Δευτέρα, Ιουνίου 18, 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ. «Καμπανάκι» από το Χάρβαντ: Κίνδυνος οξείας λευχαιμίας από αλλαντικά!

Γιατροί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης του οι ειδικοί θεώρησαν ως αλλαντικά το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και τα παστά ψάρια. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν νιτρώδη άλατα και νιτροζαμίνη. Αυτά τα προϊόντα συντηρούνται και εμπλουτίζονται με αλάτι, ζάχαρη και νιτρώδη άλατα, ενώ πολλά εξ’ αυτών υποβάλλονται και σε κάπνισμα.

Έχει διαπιστωθεί ότι ειδικά τα νιτρώδη άλατα πιθανόν να προάγουν τον καρκίνο.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρησε «BMC Cancer», ο Δρ Ντέιβιντ Σ. Κριστιάνι και οι συνεργάτες από το Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ, «τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση 145 παιδιά και εφήβους (2-20 ετών) που εμφάνισαν από οξεία λευχαιμία, τα οποία συγκρίθηκαν με τουλάχιστον δύο υγιή παιδιά ιδίας ηλικίας και φύλου).

Οι επιστήμονες συνέλεξαν λεπτομερή στοιχεία για τη διατροφή των παιδιών πριν την διάγνωση του αιματολογικού καρκίνου ή στην περίπτωση της ομάδας ελέγχου, πριν τα συμπεριλάβουν στο δείγμα.

Όσα παιδιά έτρωγαν αλλαντικά και ψάρια περισσότερες από μια φορά την εβδομάδα είχαν 74% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία από τα παιδιά που έτρωγαν σπάνια αυτά τα τρόφιμα.

Απ΄ την άλλη πλευρά τα παιδιά που έτρωγαν λαχανικά και προϊόντα όπως τυρί σόγιας είχαν το μισό κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που απέφευγαν να καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.

Οι ερευνητές προτείνουν λοιπόν τα παιδιά και οι έφηβοι να μην τρώνε συχνά αλλαντικά και παστά ψάρια, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της σχέσης αλλαντικών λευχαιμίας, προκειμένου να τεκμηριωθούν οι διατροφικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εκδήλωσης της λευχαιμίας και να εκδοθούν νέες διατροφικές οδηγίες για τα παιδιά.
http://koukfamily.blogspot.com/2018/06/blog-post_565.html
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου