Δευτέρα, Ιουνίου 04, 2018

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ "ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ"


 
Από τα σχόλια του παραπάνω βίντεο (υπάρχουν δεκάδες που πήραν το υλικό από την πρωτότυπη κασέτα για την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ):
Παραδείγματα πολιτειακών ανωμαλιών: 
1) Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν υπογράφει ένα ψηφισθέν από τη βουλή νομοσχέδιο. 
2) Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν υπογράφει ένα σχέδιο πράξης νομοθετικού περιεχομένου που έχει υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο 
3) Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν υπογράφει ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος που το έχουν υπογράψει οι αρμόδιοι υπουργοί ή/και ο πρωθυπουργός (π.χ. το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης εκλογών ή το προεδρικό διάταγμα διορισμού του πρωθυπουργού ή το προεδρικό διάταγμα διορισμού των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών) 
 4) Ο πρόεδρος της δημοκρατίας αρνείται να δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο από τα 3 πρώτα κόμματα (π.χ. αν ο Παπούλιας αρνιόταν να δώσει διερευνητική εντολή στη Χρυσή Αυγή που είναι το 3ο κόμμα, εφόσον οι πρώτες δύο αποβούν άκαρπες, τότε έχουμε πολιτειακή ανωμαλία) 
5) Πτώση της κυβέρνησης και ανάληψη της εξουσίας βίαια από νέα κυβέρνηση χωρίς εκλογές και χωρίς νομιμοποίηση από την προηγούμενη κυβέρνηση, εφόσον δεν έχει παρέλθει ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας (πραξικόπημα) 
 6) Πτώση της κυβέρνησης από λαϊκή εξέγερση 
7) Διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης (ακυβερνησία). Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει βουλή και αναλαμβάνει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επειδή δεν υπάρχει βουλή η υπηρεσιακή κυβέρνηση δε μπορεί να νομοθετήσει. 
8) Να μην γίνει σεβαστό από την κυβέρνηση το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος. 
 Αυτά είναι μερικά παραδείγματα πολιτειακών ανωμαλιών. Φυσικά υπάρχουν και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου