Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2015

Η " ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ " ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ !!! (ΦΩΤΟ)


kleisoura-6
Σε κλίμα κατανύξεως τελέστηκαν ο προεόρτιος Εσπερινός της Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.



 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του Εσπερινού η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η επονομαζόμενη και Κλεισουριώτισσα, βγήκε από το τέμπλο και εναποτέθηκε με λιτανευτική πομπή στο κέντρο του Ναού όπου και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων.
Οι προεόρτιες ακολουθίες έκλεισαν με τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας Κλεισουριώτισσας.
Η θαυματουργός εικόνα είναι του 14ου αιώνος και προέρχεται από την Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους.
Την έφερε μαζί του ο κλεισουριώτης κτίτορας της Μονής, Ιερομόναχος Ησαΐας Πίστας, ο οποίος είδε σε όραμα την Παναγία και του ζήτησε να την μεταφέρει στον τόπο καταγωγής του.
Σε αυτήν την εικόνα προσευχόταν νυχθημερόν η Οσία Σοφία η Ποντία, η οποία ασκήτευσε στο μοναστήρι της Κλεισούρας επί 40 χρόνια και είχε την Παναγία βοηθό και παρηγορία της. Αυτήν επίσης την εικόνα κράτησε στα χέρια της η Οσία Σοφία την αποφράδα εκείνη ημέρα της 4ης Απριλίου του 1944 και με δάκρυα στάθηκε εμπρός στον Γερμανό Διοικητή που ήθελε να κάψει το μοναστήρι.
Με τις πρεσβείες της Παναγίας και τις προσευχές της Οσίας Σοφίας, το Μοναστήρι σώθηκε.
Η εικόνα της Παναγίας Κλεισουριώτισσας παραμένει ως το τιμαλφέστατο κειμήλιο της Ιεράς Μονής και παρηγορεί και ενισχύει κάθε ευλαβή προσκυνητή που προστρέχει στο Μοναστήρι της.
kleisoura-1
kleisoura-2
kleisoura-3
kleisoura-4
kleisoura-5
kleisoura-7
kleisoura-8
kleisoura-9



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου