Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

«Μην ελπίζεις μάταια ότι μπορείς να με χωρίσεις από τον Χριστό μου» π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα στο κήρυγμα - Η Αγία Μεγαλομάρτυς Ξενία [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]


Θέματα ανάρτησης: Η Αγία Μεγαλομάρτυς Ξενία, ο βίος της, οι αρετές της, το μαρτύριό της, Πως έλαβε χάρη από τον Θεό να θεραπεύει πολλές ασθένειες, να λύνει μαγείες και να εκδιώκει δαίμονες

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Συμπληρωματικά στο κήρυγμα το οποίο παρακολουθήσαμε εδώ, ο π. Θεόδωρος Ζήσης, αναφέρεται σε μια άγνωστη αλλά σπουδαία Αγία, την Μεγαλομάρτυρα Ξενία.
Μολονότι λείπει από τα Μηναία και τους παλαιούς Συναξαριστές, όπως συμβαίνει και με άλλους, άγνωστους Αγίους, αντί να λησμονηθεί η μνήμη της, εξαπλώθηκε η φήμη της και πέρα από τα στενά όρια της πατρίδας της, της Καλαμάτας. Η Αγία Ξενία έχει κάνει πολλά θαύματα.
Μας δίνει ο βιογράφος της μερικά στοιχεία του χαρακτήρα της, της εμφάνισής της αλλά επίσης περιγράφει τα φρικτά μαρτύριά της. Όλα αυτά διασώθηκαν από χειρόγραφα και πέρασαν στην ακολουθία που συντάχθηκε προς τιμήν της.
Φτωχή αλλά αυτάρκης και ευσεβής η οικογένειά της. Από την μητέρα της έμαθε γράμματα και μελετούσε τους βίους των Αγίων. Έργο απαραίτητο είχε η ενάρετη κόρη, να στολίζει την ψυχή της με νηστεία, προσευχή, δάκρυα, ελεημοσύνες. Ο Διάβολος φθόνησε την πρόοδο της Αγίας και μη υποφέροντας να καταπατείται η δύναμή του από ένα μικρό κορίτσι, θέλησε να τη ρίψει κατ’ αρχήν στο βάραθρο της αμαρτίας. Δεν μπόρεσε να την πολεμήσει βάζοντας στην καρδιά της έρωτες και σαρκικούς λογισμούς, γιατί η Αγία είχε φρόνηση γεροντική και ανδρεία.
Έστησε την παγίδα του ως εξής: Την είδε ο έπαρχος Δομητιανός, καθώς επέστρεφε από το χωράφι, έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά της, κυριεύθηκε από σαρκικό έρωτα και ήθελε να την κάνει γυναίκα του. Πήγε σε έναν μάγο ελπίζοντας με μάγια να την κερδίσει. Όμως η πάνσεμνη Αγία με τη δύναμη του Τιμίου Σταυρού, φυλάχθηκε αβλαβής και αχρήστευσε την δύναμη του μάγου.
Ο έπαρχος αφού απέτυχε το σχέδιό του, στη συνέχεια μεταχειρίστηκε βία. Ενώ την οδηγούσαν προς αυτόν, εκείνη προσευχόταν στον δρόμο και παρακαλούσε τον Θεό να διαφυλάξει μέχρι τέλους την αφοσίωσή της στον Θεό και να αντέξει όλες τις τιμωρίες και τα βάσανα τα οποία επρόκειτο να της επιβάλλουν.
Όταν ήρθε η Αγία στο Διοικητήριο, την ρώτησε ο Δομητιανός, πως ονομάζεται, από πού ήταν και ποιά είναι η θρησκεία της. Κι εκείνη αφού έκανε στο στήθος της το σημείο του σταυρού, αποκρίθηκε με παρρησία και θάρρος: ονομάζομαι Ξενία, είμαι παιδί χριστιανών γονέων από την πόλη αυτή της Καλαμάτας, και εύχομαι ολόψυχα να αξιωθώ να γίνω δούλη του Κυρίου Ιησού Χριστού, ο οποίος δημιούργησε τον κόσμο και όλα τα εν τω κόσμω.
Όλοι όσοι βρισκόταν εκεί θαύμαζαν την ωραιότητα της Αγίας και απορούσαν για την τόλμη της. Ο τύραννος έκρυψε τον θυμό του και άρχισε να κολακεύει την Αγία και της πρότεινε να γίνει σύζυγός του με πλούτη και δόξα. Την προειδοποίησε ότι αν δεν δεχτεί, την περίμεναν βασανιστήρια και θάνατος φρικτός.
Η μακαρία Ξενία δεν ταράχτηκε καθόλου, του αποκρίθηκε με τόλμη να μην ελπίζει μάταια ότι μπορεί να τη χωρίσει από τον Χριστό, ότι δεν πρόκειται να ποθήσει άλλον και ότι πρόθυμα παραδίδει το σώμα της στον θάνατο.
Υπέστη φρικτά βασανιστήρια, αλλά ο ίδιος ο Χριστός εθεράπευσε τις πληγές της. Ο τύραννος θεωρούσε ότι η υγεία της αποκαταστάθηκε με μαγεία. Έδωσε εντολή να τη δέσουν σε ένα άλογο και να τη σέρνουν. Αλλά το άλογο παρά τη βία και τις προσταγές δεν κινήθηκε. Επιπλέον ο ίππος μίλησε με ανθρώπινη λαλιά και επέπληξε τον έπαρχο. Διά θαύματος λύθηκαν και τα δεσμά της.
Την επόμενη μέρα ο Δομητιανός, πάλι προσπάθησε να την κερδίσει με λόγια αλλά η Αγία, δεν δέχτηκε τις κολακείες του. Διέταξε τέλος να την αποκεφαλίσουν.
Ο σεβαστός π. Θεόδωρος, κλείνει την αναφορά του στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Ξενία, με την προσευχή της Αγίας, πριν την αποτομή της κεφαλής της. Να έχουμε όλοι την χάρη και την ευλογία της, όπως η ίδια το ζήτησε από τον Δεσπότη Χριστό, για όσους ενθυμούνται το μαρτύριό της. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα στο κήρυγμα - Η Αγία Μεγαλομάρτυς Ξενία [ΒΙΝΤΕΟ-2015]

π.Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 3 Μαΐου 2015 (7/5/2015) http://impantokratoros.gr/5EF8AA6C.el.aspx
ΚΑΤΗΧΗΣΙΣ

 http://katanixis.blogspot.gr/2015/05/2015_73.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου