Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2016

Έμφραγμα: Τρεις αναπάντεχοι παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο

Το έμφραγμα είναι αποτέλεσμα ξαφνικής διακοπής στη φυσιολογική ροή αίματος προς την καρδιά. Η κυριότερη αιτία του εμφράγματος είναι η στεφανιαία καρδιοπάθεια, κατάσταση στην οποία οι στεφανιαίες αρτηρίες –τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα– φράζουν λόγω συσσώρευσης χοληστερόλης. Το υπερβολικό βάρος, η υπέρταση και η ανθυγιεινή διατροφή είναι μερικοί από τους παράγοντες που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη στεφανιαία καρδιοπάθεια, αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο εμφράγματος.


Ωστόσο, πέραν των «παραδοσιακών» παραγόντων κινδύνου, οι επιστήμονες φαίνεται πως ανακάλυψαν και τρεις άλλους που δεν σας περνούν από το μυαλό!

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρησηCirculation, η υπερβολική καταπόνηση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, ο θυμός και η έντονη συναισθηματική φόρτιση συνδέονται μευπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε διάστημα μίας ώρας. Μάλιστα, όταν οι τρεις παράγοντες συνυπάρχουν, δηλαδή όταν κάποιος γυμνάζεται ενώ είναι θυμωμένος και συναισθηματικά πιεσμένος, ο κίνδυνος εμφράγματος είναι υπερτριπλάσιος για το ίδιο χρονικό διάστημα.



Αν και η σωματική άσκηση έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία –μεταξύ των οποίων και η πρόληψη της καρδιοπάθειας–, οι ερευνητές συνιστούν «ένα άτομο που είναι θυμωμένο ή πολύ ταραγμένο και θέλει να εκτονωθεί κάνοντας γυμναστική να μην ξεφύγει από το κανονικό του πρόγραμμα», δηλαδή να μην επιλέξει κάποια υπερβολικά απαιτητική μορφή γυμναστικής ή να μην γυμναστεί σε ακραία ένταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Άντριου Σμιθ από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 12.500 ασθενείς από 52 χώρες, σύμφωνα με το Live Science. Όλοι οι ασθενείς είχαν πάθει κάποια στιγμή στη ζωή τους έμφραγμα και είχαν συμμετάσχει στη διεθνή μελέτη INTERHEART, η οποία είχε σαν στόχο να αναζητήσει παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης INTERHEART, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν ποιες δραστηριότητες είχαν κάνει και ποια ήταν η ψυχολογική τους κατάσταση κατά τη μία ώρα που προηγήθηκε του επεισοδίου. Τόσο η σωματική όσο και η ψυχολογική καταπόνηση αναδείχθηκαν σε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα. «Και οι δύο παράγοντες αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τον καρδιακό παλμό, μεταβάλλοντας τη ροή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και περιορίζοντας την αιμάτωση της καρδιάς» αναφέρει ο Σμιθ. Ειδικότερα για ένα άτομο που έχει ήδη στένωση στις αρτηρίες λόγω συσσωρευμένης χοληστερόλης, ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφράγματος είναι αρκετά μεγάλος, επισημαίνει ο ερευνητής.
http://www.onmed.gr/
Δείτε κι αυτό:

Έμφραγμα vs. εγκεφαλικό: Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Τεστ: Υπολογίστε την ηλικία της καρδιάς σας

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Τα συμπτώματα που πρέπει να σας ενεργοποιήσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου