Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2018

6 χειροποίητες θεραπείες για να απαλλαγείτε από το βήχα χωρίς να πάρετε φάρμακα...!!!!



Είναι φυσιολογικό να βήχετε πού και πού. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός σας καθαρίζει το λαιμό σας από φλέγματα και άλλους παράγοντες που τον ερεθίζουν. Από την άλλη, όμως, ο επίμονος βήχας αποτελεί σύμπτωμα αλλεργίας, βακτηριδιακής μόλυνσης ή ίωσης.


Εάν έχετε πυρετό, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας καθώς ίσως να έχετε κάποια λοίμωξη για την οποία χρειάζεται να πάρετε αντιβιοτικά.


Ωστόσο, εάν ο βήχας σας είναι ήπιος, μπορείτε να δοκιμάσετε να τον αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Στο εμπόριο είναι άμεσα διαθέσιμα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές φυσικές, χειροποίητες θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν προτιμάτε να αποφύγετε τα χημικά όταν μπορείτε.


Παρακάτω, αναφέρουμε τις έξι σημαντικότερες που είναι αποτελεσματικές και για τον ξηρό βήχα αλλά και για αυτόν με φλέγματα.


Μέλι. Το νόστιμο μέλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί ακόμη τη νούμερο 1 θεραπεία. Σύμφωνα με μία έρευνα, το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό για τη θεραπεία του βήχα από ό,τι τα φάρμακα που περιέχουν δεξτρομεθορφάνη!


Μπορείτε απλώς να καταναλώσετε 1 κουταλιά μέλι, να το αναμείξετε σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό ή να το προσθέσετε στο αγαπημένο σας τσάι βοτάνων. Επίσης, ο φρέσκος χυμός από λεμόνι είναι αποτελεσματικός για την ανακούφιση από τη συμφόρηση.


Τσάι γλυκόριζας. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι γλυκόριζας για να ανακουφιστείτε από το βήχα. Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζίνη, που ανακουφίζει το λαιμό σας ενώ παράλληλα αδυνατίζει και ρευστοποιεί τη βλέννα και έτσι οι παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό αποβάλλονται ευκολότερα.


Μέντα. Η μενθόλη που περιέχεται στη μέντα ανακουφίζει το λαιμό και διασπά τη βλέννα. Μπορείτε να ρίξετε λίγα φύλλα φρέσκιας μέντας σε ζεστό νερό (ή να αγοράσετε απευθείας το διαθέσιμο στην αγορά τσάι μέντας) ή να προσθέσετε λίγες σταγόνες ελαίου μέντας στο ατμόλουτρο και να εισπνεύσετε τον ατμό.


Πιπερόριζα. Η πιπερόριζα έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και, επομένως, είναι αποτελεσματική καθώς ανακουφίζει από τις φλεγμονές του λαιμού. Εκχυλίστε φρέσκο χυμό πιπερόριζας ή ψιλοκόψτε την προσεκτικά και προσθέστε λίγο μέλι για να φτιάξετε ένα χειροποίητο σιρόπι για το βήχα.


Η πιπερόριζα είναι πολύ καυτερή και το μέλι θα σας βοηθήσει να την καταπιείτε με μεγαλύτερη ευκολία! Εναλλακτικά, μπορείτε να ψιλοκόψτε την φρέσκια πιπερόριζα, να τη βάλετε σε βραστό νερό και να την αφήσετε να μουλιάσει και να κρυώσει πριν πιείτε το μείγμα.


Φρέσκος ανανάς. Ο ανανάς περιέχει βρωμελαΐνη, ένα ένζυμο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι σταματά το βήχα και διασπά τη βλέννα στο λαιμό. Μπορείτε να καταναλώσετε φρέσκο ανανά ή να πιείτε χυμό από φρέσκο ανανά (τον αυθεντικό, όχι τον συνθετικό με την προσθήκη ζάχαρης!). Μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει και από την ιγμορίτιδα και άλλες αλλεργίες των ιγμορείων που προκαλούν βήχα.


Γαργάρες με θαλασσινό νερό. Αυτή είναι μία κλασική χειροποίητη θεραπεία που χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. Να πώς η γαργάρα με θαλασσινό νερό συμβάλει στη θεραπεία του βήχα : «Όταν η συγκέντρωση του αλατιού είναι μεγαλύτερη έξω από τα κύτταρα, στις βλεννώδεις μεμβράνες, το νερό ρέει έξω από τα κύτταρα για τα εξισορροπήσει όλα.


Όταν το νερό αποβάλλεται από τα κύτταρα, το οίδημα κατεβαίνει προς τα κάτω και μειώνεται η δυσφορία. Εάν ο βήχας σας συνοδεύεται και από φλεγμονή στους ιστούς, οι γαργάρες θα σας βοηθήσουν.


Επίσης, οι γαργάρες θα συμβάλουν και στην απομάκρυνση των φλεγμάτων και έτσι, θα μπορέσετε να τα αποβάλετε ευκολότερα». Διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό και, στη συνέχεια, κάνετε γαργάρες για 15 δευτερόλεπτα. Είναι εύκολο!


Όπως πάντα, εάν τα συμπτώματά σας αυξάνονται ή γίνονται σοβαρά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ωστόσο, πριν ο βήχας φτάσει σε αυτό το σημείο, δοκιμάστε να το σταματήσετε με αυτές τις υπέροχες φυσικές θεραπείες.








Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα
Πηγή κειμένου και εικόνας remedydaily.com
https://www.newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου