε με δάνειο ο Λόρδος Βύρων. Στις 26 Ιανουαρίου 1824, ο Ιωάννης Ορλάνδος και ο Ανδρέας Λουριώτης έφθασαν στην αγγλική πρωτεύουσα και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος και μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, συνομολόγησαν ένα δάνειο 800.000 λιρών με τον οίκο Λόφναν (9 Φεβρουαρίου 1824).
Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια.
Ως εγγύηση για την αποπληρωμή του δανείου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.
Όμως, το ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες, αφού το παραχωρούμενο δάνειο είχε οριστεί στο 59% του ονομαστικού (472.000 λίρες) και από αυτό παρακρατήθηκαν 80.000 ως προκαταβολή τόκων δύο ετών, 16.000 για χρεολύσια, 2.000 ως προμήθεια και άλλες δαπάνες.
Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, το ποσό θα αποστέλλονταν στις Τράπεζες Λογοθέτη και Βαρφ, που έδρευσαν στην αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο και θα παραδίδονταν τμηματικά στην ελληνική κυβέρνηση, ύστερα από έγκριση της επιτροπής που την αποτελούσαν ο Λόρδος Βύρων, ο συνταγματάρχης Στάνχοπ και ο Λάζαρος Κουντουριώτης.
Παρότι «ληστρικό», το δάνειο χαιρετίστηκε στην Ελλάδα ως πολιτική επιτυχία της Επανάστασης και ως έμμεση αναγνώριση του Ελληνικού Κράτους.
Πάντως, οι ελπίδες που στηρίχτηκαν πάνω του θα διαψευστούν οικτρά, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για να κερδίσει η παράταξη Κουντουριώτη την εμφύλια διαμάχη.
Μεγάλη ευθύνη για τους δυσμενείς όρους σύναψης του δανείου είχαν και οι δύο διαπραγματευτές, ο Γιαννιώτης πολιτικός Ανδρέας Λουριώτης και ο Σπετσιώτης πλοιοκτήτης Ιωάννης Ορλάνδος, οι οποίοι σπατάλησαν μεγάλα ποσά στο Λονδίνο, ζώντας πολυτελώς, σε αντίθεση με τους αγωνιστές, που πολεμούσαν με μεγάλες στερήσεις.
Τα δάνεια προβλεπόταν ότι θα ενίσχυαν τον Αγώνα, τον οποίον όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά υπήρξαν αφετηρία εξάρτησης της χώρας από την Αγγλία»
http://www.sansimera.gr/
https://www.news247.gr/afieromata/ta-listrika-daneia-toy-21.6414098.html
Καταφτάνει σε λίγο ο Καποδίστριας και θέλει να βάλει τάξη.
«Ο δεύτερος Προϋπολογισμός της χώρας καταρτίσθηκε από τον Καποδίστρια περίπου έναν χρόνο μετά την έλευσή του στην Ελλάδα, τον Ιούλιο 1829.
Ο Κυβερνήτης κατέστρωσε τρεις λογαριασμούς.
Ο ένας προς τους αντιπροσώπους των Δυνάμεων, οι οποίοι ήδη καιροφυλακτούσαν για να μπορούν να εισπράττουν τα οφειλόμενα από τα δάνεια που είχαν συναφθεί και σπαταληθεί αλόγιστα.
Ο δεύτερος ήταν ο ισολογισμός των τακτικών και εκτάκτων εσόδων και εξόδων της χώρας από τότε που είχε αναλάβει ο ίδιος μέχρι τον Απρίλιο 1829.
Ο τρίτος λογαριασμός ήταν ο πραγματικός Προϋπολογισμός, ο οποίος ονομαζόταν «Υποθετικός λογαριασμός εσόδων και εξόδων της Επικρατείας» και αφορούσε την περίοδο Μάιος 1829-Απρίλιος 1830.
Τα έσοδα εμφανίζονταν να ανέρχονται σε 31.589.705 γρόσια και τα ελλείμματα σε 12.598.014 γρόσια.
Τα έσοδα από φορολογία εντός της χώρας δεν ξεπερνούσαν τα 13.000.000 γρόσια.
Τα υπόλοιπα ήταν βοηθήματα που στέλλονταν στην Ελλάδα, έσοδα από τις χυτεύσεις των κανονιών και την πώληση του ορείχαλκου στο εξωτερικό κ.ά.
Ως προς τα έξοδα ήδη η κρατική μηχανή, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών αναγκών, ξεπερνούσε σε κόστος τα 22,5 εκατομμύρια γρόσια!
Η προσπάθεια του Καποδίστρια να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 60.000.000 φράγκων από τη γαλλική κυβέρνηση δεν στέφθηκε με επιτυχία.
Εν τω μεταξύ για τα δύο περίφημα «Δάνεια της Αγγλίας» τα οφειλόμενα ποσά ήταν τεράστια και οι τόκοι δυσβάστακτοι.
Αρκεί να αναφερθεί πως στις 96.000 λίρες που πλήρωνε η Ελλάδα, οι 80.000 πήγαιναν στους τόκους και μόλις οι 16.000 λίρες για απόσβεση κεφαλαίου!
Η ασθμαίνουσα χώρα αρκούνταν στην κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, κυρίως στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των ενόπλων, με βοηθήματα που έστελναν οι εστεμμένοι από τη Γαλλία και τη Ρωσία.
Παρά ταύτα, ο Καποδίστριας έθεσε τις βάσεις για μια σύγχρονη δημοσιονομική πολιτική.»
του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.
http://mikrosromios.gr/%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/
Το φάγανε όμως το παλληκάρι μας και σύρανε την Ελλάδα μέχρι τα σημερινά της χάλια.
«Όταν ο Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 1828, η εικόνα της Ελλάδας ήταν τραγική.
H χώρα εκτεινόταν ουσιαστικά μόνο στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τις Κυκλάδες, αλλά ακόμη και σε αυτά τα ελάχιστα εδάφη την εξουσία δεν ασκούσε το κράτος, αλλά οι τοπικοί αρχηγοί και κοτζαμπάσηδες.
Ο Καποδίστριας ήταν μια από τις ελάχιστες προσωπικότητες εκείνης της εποχής που θα μπορούσε να μεταμορφώσει σε κράτος αυτόν τον σωρό ερειπίων που ήταν τότε η Ελλάδα.
Η δολοφονία του, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.»
https://www.historical-quest.com/arxeio/neoteri-istoria/258-h-dolofonia-tou-kapodistria-poioi-itan-oi-pragmatikoi-autourgoi-a.html
«Τα χαλιά της Ευρώπης δεν μπορούν να συρραφούν σε ένα ενιαίο, τα αίματα των παγκοσμίων πολέμων είναι ακόμα νωπά»
Τα είπε όλα ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ του Έθνους μας, τα είπε όλα ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ.
Βλέπετε λειτουργούν πνευματικοί νόμοι, μπορεί με καθυστέρηση , αλλά λειτουργούν για να γίνει το ΘΕΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ.
ΣΤΩΜΕΝ καλώς
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αναρτήθηκε από km58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου