Η αποτυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα είναι αποδεδειγμένη… Ωστόσο, όταν επιβεβαιώνεται και από έναν δικό του άνθρωπο, σίγουρα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα… To θέμα είναι όμως η παραδοχή του λάθους να οδηγήσει σε αλλαγή του προγράμματος, κάτι που όμως στην πράξη δεν γίνεται… Με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Δανειστών να βρίσκονται σε αδιέξοδο και όχι με δική μας υπαιτιότητα.
Και αποδεικνύεται πως γίνεται δόλια, έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εγκλωβισμένη στη φυλακή Δυτικών και Ευρωπαίων… Διαβάστε με περισσή προσοχή τα όσα ακολουθούν (κυρίως αυτοί που διαδηλώνουν υπέρ του Ευρώ)
«Το ΔΝΤ απέτυχε σε Ελλάδα και Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Paulo Nogueira Batista, ο οποίος «καρφώνει» και τις προηγούμενες κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την κρίση.
«Τα προγράμματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα και την Ουκρανία ήταν μια «αποτυχία»», αποκαλύπτει στο «RT».
«Το ΔΝΤ έχει μικτό ρεκόρ στις επιτυχίες ακόμη και στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Και ανέφερε «την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ως παραδείγματα χωρών που έχουν καταφέρει να βγούν από την κρίση και να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, ακόμη και μπροστά από το χρονοδιάγραμμα».
Και τόνισε πως «Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι πολύ δύσκολες, ή έχουμε αποτύχει. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Ίσως και με την Ουκρανία. Η Ουκρανία είχε στο πρόσφατο παρελθόν όσο τρις αποτυχημένα προγράμματα – το 2008, το 2010 και το 2014 και τώρα εκτελεί ένα τέταρτο πρόγραμμα με το ΔΝΤ.
Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε πάνω από 50.000 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια και η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει το 22 δισεκατομμύρια δολάρια που παρέχονται από ιδιώτες δανειστές. Θα είναι σε θέση να ξεκλειδώσει 17.500.000.000 δολάρια της βοήθειας από το ΔΝΤ αν καταφέρει να κάνει αρκετά για περικοπές δαπανών για να επιτύχει να εξοικονομήσει στον προϋπολογισμό της $ 15.3 δισεκατομμυρίων για πάνω από 4 χρόνια.
Οι Έλληνες ήταν, στην πραγματικότητα, μάλλον ασθενείς, καθώς πήρε στην Αθήνα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα – σχεδόν πέντε χρόνια – να στείλει εκτός εξουσίας τα κόμματα που είχαν χειριστεί την κρίση με έναν τρόπο πολύ επιζήμια για τη χώρα.
Οι Έλληνες υποφέρουν πολύ από τις άστοχες αποφάσεις που λήφθηκαν, όχι μόνο από το ΔΝΤ, αλλά και από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και από τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα σοβαρό αδιέξοδο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για λογαριασμό του, είπε ότι το θέμα του δανεισμού σε μια χώρα που δεν πληρώνει τα χρέη της «είναι περίπλοκο». Οι κανόνες λειτουργίας του Ταμείου αναφέρουν πως χρήματα δίνονται σε ένα κράτος μέλος «υπό την προϋπόθεση ότι αυτό συμμετέχει με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές».
Ωστόσο, εξήγησε ότι αν κοιτάξουμε τι συμβαίνει συχνά στην πραγματικότητα, είναι προφανές ότι η πραγματική συμπεριφορά του ΔΝΤ δεν είναι πάντα «σύμφωνη με τους κανόνες» επειδή το ταμείο «έχει τη δυνατότητα ευελιξίας» και υπάρχει επίσης «ένα παράθυρο για πολιτική παρέμβαση εκ μέρους των βασικών μετόχων. Αυτό έχει συμβεί κατά καιρούς στο ΔΝΤ «, πρόσθεσε.
Παράλληλα, σε μια πρωτοφανή αποδόμηση και παραδοχή, ανέφερε πως το ταμείο κινείται αργά στην προσαρμογή στις διεθνείς αλλαγές και χρειάζεται μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο διάρθρωσης των δικαιωμάτων ψήφου που σταθμίζονται,
«Το ΔΝΤ εξελίσσεται μάλλον αργά σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Είναι μια μεγάλης γραφειοκρατίας, 70 ετών. Έτσι είναι ακόμα και άδικο να περιμένουμε μια τολμηρή κίνηση από μία ηλικιωμένη κυρία στην Ουάσιγκτον»!!!
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου