Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2015

Η ιστορία με το Αγίασμα της Παναγίας και του οσίου Γεροντίου στην Σκήτη Αγίας Άννης. Γιατί αν ποτίσεις φυτά αμέσως ξεραίνονται;



Posted by
~ Η Παναγία μας παρουσιάστηκε στον άγιο Γερόντιο, τον Ηγούμενο της μονής των Βουλευτηρίων, που είναι η πρώτη Σκήτη της Αγίας Άννης.


 
Αυτή βρισκόταν πλησίον της παραλίας και καταστράφηκε από τους Ισπανούς Καταλανούς το 1302. Σήμερα στη θέση της βρίσκεται το κελλί του Αγίου Ελευθερίου. Επειδή το μέρος εκεί ήταν επισφαλές, ο όσιος Γερόντιος ανέβηκε ψηλότερα, όπου ησύχαζε με έναν ακόμη αδελφό. Ζούσε με πολλή σκληραγωγία και το μέρος ήταν άνυδρο.
Στην προσευχή του έδωσε απάντηση η Παναγία μας, που του έβγαλε νερό για πόση από την σκληρή πέτρα. Ο υποτακτικός, όμως, του οσίου άρχισε να καλλιεργεί κήπο με λάχανα κατά παράβαση της εντολής της Θεοτόκου, οπότε ξεράθηκε η πηγή και πολύ εθλίβη ο όσιος. Στην προσευχή του πάλι εμφανίσθηκε η Παναγία μας και του είπε:
-Εγώ σου έδωσα νερό για πόση και όχι για καλλιέργεια κήπου, που περισπά τον νου του μοναχού που επιζητεί την ησυχία.
Να όμως, που πάλι με την ευχή της ανέβλυσε νερό πιο κάτω από το ησυχαστήριο του οσίου για τις αναγκαίες χρήσεις. Το νερό που ανέβλησε την δεύτερη φορά σώζεται μέχρι σήμερα και θεωρείται αγίασμα. Είναι το αγίασμα της Παναγίας μας και του οσίου Γεροντίου.
Το νερό έχει βάθος τρεις πιθαμές. Όλο να το πάρεις, πάλι τρεις πιθαμές θα μείνει. Στο στόμα είναι σαν ατμός. Δεν έχει την βαρύτητα του νερού. Αν ποτίσεις φυτά αμέσως ξεραίνονται.
(†) Γέρων Άνθιμος ο Αγιαννανίτης
από το βιβλίο: «Ο ΓΕΡΩΝ ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΗΣ» – Ο σοφός και θεοφόρος σύγχρονος πατέρας του Άθωνος.
του Δρος Χαραλάμπους Μ. Μπούσια (Εκδόσεις Μυγδονία Θεσσαλονίκης 2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου