Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2017

Όταν η γερόντισσα Μακρίνα συνάντησε τον γέροντα Ιάκωβο

Η Γερόντισσα έτρεφε, επίσης, ιδιαίτερη ευλάβεια  στον μακαριστό Γέροντα π. Ιάκωβο Τσαλίκη (1920-1991), τον όποιο επισκέφτηκε στην Ιερά Μονή οσίου Δαυίδ στη Λίμνη Εύβοιας το 1988 και το 1990, συνοδευομένη από μοναχές και λαϊκούς. Κατά την πρώτη επίσκεψη ο μακαριστός Γέρων ήταν πολύ άρρωστος, καθώς εκτός των άλλων ασθενειών τον ταλαιπωρούσε και ίλιγγος, και δεν κατέβηκε εκείνη την  ώρα στην Θεία Λειτουργία. Οι πατέρες της Μονής διαβεβαίωναν ότι ήταν αδύνατο να μας δει.


Η Γερόντισσά μας με ακράδαντη πίστη και παρρησία  έλεγε: «Κάντε κομβοσχοινάκι, θα βγει ο Γέροντας θα μας δώσει την ευχή του». Όταν τελικώς ο μετέπειτα  ηγούμενος της Μονής και νυν μακαριστός Γέρων Κύριλλος του είπε ότι τον ανέμενε ή Γερόντισσα Μακρίνα έκρινα με την συνοδεία της, με κόπο αλλά και με μεγάλη χαρά, ο Γέρων Ιάκωβος κατέβηκε, μας καλωσόρισε  και μας νουθετούσε επί πολλή ώρα όρθιος. Και κάποια στιγμή απευθυνόμενος προς τούς λαϊκούς ο Γέρων είπε χαρακτηριστικώς: «Εγώ, αν ήμουν στην θέση σας, θα πήγαινα με τα πόδια κάθε πρωί στο 


Μοναστήρι να πάρω την ευχή της Γερόντισσας Μακρίνας και μετά θα πήγαινα στην δουλειά μου». Τέλος, κατευοδώνοντάς μας μέχρι την εξώπορτα, και ενώ εμείς ανεβήκαμε στο λεωφορείο για να φύγουμε, έψαλε: 
«Έκάθισεν Άδάμ άπέναντι του Παραδείσου...».
Κατά την δεύτερη επίσκεψή μας στην Ιερά Μονή του οσίου Δαυίδ το καλοκαίρι του 1990, ο Γέρων Ιάκωβος μας υποδέχθηκε με έκδηλο τον σεβασμό του προς την Γερόντισσα λέγοντας: «Ή Γερόντισσα Μακρινά δεν είναι μόνο δική σας Μητέρα είναι και δική μας Μητέρα και Μητέρα όλης της Εκκλησίας. Αν ήμουν στον Βόλο θα πήγαινα κάθε πρωί και θα της φιλούσα το χέρι, τόσο σεβασμό και ευλάβεια έχω στην Γερόντισσα Μακρίνα. Και κάθε πρωί πού λειτουργούμε βγάζουμε μερίδα δια την Γερόντισσα Μακρίνα και τις αδελφές. Και αυτήν την μερίδα την παίρνει Άγγελος Κυρίου -τα πιστεύουμε αυτά!- και την πάει στον θρόνο του Θεού. Και προσευχόμεθα για τις ψυχές των ανθρώπων, για την Γερόντισσα Μακρίνα, τις μοναχές, για όλους τούς ανθρώπους, για υγιείς, για πονεμένους και για τούς αμαρτωλούς. 
Και Εκείνος, λοιπόν, δίδει την ευλογία Του». Στην Γερόντισσα ο π. Ιάκωβος ευχήθηκε ιδιαιτέρως: «Να σάς δίνη υγεία, όσο θέλει ό Θεός, μέχρι να τελείωση ή προθεσμία.
Εύχομαι καλόν Παράδεισο. Να συγκαταριθμηθείς, Γερόντισσά μου, με την ιερά αδελφότητα σας μετά των φρονίμων Παρθένων». Ο Γέρων Ιάκωβος συνομίλησε για αρκετή ώρα μαζί της για θαυμαστές πνευματικές του εμπειρίες και καταστάσεις της Θείας Χάριτος και όταν οι αδελφές φεύγοντας ζήτησαν την ευλογία του, εκείνος τις ευλόγησε με ένα Σταυρό, πού του είχε στείλει κάποτε ή Γερόντισσα ως δώρο.

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΛΟΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ. ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ ΜΑΚΡΙΝΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ 1921/1995. ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ ΒΟΛΟΥ 2013

proskynitis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου