Η ΕΥΠ φτωχός συγγενής ή...
Η καλή θέληση και η προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών της ΕΥΠ δεν αρκεί, εάν δεν υπάρξει ισχυρή έμπρακτη πολιτική βούληση που θα καταστήσει την ΕΥΠ ικανή να ανταπεξέλθει στην κρισιμότητα και την κλιμακούμενη επικινδυνότητα των γειτόνων...Δεν μπορεί να συνεχίζεται να εγκαταλείπεται στον παράγοντα "τύχη" η ασφάλεια της χώρας..., επειδή ποτέ και τίποτε δεν γίνεται στην τύχη!
Γράφει ο Κωνσταντίνος ΤερζήςΗ πληροφορία είναι ένα «αγαθό» ανεκτίμητο. Είναι, μάλιστα, εκείνο το «αγαθό» το οποίο μπορεί με την ποιότητα και την ταχύτητα μεταφοράς του, να καθορίσει πολιτικούς, διπλωματικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς πολέμους, τιμές χρηματιστηρίων, επιτυχίες ή αποτυχίες επιχειρήσεων (όλων των επιπέδων), να καθορίσει τον σχεδιασμό στρατηγικής πολυεθνικών επιχειρήσεων και να (εξ)ασφαλίσει την ακεραιότητα ή και την ύπαρξη ολόκληρων κρατών.
Αξίζει να αναφέρουμε την ρήση του Κινέζου στρατηγού και φιλόσοφου Sun Tzu ο οποίος στο περίφημο έργο του "Η Τέχνη του Πολέμου" και πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο κεφάλαιο (στο 13) το οποίο αφιερώνει εξ ολοκλήρου στη χρησιμότητα των κατασκόπων αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η γνώση των προθέσεων του εχθρού μπορεί να προέλθει μόνο από άλλους ανθρώπους. Οι κατάσκοποι είναι το σπουδαιότερο στοιχείο του πολέμου, επειδή σ΄ αυτούς βασίζεται η δυνατότητα ενός στρατού να κινείται".
Όποιος έχει λοιπόν έγκαιρη πρόσβαση και γίνει κάτοχος της κατάλληλης πληροφορίας, μπορεί να εξασφαλίσει πρώτα την "άμυνά" του, αλλά και να εξασφαλίσει την ήττα του αντιπάλου του. Και αυτή ακριβώς η δύναμη, της πληροφορίας, έγινε η αιτία για την δημιουργία του ιδιαίτερου (από την αρχαιότητα) χώρου των κατασκόπων, οι οποίοι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να μπορέσουν να έχουν έγκαιρη πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφορία, για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί πως σήμερα, οι ιδιωτικές εταιρείες «συλλογής» πληροφοριών είναι κατά πολύ περισσότερο άρτια στελεχωμένες τόσο σε έμψυχο προσωπικό όσο και σε τεχνολογικό υλικό, σε σχέση με τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες λειτουργούν με βάση τη νομική κάλυψη που τους προσφέρει η χώρα τους και είναι υποχρεωμένες να κινούνται πολύ επικίνδυνα στα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.Αυτό συμβαίνει, τουλάχιστον, σε χώρες που οι διεθνείς συνθήκες γίνονται σεβαστές και οι κυβερνήσεις τους δεν τολμούν να παραβιάσουν θεμελιώδη διεθνή δικαιώματα των πολιτών τους ή άλλων χωρών. Δυστυχώς, όμως, η γειτονική Τουρκία, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ήδη ξεφύγει από τις διεθνείς νόρμες – κανόνες λειτουργίας και σύμφωνα με την μετεξέλιξη της ΜΙΤ (κρατική υπηρεσία πληροφοριών) μεταβάλλεται σε ένα κράτος το οποίο ελέγχεται σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα (πλην του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας) από τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες δεν είναι υπόλογες στα δικαστήρια της χώρας και λειτουργούν πάνω από το νόμο! Μάλιστα, τα επίσημα κρατικά κονδύλια για τις δράσεις της ΜΙΤ είναι συνεχώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια και έχουν φτάσει στα 600 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την συγκεκριμένη υπηρεσία πληροφοριών «κολοσσό» και ικανή να σχεδιάσει, να στηρίξει και να ολοκληρώσει επιχειρησιακές ανάγκες που είναι αδύνατο να προσεγγιστούν από άλλες χώρες τόσο της ευρύτερης Βαλκανικής, όσο και της Μέσης Ανατολής (εξαιρούνται από αυτές το Ισραήλ και το Ιράν).
Με δεδομένο τον προσανατολισμό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά κυρίως της στόχευσης του τούρκου προέδρου κ. Ερντογάν, να μετατρέψει την Τουρκία σε νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, που θα (ανα)καταλάβει εδάφη (ή μέρος αυτών) της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα οποία σήμερα για την Τουρκία αποτελούν «ζωτικούς χώρους», η θέση της Ελλάδας (στην οποία έχει γίνει πλήρως κατανοητή η τουρκική πολιτική και οι στοχεύσεις της, εκτός ελαχίστων ιδεοληπτικών ή μίας μερίδας επιχειρηματιών) δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η καλύτερη. Για την ακρίβεια, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ούτε ως «καλή», αφού μία σειρά από «παράγοντες» λειτούργησαν ως καταλύτες για την μέγιστη δυνατή αρνητική εξέλιξη της αντίστοιχης Ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αποδυναμώνοντας έτσι στον μέγιστο δυνατό βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΥΠ, η οποία κατορθώνει και λειτουργεί -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια των μνημονίων- σε ικανοποιητικό επίπεδο τόσο στην υποστήριξη τομέων όσο και στην επιχειρησιακή της δραστηριότητα επί των πεδίων, εξαιτίας της επίπονης προσπάθειας της μεγάλης πλειοψηφίας του υπάρχοντος προσωπικού της, χωρίς να έχει την επαρκή οικονομική στήριξη από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της χώρας, τα αρμόδια στελέχη της οποίας αποφάσισαν πως η συγκεκριμένη μυστική υπηρεσία πληροφοριών μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες συλλογής πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας, με το ετήσιο ποσό των 5 - 6 εκατομμυρίων ευρώ, τα μισά περίπου εκ των οποίων δίνονται σε μισθούς υπαλλήλων – στελεχών της ΕΥΠ που εργάζονται στο εξωτερικό!!!
Εξάλλου, είναι πλέον γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει δεχθεί σωρεία πληγμάτων από πολιτικές αποφάσεις, αλλά και από κομματικές ομάδες που λειτούργησαν στο εσωτερικό της κατά των συμφερόντων τόσο της ίδιας της ΕΥΠ (διχάζοντας το προσωπικό της και εισάγοντας έριδες που οδήγησαν στην αποδυνάμωση του στελεχιακού της προσωπικού), όσο και της χώρας (η έρευνα του ανακριτή κ. Δ. Φούκα ήδη «αναδύει» μέρος της κομματικής δυσωδίας που ενεχυρίασε τα εθνικά συμφέροντα έναντι των κομματικών και άλλων συμφερόντων).
Πώς, λοιπόν, μπορεί η σημερινή ΕΥΠ να αντιδράσει επαρκώς στους δεδηλωμένους σχεδιασμούς της γειτονικής Τουρκίας; Πώς μπορεί η ΕΥΠ, χωρίς μάλλον λόγω μνημονίου, να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το υπάρχον προσωπικό της, να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες εξασφάλισης πληροφοριών ή να συλλέξει πληροφορίες με χρήση απολύτως εξειδικευμένων ηλεκτρονικών μηχανισμών – συσκευών ή και άλλων μέσων εξασφάλισης της ήδη υπάρχουσας ικανότητας στο συγκεκριμένο τομέα, όταν η Τουρκία ανεβάζει συνεχώς το επίπεδό της, αλλά και τις μεθόδους (ποσοτικά και ποιοτικά) της λειτουργίας της απέναντι στους «ζωτικούς χώρους», μέρος των οποίων αποτελεί και η Ελλάδα; Η αλήθεια, είναι τραγική. Σήμερα, η διοίκηση του κ. Ι. Ρουμπάτη έχει «να αντιμετωπίσει ένα θηρίο, κρατώντας οδοντογλυφίδα»! Οι προηγούμενες διοικήσεις (που ανέλαβαν μετά τον εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος παρέδωσε μία πλήρους επιχειρησιακής απόδοσης ΕΥΠ) τόσο του κ. Μπίκα (κυρίως που έφερε την υπηρεσία στα πρόθυρα διάλυσης), όσο και του κ. Δραβίλλα (δευτερευόντως) κρίθηκαν από λίαν επικίνδυνες (πληθώρα δικαστικών αποφάσεων αλλά και δημοσιευμάτων είναι αρκετά διαφωτιστικά επί αυτού) έως μέτριες και ανεπαρκείς…
Το έργο που καλείται να φέρει σήμερα εις πέρας ο κ. Ρουμπάτης είναι τιτάνιο, αφού η γενική εντύπωση, πέραν των όσων καταγράψαμε και τα οποία θεωρούνται μείζονος εθνικής σημασίας, είναι ότι η ΚΥΠ ποτέ ουσιαστικά δεν μετεξελίχθηκε σε ΕΥΠ (εκτός ίσως της περιόδου 1996 - 2009) και παρέμεινε μία υπηρεσία η οποία λειτουργεί στο σκοτάδι (η αρνητική ιδεαλιστική αντίληψη οφείλεται κυρίως στο παρελθόν της ΕΥΠ που ως ΚΥΠ, είχε ως στόχους και «εσωτερικούς εχθρούς» συγκεκριμένους πολιτικο-ιδεολογικούς χώρους. Κάτι αντίστοιχο με τις αντιλήψεις περί του ΕΑΤ-ΕΣΑ).
Η αρνητική αυτή αντίληψη, ήταν και είναι σε μεγάλο βαθμό, απόρροια των ΜΜΕ τα οποία ευκαίρως - ακαίρως βάλλουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα εναντίον της ΕΥΠ. Είτε κατευθυνόμενα από αλλότρια κέντρα και συμφέροντα, είτε λόγω ιδεολογικής και ιδεαλιστικής αντίληψης, είτε για την πρόκληση εντυπώσεων και εμπορικών σκοπών.
Σε παλαιότερα άρθρα του γεωστρατηγικού αναλυτή κ. Όμηρου Φωτιάδη (κάποια από αυτά δημοσιεύθηκαν στο έντυπο “Απαγορευμένη Ιστορία” και κάποια άλλα στο διαδίκτυο), στα οποίο κατέγραψε μία σπουδαία προσπάθεια μετεξέλιξης της ΕΥΠ, διαπιστώνουμε πως υπήρξε η διάθεση, ο σχεδιασμός και οι άνθρωποι που θα μετέτρεπαν την ευαίσθητη αυτή κρατική υπηρεσία, σε ένα σύγχρονο «όπλο» συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών, που θα λειτουργούσε υπέρ των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας.
Άξια προβληματισμού είναι, επίσης το άρθρο του κυρίου Ζαχαρία Μίχα, Διευθυντή Μελετών του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA-ΙΑΑΑ), ο οποίος προσεγγίζει τον «ασθενή» και σχολιάζει την «ίασή» του καθώς και άρθρο του περιοδικού "FANTOMAS" με σχετικό ρεπορτάζ από την πολύ ενδιαφέρουσα Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε το 2008 το συνδικαλιστκό όργανο της υπηρεσίας η ΠΟΣΕΥΠ με θέμα «Κράτος - Ασφάλεια και ο Ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Η περίπτωση της Ελλάδας. Αρμοδιότητες και Λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», τα Πρακτικά της οποίας εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο "Δίκαιο και Οικονομία Π. Ν. Σάκκουλας".
Παραθέτουμε τα πραγματικά ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά άρθρα, προκειμένου να θέσουμε τους εύλογους συνειρμούς, αλλά και για να δώσουμε την λαβή προβληματισμού στην σημερινή πολιτική ηγεσία της χώρας, θέτοντας και ένα ουσιαστικό ερώτημα: Τι είδους Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) θέλει η κυβέρνηση;
Επιθυμεί μία υπηρεσία με πλήρη λειτουργία και επιχειρησιακή ικανότητα που θα καλύπτει πλήρως τον θεσμικό της ρόλο ή μία υπηρεσία που απλά θα υπάρχει και το κενό του θεσμικού της ρόλου θα λειτουργεί ως "βόμβα" στην ασφάλεια της χώρας;
Η ΕΥΠ αλλάζει πρόσωπο
Στις 11 Ιουνίου 2008, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Ημερίδα που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων της ΕΥΠ (Π.Ο.Σ.ΕΥΠ), με θέμα, «Κράτος, Ασφάλεια και ο Ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Η περίπτωση της Ελλάδας». Προσκλήθηκαν ως ομιλητές πολλές σημαντικές προσωπικότητες και αναπτύχθηκαν ένα πλήθος θεμάτων σε σχέση με το αντικείμενο του θέματος. Παρευρέθηκαν, πέραν του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ, Υπουργού κ. Παυλόπουλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Σταύρου και αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων.Η πρωτοποριακή Ημερίδα, έλαβε μεγάλη διάσταση στο τύπο και τα ΜΜΕ και ομολογουμένως, όλα τα σχόλια ήταν κάτι παραπάνω από θετικά.
Δεν θα σταθούμε στους ομιλητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν, καθώς ήδη αυτά έχουν εξαντληθεί ήδη από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ.
Θα σταθούμε σε αυτό το ίδιο το γεγονός της ημερίδας και στους ανθρώπους της ΕΥΠ που συμμετείχαν στην Ημερίδα, καθώς αυτοί ήταν και είναι οι ουσιαστικοί παράγοντες και η ψυχή της Υπηρεσίας.Το γεγονός και μόνο ότι η φυσική και η συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΥΠ εν προκειμένω ο Αρχηγός της Πρέσβης Ιωάννης Κοραντής και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ κ. Κ.Α. εργάστηκαν με σθένος από κοινού για την πραγματοποίηση της τόσο σημαντικής αυτής Ημερίδας, για την ανέλιξη της Υπηρεσίας, καταγράφεται ως ένα εξαιρετικό γεγονός.
Πουθενά αλλού στον δημόσιο τομέα της χώρας, δεν έχει παρουσιαστεί τέτοιο φαινόμενο.
Η ηγεσία μιας υπηρεσίας και τα στελέχη της, από κοινού να προσπαθούν για την καλύτερη δυνατή αναβάθμισή της! Το υψηλό επίπεδο των ομιλητών και οι αναφορές των πολιτικών που συμμετείχαν δίδουν πλέον μια άλλη διάσταση για το μέλλον της ΕΥΠ.
Ο Αρχηγός της ΕΥΠ, Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής, κατέπληξε με την ομιλία του και την ανάπτυξη των απόψεών του, δικαιώνοντας την εξαιρετική του φήμη για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνοντας και τις κατά καιρούς κρίσεις ξένων ομολόγων του της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Εστίασε με απόλυτη ακρίβεια στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΥΠ, αλλά και στην προοπτική αναβάθμισής της για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ, ήταν χειμαρρώδης, όπως συνηθίζει να το κάνει άλλωστε, και κάλυψε με την ομιλία και τις παρεμβάσεις του όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν την ΕΥΠ και τα στελέχη της.
Θα σταθούμε στο σημείο της ομιλίας του, όπου ανέφερε σε κάποια στιγμή, «άλλο ΕΥΠ άλλο ΚΥΠ». Η φράση αυτή του Προέδρου της ΠΟΣΕΥΠ περικλείει πλήθος νοήματα και σηματοδοτεί το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα πρέπει πλέον να βλέπουμε την ΕΥΠ.
Η πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα Ημερίδα, πέραν της ουσιαστικής της χρησιμότητας, ήταν και το πρώτο «κάλεσμα» της Υπηρεσίας προς την Ελληνική κοινωνία. Η φράση του Προέδρου Κ.Α. μας καλεί να ξεπεράσουμε τις όποιες αγκυλώσεις του παρελθόντος και να πάψουμε πλέον να βλέπουμε την ΕΥΠ με τα μάτια και τις διαθέσεις του παρελθόντος. Όπως με ευκολία ξεπεράσαμε άσχημες αναμνήσεις του παρελθόντος (π.χ. ΕΑΤ-ΕΣΑ) που υπαγόρευαν «άλλες εποχές» έτσι πρέπει να ξεπεράσουμε και τις όποιες αρνητικές μας σκέψεις και απόψεις για την ΕΥΠ.
Πολλοί φίλοι δεν κατανοούν πως γίνεται να υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στην ΕΥΠ και μπερδεύονται κάνοντας αντιστοιχίες με τον Ελληνικό Στρατό, ξένες υπηρεσίες
κλπ. Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν συνδικαλιστικά όργανα, αλλά υπάρχει μια μεγάλη ειδοποιός διαφορά…
Τα όργανα της ΕΥΠ ποτέ δεν έκαναν απεργία… Ποτέ δεν προέταξαν το ατομικό τους συμφέρον έναντι της Υπηρεσίας τους και των υψηλών εθνικών τους καθηκόντων. Η Ημερίδα που έγινε μας απέδειξε πολλά παραπάνω… Ευχόμαστε και άλλα συνδικαλιστικά όργανα του Δημόσιου Τομέα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΠΟΣΕΥΠ.
Σχεδόν όλες οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της ΕΕ και των λοιπών δυτικών χωρών, έχουν συνδικαλιστικά όργανα και άλλου είδους οργανώσεις. Διαθέτουν δικά τους συνδικαλιστικά έντυπα και πραγματοποιούν πλήθος εκδηλώσεων ετησίως.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στο φύλο της 15.06.2008, για ανάλογη Ημερίδα με αυτήν της ΠΟΣΕΥΠ, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον την ίδια περίοδο από τις Υπηρεσίες των ΗΠΑ!
Η εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO είχε πραγματοποιήσει από τις 10 έως της 14 Απριλίου του 2006, δημοσκόπηση για την ΕΥΠ, για λογαριασμό του περιοδικού «FANTOMAS» το οποίο ασχολείται σε βάθος με θέματα μυστικών υπηρεσιών.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 2, Μάιος 2006. Ο Πρόεδρος της ALCO
κ. Κώστας Παναγόπουλος, αναφέρει . Το 69,3% αποδέχεται την χρησιμότητα της ΕΥΠ ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Παράλληλα το 72,7% πιστεύει ότι η ΕΥΠ ελέγχεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το 66,1% πως αναμίχθηκε με τις υποκλοπές και παρέκκλινε της αποστολής και του ρόλου της. Το 46,9% δήλωσε πως εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά της, και το 47% δηλώνει πως δεν την εμπιστεύεται απόλυτα.
Τα 2/3 των ερωτηθέντων υιοθετούν την πρόταση να υπαχθεί η ΕΥΠ σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και να εκτελεί τα καθήκοντά της μέσα σε πλαίσια απολύτου νομιμότητας.
Συμπερασματικά, οι απόψεις θετικές και αρνητικές κινούνται οριακά ως το προς ποια υπερισχύει έναντι της άλλης. Σημειώνουμε πως, την περίοδο που έγινε η δημοσκόπηση η χώρα συγκλονίζονταν από το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Σχεδόν τα ίδια και παρόμοια συμπεράσματα εξάγαμε κι εμείς μέσα από την κριτική που ασκήθηκε στο παρελθόν άρθρο μας του τεύχους μας 9. Η ανάλυση των απόψεων που κατατέθηκαν σε διάφορα forum και η παρακολούθηση των απόψεων των αναγνωστών, μας οδηγούν συμπερασματικά στις εξής διαπιστώσεις.
Οι απόψεις για την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την ΕΥΠ, είναι ακόμη εμποτισμένες με αντιλήψεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, σε σημαντικό επίπεδο. Η αναφορά του Προέδρου της ΠΟΣΕΥΠ «άλλο ΚΥΠ άλλο ΕΥΠ» δίδουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Ίσως εάν η μετονομασία της πάλαι ποτέ ΚΥΠ δεν ήταν σε ΕΥΠ αλλά παρέπεμπε σε άλλη ονομασία, π.χ. Υπηρεσία Πληροφοριών Ελλάδας ή κάτι αντίστοιχο να μην υπήρχαν αυτές οι αγκυλώσεις. Ο συνειρμικός νους πάντοτε κάνει την δουλειά του και επί του θέματος, συνειρμικά ταυτίζει το ΚΥΠ με το ΕΥΠ!
Οι απόψεις των αναγνωστών για την μυστική δράση της ΕΥΠ κι αυτές κυμαίνονται οριακά. Αυτοί που απαξιώνουν την δράση της και την αποτελεσματικότητά της, κυρίως έκαναν αναφορές σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ από όπου και είχαν πλημμελή πληροφόρηση με αρνητικές συνήθως αποχρώσεις. Δεν αντέταξαν όμως σθεναρή αντίσταση απέναντι σε αυτούς που στιγμάτισαν την στάση των ΜΜΕ κατά καιρούς έναντι της ΕΥΠ. Με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες καταθέσεις απόψεων, άλλαξαν με ευκολία τις απόψεις τους.
Ορθά λοιπόν η ΕΥΠ με την Ημερίδα της, απευθύνθηκε προς την κοινωνία, και ακόμη ορθότερα η νέα ιστοσελίδα της ΕΥΠ έχει πλέον άλλη μορφή (www.nis.gr).
Μάλιστα εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Αρχηγό της αμφίδρομη διαδυκτιακή επικοινωνία με τους πολίτες. Ο καθένας πλέον μπορεί να γράψει στην ΕΥΠ ότι θέλει και θα λάβει την δέουσα απάντηση με πολύ σοβαρό τρόπο. Δοκιμάσαμε με πολλαπλούς τρόπους τα αντανακλαστικά της επικοινωνίας αυτής και ομολογουμένως μείναμε έκπληκτοι με τα αποτελέσματα και την ανταπόκριση της ΕΥΠ!
Χαρακτηριστικά ο Αρχηγός της ΕΥΠ, Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής δήλωσε στις 22.05.2008, σχετικά με το θέμα, «Η διαδραστική λειτουργία της ιστοσελίδας της ΕΥΠ συνιστά υλοποίηση ενός εκ των κυρίων στόχων που επιδιώκονταν δια της αναβάθμισής της, ήτοι της αμφίδρομης και ανοικτής επικοινωνίας της Υπηρεσίας με τους πολίτες».
Πέραν των ως άνω, στην νέα ιστοσελίδα της ΕΥΠ, στην ενότητα «διεθνείς εξελίξεις» μπορεί να ενημερώνεται ο καθένας για τις διεθνείς εξελίξεις με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως λίγες μέρες πριν την έκρηξη της κρίσης στην Ν. Οσετία, οι αναφορές της ενότητας «φωτογράφιζαν» την επερχόμενη κρίση και εν συνεχεία καλύφθηκε πλήρως το θέμα. Την ίδια ώρα όλα τα ΜΜΕ της χώρας, ασχολούνταν μόνο με την Ολυμπιάδα του Πεκίνου. Τα «αντανακλαστικά» της ΕΥΠ φαίνεται πως λειτουργούν άριστα! Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ΕΥΠ και στην συγκεκριμένη ενότητα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.
Οι μυστικές υπηρεσίες παγκοσμίως χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ με αφανής κυρίως τρόπους και τα εντάσσουν πάντοτε στις όποιες δράσεις τους. Στην Ελλάδα παρατηρείται το φαινόμενο πολλά ΜΜΕ να «παίζουν» ηθελημένα ή άθελά τους το παιχνίδι αλλότριων συμφερόντων σε ότι αφορά τις αναφορές τους για την ΕΥΠ. Εσχάτως παρατηρείται το φαινόμενο από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και έντυπα, να βάλλεται συνεχώς η ΕΥΠ και μάλιστα με χαλκευμένα δημοσιεύματα. Η νέα ιστοσελίδα της ΕΥΠ, πέραν των άλλων, αποσκοπεί και στην αντιμετώπιση της όζουσας και χένουσας αυτής κατάστασης.
ΕΥΠ η Μετεξέλιξη Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί πλέον μέσα σε νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Το νέο νομοσχέδιο που διέπει την λειτουργία της ΕΥΠ, είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε επί Αρχηγίας του Πρέσβη Αποστολίδη και ολοκληρώθηκε επί Αρχηγίας του Πρέσβη Κοραντή. Σημαντική και ουσιώδης ήταν η συμβολή του Προέδρου της ΠΟΣΕΥΠ κ. Κ.Α. τόσο στην νομοπαρασκευή και εισηγητική έκθεση, όσο και στην προώθησή του για επικύρωση, μιας και επί έτη υπήρχε πλήρης αδράνεια.
Ποια είναι όμως η νέα ΕΥΠ; Ποιος ο νέος της ρόλος και η μετεξέλιξή της;
Η ΕΥΠ πλέον τέθηκε υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα λογοδοτεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο Διοικητής της ΕΥΠ υποχρεούται πλέον να παρουσιάζει ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Υπηρεσίας στο Κοινοβούλιο.
Ήδη στην ΕΥΠ έχει τοποθετηθεί αρμόδιος Εισαγγελικός λειτουργός με καθήκοντα εποπτεύοντα της νομικής ορθότητας και δράσης της υπηρεσίας.
Συστήνεται διυπουργικό συμβούλιο για την αξιολόγηση των πληροφοριών.
Δημιουργείται «Κέντρο Διαχείρισης Πληροφοριών» για τον συντονισμό με άλλους κρατικούς φορείς της χώρας.
Η ΕΥΠ πιστοποιείται πλέον ως εθνικός φορέας (INFOSEC) στην ασφάλεια πληροφοριών και επικοινωνιών, αλλά και ως «Εθνική Αρχή» αντιμετώπισης ηλεκτρονικών δολιοφθορών στις εθνικές υποδομές (CERT).
Η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως στις ηλεκτρονικές επιθέσεις. Οι ηλεκτρονικές της υποδομές της χώρας δέχονται συνεχώς σοβαρής μορφής επιθέσεις.
Η ΕΥΠ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών παρεισφρήσεων και από το 2004, έχει δημιουργήσει μια ισχυρότατη task forces που αποτελεί την «ασπίδα» της Ελλάδας έναντι κάθε ξένης ή εγχώριας επιβουλής.
Αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επί 24ωρου βάσεως αντιμετωπίζουν τις ξένες και εχθρικές μυστικές υπηρεσίες και ένα τεράστιο πλήθος ηλεκτρονικών τρομοκρατών. Μόνο από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί πάνω από 3.500 σοβαρές επιθέσεις στα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας.
Στην ΕΥΠ πλέον μπορούν να προσλαμβάνονται και συνεργάτες της με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ οι προσλήψεις κάθε είδους είναι εκτός ΑΣΕΠ.
Με το νέο νομοσχέδιο υποχρεούνται όλες οι κρατικές υπηρεσίες και οργανισμοί να συνεργάζονται με την ΕΥΠ, ενώ η δημοσιοποίηση απορρήτων της Υπηρεσίας, αποτελεί πλέον ιδιώνυμο αδίκημα κακουργηματικής μορφής.
Στην πρόσφατη προκήρυξη για την πρόσληψη 120 νέων στελεχών της ΕΥΠ, μπορεί να δει κάποιος πως μέσα από τις αναζητούμενες ειδικότητες και τα προσόντα που απαιτούνται, πως η ΕΥΠ καλύπτει ένα πολύ μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.
Η ΕΥΠ για την πρόσληψη των υποψηφίων στελεχών της, έχει καθιερώσει από τα πλέον δύσκολα και πληρέστερα τεστ παγκοσμίως σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Γεγονός που οδήγησε στην υιοθέτηση της Ελληνικής πρακτικής της ΕΥΠ από το ίδιο το ΝΑΤΟ σε ότι αφορά την πρόσληψη προσωπικού για τις πλέον ευαίσθητες θέσεις ή την τοποθέτηση υπαρχόντων στελεχών σε υψηλές θέσεις εμπιστευτικού χαρακτήρα. Κάτι το οποίο έκανε την ΕΥΠ να ξεχωρίσει από τις λοιπές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ο αρμόδιος πλέον Εισαγγελέας της ΕΥΠ με τριετή θητεία, είναι και ο αρμόδιος των εγκρίσεων για τις «νόμιμες συνακροάσεις» της Υπηρεσίας.
Οι «νόμιμες συνακροάσεις» καλύπτονται πλέον νομικά από την Κοινοτική Οδηγία 24/2006 όσο και από το Προεδρικό Διάταγμα 47/2005, μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της Μαδρίτης.
Το κεντρικό σύστημα νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ είναι εγκατεστημένο στην έδρα της Υπηρεσίας στην Κατεχάκη. Η αξία του ξεπερνά τα 10 εκ. εύρο, και περιλαμβάνει συστήματα ξένης προελεύσεως, εγχώριας και μεγάλο όγκο ιδιοκατασκευών του επιστημονικού προσωπικού της ΕΥΠ. Μέσα από συστήματα επισύνδεσης και παθητικών παρεμβολών, πάντα με την άδεια του εισαγγελέα, η ΕΥΠ έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα πάνω από 20.000 τηλεφωνά κινητά ή σταθερά, απεριόριστο αριθμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και δικτύων, φαξ και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας!
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο σύστημα αναγνώρισης φωνής που κατασκεύασε η ίδια η ΕΥΠ και στους νέους κώδικες κρυπτοεπικοινωνίας και μετάδοσης τεραστίων όγκων κρυπτογραφημένων δεδομένων σε απίστευτες ταχύτητες. Πειραματικές προσπάθειες τουλάχιστον 5 ετών με βάση την κβαντική μηχανική και την θεωρία του χάους πάνω σε μαθηματικούς τύπους κρυπτοαλγόρυθμων, έδωσαν κώδικες και τεχνικές που θεωρούνται από τους καλύτερους παγκοσμίως.
Σαφέστατα υπάρχουν και τα γνωστά μας «βαλιτσάκια» για ακροάσεις πέραν των ορίων της χώρας και άλλος υπερσύγχρονος εξοπλισμός.
Πρόσφατα αποκτήθηκαν και 5 συστήματα ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικού φάσματος για τις έρευνες στον τομέα των υποκλοπών.
Η ΕΥΠ μέσα στο 2009, θα διαθέτει αυτόνομο δικό της σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συνόρων της χώρας, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να αναφέρουμε περισσότερα στοιχεία.
Ο Πρέσβης και Αρχηγός της ΕΥΠ Ι. Κοραντής συγκρότησε ειδική ομάδα στελεχών της ΕΥΠ και ανέλαβε εδώ και 3 χρόνια την σύνταξη νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που καλύπτουν όλο το φάσμα των μυστικών δράσεων της ΕΥΠ στους τομείς της κατασκοπείας και της αντικατασκοπίας. Η εμπειρίες δεκαετιών οι καταγραφές της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών και ένα τεράστιο πλήθος ακόμα δεδομένων και στοιχείων, αποτελούν πλέον το υλικό πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η νέα σύγχρονη εκπαίδευση των στελεχών της ΕΥΠ. Τουλάχιστον 4 με 6 φορές από το 2007, εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΥΠ εργάστηκαν στο εξωτερικό σε πραγματικές συνθήκες.
Δεν μιλάμε για συνεργασίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με ξένες μυστικές υπηρεσίες…
Μιλάμε για πραγματικές προσομοιώσεις μυστικής δράσης, σε απόλυτα επιχειρησιακό περιβάλλον… Ομάδες εκπαιδευόμενων μετέβησαν με τους εκπαιδευτές τους σε χώρες του εξωτερικού και ασκήθηκαν επιχειρησιακά στις πλέον δύσκολες συνθήκες, εν αγνοία των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών αυτών, οι οποίες δεν αντελήφθησαν το παραμικρό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην «ανθρώπινη κατασκοπεία» και για τον σκοπό αυτό οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν εκπαίδευση και στους τομείς της ψυχολογίας με σύγχρονες μεθόδους ψυχομετρίας και φυσιογνωμικής μεθοδολογίας.
Ο Αρχηγός Ι. Κοραντής, πραγματοποίησε το ακατόρθωτο σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εκπαίδευση, η εκ των ιδίων δυνάμεων τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη, και γενικά η μετεξέλιξη της ΕΥΠ σε μια υπερσύγχρονη υπηρεσία.
Χαρακτηριστικό γεγονός είναι η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίδουν οι συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών στις απόψεις του διακεκριμένου μας διπλωμάτη, τον οποίο συχνά - πυκνά συμβουλεύονται. Επίσης, ο τρόπος και η συνεχής και αδιάλειπτη ανησυχία στην οποία έχουν περιπέσει οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας, οι οποίες από σχεδόν πάντοτε επιτιθέμενες έχουν τεθεί τα τελευταία έτη σε συνεχή άμυνα…
Άλλωστε γνωρίζουν καλά τον Ι. Κοραντή από την θητεία στην Άγκυρα…
Οικονομικά δεδομένα της ΕΥΠ
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ κύριος Κ.Α., κατήγγειλε την Ελληνική Πολιτεία, για την οικονομική απαξίωση της ΕΥΠ. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το περίφημο μυστικό κονδύλι της ΕΥΠ, είναι μόλις 4.500.000 ευρώ!!! Από αυτά, πάνω από τα μισά διατίθενται για τους μισθούς και τις αμοιβές των στελεχών της ΕΥΠ που δρουν στο εξωτερικό! Κάνοντας με περισσό θάρρος και σθένος, μια εκτενή αναφορά στα πενιχρά οικονομικά της ΕΥΠ, είπε πως ο Διοικητής της ΕΥΠ, οι Υποδιοικητές δεν αμείβονται με πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα, ενώ ένας αντίστοιχος ομόλογός τους σε κάποια ΔΕΚΟ, λαμβάνει 9.500 ευρώ τον μήνα! Στέλεχος της Υπηρεσίας με 20ετή προϋπηρεσία, μεταπτυχιακούς τίτλους, παντρεμένος με δύο παιδία και Προϊστάμενος Επιχειρησιακού Τμήματος, λαμβάνει μηνιαίες καθαρές αποδοχές, 1.590 ευρώ, ενώ με πολύ λιγότερη προϋπηρεσία, μια καθαρίστρια του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνει καθαρά τουλάχιστον 2.500 ευρώ μηνιαίως…
Τα λόγια και τα σχόλια είναι περιττά, αγαπητοί αναγνώστες… Ας ελπίσουμε πως η Πολιτεία θα εισακούσει τα αιτήματα του Προέδρου της ΠΟΣΕΥΠ, και του Διοικητού της και θα ενδυναμώσει πολλαπλάσια τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό της ΕΥΠ.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκική ΜΙΤ έχει ετήσιο προϋπολογισμό, πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως… Τα αδύναμα Σκόπια, έχουν τουλάχιστον διπλάσιο ετήσιο προϋπολογισμό, ενώ η αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας, λαμβάνουν πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως…
Στην διεθνή κοινότητα των πληροφοριών, όπου λίγο-πολύ τα οικονομικά είναι γνωστά, κανείς δεν πιστεύει πως ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΥΠ είναι μόλις 4.500.000 ευρώ (τότε, σήμερα ο επίσημος είναι 6 εκατομμύρια ευρώ)… Οι ξένες υπηρεσίες νομίζουν πως η ΕΥΠ παραπληροφορεί… Τεκμηριώνουν τις απόψεις τους, με το σκεπτικό, πως, « είναι αδύνατον με αυτά τα χρήματα η ΕΥΠ να παρουσιάζει τόσο σημαντικό έργο και συνεχής επιτυχίες»!!! Κι όμως είναι όχι μόνο δυνατόν, αλλά και πραγματικότητα… Απλά δεν γνωρίζουν το φιλότιμο και τον πατριωτισμό των στελεχών της ΕΥΠ, που νυχθημερόν αγωνίζονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, για την ασφάλεια και την ελευθερία της Ελλάδας!
Αντί επιλόγου
Από το προηγούμενο άρθρο μας που είχε αναφορές στην ιστορική διαδρομή και την δράση της ΕΥΠ, περάσαμε με το παρών στην νέα μορφή και τον ρόλο της ΕΥΠ.
Σκοπός μας ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, αλλά και μια ανταπόκριση στο αίτημά τους για περισσότερη ενημέρωση σε σχέση με τις μυστικές μας υπηρεσίες. Δυστυχώς δεσμευόμαστε για να δημοσιοποιήσουμε περισσότερα στοιχεία για ευνόητους λόγους…
Η ενασχόλησή μας με την αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών ως προς το πρόσωπο της ΕΥΠ θεωρήθηκε επιβεβλημένη, καθώς με αφορμή το προηγούμενο άρθρο μας, και τον μεγάλο «θόρυβο» που προκάλεσε, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, να κάνουμε εκτενή αναφορά.
Κλείνοντας θα διατυπώναμε την παραίνεση προς τα Ελληνικά «ανήσυχα πνεύματα» να εξετάζουν με περισσότερο σκεπτικισμό τα κάθε είδους αρνητικά δημοσιεύματα εις βάρος της ΕΥΠ. Να χρησιμοποιούν μεθόδους ευθυκρισίας για να εξάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα. Να απευθύνονται με ηλεκτρονικό τους μήνυμα στην υπηρεσία για τις απορίες τους και τα ερωτήματά τους, με την βεβαιότητα πως θα λάβουν τις δέουσες απαντήσεις.
Αγαπητοί μας αναγνώστες, θα επαναλάβουμε την ρήση του Πρόεδρου της ΠΟΣΕΥΠ, πως «άλλο ΚΥΠ, άλλο ΕΥΠ». Καιρός να ξεπεράσουμε το παρελθόν και να αντιμετωπίσουμε τις Μυστικές μας Υπηρεσίες σύμφωνα με τον τρόπο που αρμόζει και επιβάλει το εθνικό συμφέρον, πέρα από προσωπικές ή άλλες εμπάθειες.
Η ΠΟΣΕΥΠ και το έργο της
Η ΕΥΠ νόμιμα και θεσμικά κατοχυρωμένα, έχει το δικό της συνδικαλιστικό κίνημα, του οποίου τον θετικό ρόλο πολλές φορές σχολιάσαμε και αναφέραμε στο ιστολόγιό μας.Περί της ΠΟΣΕΥΠ ο λόγος, της οποίας την ανακοίνωση και δημοσιεύουμε.
Η ΠΟΣΕΥΠ είναι θεσμικό όργανο, νομικά κατοχυρωμένο και αποδεκτό από την Ελληνική Πολιτεία.
Το Προεδρείο της το Δ.Σ. της, αναδεικνύονται με σύννομες και δημοκρατικές διαδικασίες από τα ίδια τα στελέχη και το προσωπικό της ΕΥΠ.
Είναι ένα θεσμικό όργανο, μέλος της ΑΔΕΔΥ του οποίου και τις ανακοινώσεις δημοσιεύουμε, κρίνουμε και σχολιάζουμε. Είναι έγκυρες και εκφράζουν τις απόψεις της πλειοψηφίας των στελεχών της ΕΥΠ, τα οποία οφείλουν και πρέπει να έχουν λόγο, για τα τεκταινόμενα στην Υπηρεσία τους. Να την προστατεύσουν από τον άκρατο κομματισμό και τα φαινόμενα ρεμβασισμού τα οποία, από κάποιους ελλοχεύουν ενόψει και της επικείμενης βέβαιης κυβερνητικής αλλαγής.
Τα κόμματα , οι Βουλευτές, οι πολιτευτές, της Χώρας, έχουν καθήκον να ασχολούνται και να ενημερώνονται για την ΕΥΠ, ειδικά όταν πρόκειται για προεκλογική περίοδο.
Οι παραγωγικές τάξεις της Χώρας, θεσμικά όργανα, όπως Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια, η ΓΕΣΕ, η ΑΔΕΔΥ κλπ, καλούν τα κόμματα, τους πολιτικούς αρχηγούς, καλούνται από αυτά σε διάλογο και συνεντεύξεις και ανταλλάσσουν θέσεις και απόψεις, για τα θέματα που τους αφορούν, εκατέρωθεν.
Μια τόσο σημαντική υπηρεσία για την Πατρίδα μας με τόσο ευαίσθητη και ύψιστη αποστολή, εφελκύει εξ ορισμού το ανελαστικό καθήκον, εκατέρωθεν για υγιή διάλογο και συνδιαλλαγή με τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους.
Πως αλλιώς θα επιτευχθεί ο αμοιβαίος στόχος για ανέλιξη και εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ;
Σε όλες τις Χώρες της Ευρώπης και πολύ περισσότερο στις ΗΠΑ, την Χώρα με τις περισσότερες και ισχυρότερες Υπηρεσίες Πληροφοριών στον κόσμο, οι συνδιαλλαγές μεταξύ Κογκρέσου και Γερουσίας, αλλά και του ίδιου του Προέδρου τους, είναι πάρα πολύ τακτικές και μάλιστα, συχνά-πυκνά, βλέπουν το φως της δημοσίοτητος οι διάλογοι αυτοί, επισήμως από τα θεσμικά ορισμένα όργανα.
Στην Ελλάδα, έχουμε μείνει στις «αγκυλώσεις του παρελθόντος» και δεν έχουμε κατανοήσει πως «άλλο ΚΥΠ άλλο ΕΥΠ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠ, ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρός της κ. Κ. Αγγελάκης.
Το Ελληνικό παράδοξο, σε όλο του το μεγαλείο! Οπόταν θέλουν επικαλούνται οι όψιμοι επικριτές της ΕΥΠ και της ΠΟΣΕΥΠ, το απόρρητο της Υπηρεσίας και όποτε θέλουν επικαλούνται την διαφάνεια , τις προοδευτικές αντιλήψεις, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα...Κατά το δοκούν, λοιπόν και όπως τους εξυπηρετεί, επεξηγούν τα γεγονότα, μεταχειριζόμενοι κάθε είδους μέσα και τρόπους....
Με έναν και μοναδικό σκοπό πάντοτε...
Την απαξίωση της ΕΥΠ της ΠΟΣΕΥΠ και των στελεχών της Υπηρεσίας, της δράσης της και της εικόνας της....
Από τα αποτελέσματά μας κρινόμαστε άπαντες!
Ορθότατα η ΠΟΣΕΥΠ ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των κομμάτων και διαφόρων πολιτευτών, και ακόμη ορθότερα η ίδια προσκάλεσε μέσα στα θεσμικά της καθήκοντα, τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους, σε διάλογο για τα θέματα που τους απασχολούν, ως στελέχη και λειτουργούς της Ελληνικής Πολιτείας, ως μέλη της ΑΔΕΔΥ, ως στελέχη της ΕΥΠ και ως ενεργοί Έλληνες πολίτες, η ιδιότητα των οποίων μάλιστα τους στερεί πλήθος «ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες» για τα οποία με τόσο πάθος κόπτονται, οι εμπαθείς επικριτές της και με τόσο μένος βάλλουν κατά των νομίμων θεσμικών εκπροσώπων της, και δημοκρατικά εκλεγμένων.
Κάποια στιγμή στην Χώρα αυτή θα πρέπει να σεβόμεθα θεσμούς και νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες και διεργασίες. Να τιμούμε και να σεβόμεθα, τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Ελλήνων Πολιτών και να επικροτούμε την συνδιαλλαγή και συνεργασία, των δομών της Πολιτείας και των οργάνων της και των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Λαού της.
Η πρόσκληση συνεντεύξεων μεταξύ της ΠΟΣΕΥΠ και των κομμάτων, από κάποιους χαρακτηρίζεται ως «κομματική συνδιαλλαγή» με ιδιοτελείς σκοπούς και προθέσεις.
Δηλαδή, με ποιόν άλλον τρόπο θα μπορεί επιτευχθεί ο απαραίτητος αυτός διάλογος, χωρίς συναντήσεις και συνεντεύξεις;
Είναι αποδεκτό και δόκιμο, τα κόμματα να έχουν ενημέρωση για την ΕΥΠ, από τους κάθε είδους εξωθεσμικούς και ειδικούς επί των θεμάτων της ΕΥΠ, τους δημοσιολόγους, τα ΜΜΕ και όχι από τους ίδιους και τα θεσμοθετημένα όργανα της ΕΥΠ;
Δηλαδή, όταν υπάρχει η πρόθεση για ενημέρωση για τα θέματα γεωργίας της Χώρας και τα προβλήματα της Αγροτιάς μας, τα κόμματα με ποιόν θα πρέπει να συνδιαλλαγούν; Με τους αλιείς της Ελλάδος ή π.χ. με τους οδοντιάτρους;
Η αμετροέπεια και η μωρία σε όλο της το μεγαλείο!
Η Ηγεσία της ΕΥΠ λογοδοτεί στην διακομματική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με βάση τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις.
Η ΠΟΣΕΥΠ από το ιδρυτικό της καταστατικό και τις υποχρεώσεις της έχει καθήκον και υποχρέωση, να ενημερώνει και να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν τα στελέχη της ΕΥΠ, την ίδια την ΕΥΠ στην οποία υπηρετούν με τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, την οποία συγκροτούν τα όργανα του Κράτους, τα κόμματα και οι θεσμικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι τους.
Η ΠΟΣΕΥΠ έχει καθήκον και υποχρέωση, όχι μόνο απέναντι στο προσωπικό της ΕΥΠ και τα κόμματα, αλλά και προς τον Ελληνικό Λαό, να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Να διασφαλίζει την ΕΥΠ από τον κομματισμό και την πολιτική εκμετάλλευση, να προφυλάσσει το προσωπικό και τα στελέχη της ΕΥΠ από τις κομματικές διώξεις και επιδιώξεις, να ελέγχει τους πολιτικούς της προϊσταμένους, οπόταν αυτοί παραφέρονται και κινούνται με γνώμονα συμφέροντα πέραν των Εθνικών και αυτών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Χώρας. Να διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη στην ΕΥΠ και να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, στην αναβάθμιση και την ανέλιξή της.
Η σημερινή Προεδρεία της ΠΟΣΕΥΠ και το ΔΣ της, έχει αποδείξει πολλαπλώς πως αγωνίζεται με ευθυκρισία , διάκριση για το καλό της Υπηρεσίας και του προσωπικού της ΕΥΠ.
Είναι βάναυση απρέπεια οι καταστατικές και ανελαστικές υποχρεώσεις της ΠΟΣΕΥΠ, να παρουσιάζονται ως κομματικές επιδιώξεις ή ιδιοτελείς επιθυμίες και να πλάθονται κάθε είδους σενάρια και να διασύρονται πολιτικά πρόσωπα της Χώρας τα οποία εντός ολίγων εβδομάδων, θα κληθούν να υπηρετήσουν την Κυβέρνηση των Ελλήνων ή να εκπροσωπούν τους ΄Ελληνες Πολίτες στο Κοινοβούλιο.
Ο αριθμός του προσωπικού της ΕΥΠ που υπηρετεί ανά την Ελληνική Επικράτεια, δεν ξεπερνά τα 2.000 άτομα, και μάλιστα διεσπαρμένα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Χώρας...Ως αριθμός είναι πολύ μικρός για να γίνει αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης πόσο μάλλον δε συνδιαλλαγής μεταξύ ΠΟΣΕΥΠ και κομμάτων...
Η «δεξαμενή» είναι πολύ μικρή κύριοι επικριτές και υβρεολόγοι της ΠΟΣΕΥΠ και της ΕΥΠ, για να ασχοληθούν προεκλογικά τα κόμματα, τα οποία επιτέλους άρχισαν και δείχνουν υγιή συμπεριφορά έναντι της ΕΥΠ και του προσωπικού της, επιτυχία που οφείλεται αποκλειστικάστους αγώνες της ΠΟΣΕΥΠ και τις τελευταίες ηγεσίες της.
Συγχαρητήρια στην ΠΟΣΕΥΠ για το έργο της, τους αγώνες και τις προσπάθειές της, για μια καλύτερη ΕΥΠ, ικανότερα στελέχη, ενημερωμένους πολίτες, ενημερωμένους πολιτικούς, ενημερωμένα κόμματα , υπερήφανους Έλληνες με εθνική αξιοπρέπεια!
Μελέτη - βόμβα για την ΕΥΠ: Ο μεγάλος ασθενής, παρά τη γνώση, υπάρχει
Τα συνεχή δημοσιεύματα που αφορούν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) που δίνουν την εντύπωση «πεδίου μάχης» και αναδύουν… δυσωδία που απογοητεύει όσους έχουν συναίσθηση της κρισιμότητας της υπηρεσίας για την ελληνική εθνική ασφάλεια, εγείρει το ερώτημα, εάν υπάρχει γνώση του τι συμβαίνει και του τι πρέπει να γίνει από το πολιτικό σύστημα της χώρας, ώστε η υπηρεσία να εξυγιανθεί και να επιτελέσει τον ρόλο της, όπως αυτός που επιτελούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλα τα σοβαρά κράτη της υφηλίου, ιδίως δε αυτά που αντιμετωπίζουν πολύ συγκεκριμένες απειλές ασφαλείας.Του Ζαχαρία Μίχα
Διευθυντή Μελετών, Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA-ΙΑΑΑ)
Όσο κι αν η κατάσταση μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου, εάν το πολιτικό σύστημα της χώρας αποφασίσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να αποδώσει την υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία, ώστε να ασχοληθεί με την ασφάλειά της, η αλήθεια είναι ότι γνώση και εμπειρία υπάρχει. Ένα μόνο παράδειγμα είναι η μελέτη που συνέταξε ο πρεσβευτής Παύλος Αποστολίδης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο πρεσβευτής Αποστολίδης χρημάτισε ως διοικητής της ΕΥΠ και οι θέσεις του έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς αποτελούν προϊόν εμπειρίας και εξειδικευμένης ενασχόλησης, όχι απλή θεωρητική καταγραφή σκέψεων και προτάσεων.
Ο τίτλος της μελέτης είναι «Οι υπηρεσίες πληροφοριών στο εθνικό σύστημα ασφαλείας, η περίπτωση της ΕΥΠ» και εκδόθηκε από τη σειρά «ΕΛΙΑΜΕΠ: Εδικές Μελέτες». Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στο παρόν σημείωμα, είναι η καταγραφή-παρουσίαση χωρίων της μελέτης και ακολούθως ο σύντομος σχολιασμός και η διατύπωση ερωτημάτων.
Το θέμα είναι τεράστιο και προφανώς δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο ενός άρθρου. Όμως, φιλοδοξία είναι η συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο και κυρίως, να δοθεί κίνητρο πιο συστηματικής σκέψης επί του ζητήματος, καθώς πρόκειται για έναν πυλώνα ασφαλείας του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ο οποίος δεν τυγχάνει της μέριμνας και του ενδιαφέροντος που του αναλογεί. Στο τέλος, θα παρατεθεί όλη η μελέτη, αφού πραγματικά αξίζει να αναγνωστεί από όλους, καθώς εμπεριέχει πλήθος πληροφοριών, πολύ περισσοτέρων από τα τηλεγραφικά που θα αναφερθούν ακολούθως.
ΣΗΜΕΙΟ 1
«Εκτός από την ποιότητα των στελεχών, σημαντικός παράγων για τη στρατολόγηση πηγών είναι το κύρος και η επιρροή του κράτους προέλευσης στην ξένη χώρα και η δυνατότητα της Υπηρεσίας να πληρώνει σημαντικά ποσά για την άντληση κρισίµων πληροφοριών, διότι οι πληροφορίες σήμερα κοστίζουν.»
ΣΧΟΛΙΟ: Εκτιμάται, ότι πρόκειται για έμμεση αναφορά στη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, η οποία αντιστοιχεί, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σε ποσοστό 1-5% της αντίστοιχης των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών. Προφανώς η ΕΥΠ δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί σε επίπεδο χρηματοδότησης την τουρκική ΜΙΤ, όμως, όποιο κριτήριο και να χρησιμοποιηθεί, τα κονδύλια που διατίθενται είναι παντελώς ανεπαρκή.
ΣΗΜΕΙΟ 2
«Η ‘μυστική διπλωματία’ είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο χρησιμοποιούνται οι Υπηρεσίες, εάν τα εμπλεκόμενα σε µία υπόθεση κράτη επιθυμούν για 1) να µην αποκαλυφθούν οι επαφές για το συγκεκριμένο θέμα και 2) να µην εκτεθεί το επίσημο κράτος (Υπουργείο Εξωτερικών) ότι πραγματοποιεί επαφές.»
ΣΧΟΛΙΟ: Θα περίμενε κανείς, ότι από την εποχή της περίφημης «αποστρατιωτικοποίηση» της ΕΥΠ με την ανάληψη της ηγεσίας της από πολύπειρους πρεσβευτές (π.χ. Αποστολίδης, Κοραντής), ο συγκεκριμένος ρόλος της υπηρεσίας θα ενισχυόταν, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους επικεφαλής των αντιστοίχων υπηρεσιών, στο σύνολο σχεδόν των χωρών που διαθέτουν αξιόλογες υπηρεσίες του είδους.
Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα, καθώς δεν τους «βαραίνει» η δημοσιότητα η οποία υπαγορεύει συγκεκριμένους τρόπους δημόσιας και ιδιωτικής συμπεριφοράς. Για να αξιοποιηθεί όμως η δυνατότητα των υπηρεσιών να παίξουν τον ρόλο τους, απαιτείται να υπάρχει η αποκαλούμενη ως «κουλτούρα εθνικής ασφαλείας» σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να αντιλαμβάνονται, τομέας στον οποίο η Ελλάδα ουδέποτε διακρίθηκε.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Μέση Ανατολή και οι πολλαπλές πηγές που αναφέρουν εξαιρετικά στενές και ειλικρινείς σχέσεις, ενίοτε και προσωπική φιλία, ανάμεσα στους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών αραβικών κρατών και εβραϊκού κράτους, ακόμα και σε εποχές όπου τα προβλήματα στην περιοχή απειλούσαν συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ο ρόλος τους ως «η κρυφή διάσταση της Ιστορίας» (the hidden dimension of history), κάτι που κατέστη φανερό μεταψυχροπολεμικά, με το άνοιγμα των αρχείων μυστικών υπηρεσιών και τη δημοσίευση σημαντικών ιστορικών μελετών με επίκεντρο τις μυστικές υπηρεσίες.
ΣΗΜΕΙΟ 3
«Οι ‘πελάτες’ των Υπηρεσιών Πληροφοριών οφείλουν και επιδιώκουν να καθορίσουν στις τελευταίες ποιες πληροφορίες χρειάζονται. Μια Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί να ερμηνεύσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης από μόνη της και να συμπεραίνει απ’ αυτές τις προτεραιότητές της. Όμως, η µη παροχή συγκεκριμένων κατευθύνσεων οδηγεί στην έλλειψη συντονισμού και στη σπατάλη ανθρωπίνων και υλικών πόρων.»
ΣΧΟΛΙΟ: Ο αποκαλούμενος ως «καταναλωτής του προϊόντος» των μυστικών υπηρεσιών (consumer of Intelligence) στην Ελλάδα, παραδοσιακά, με τη συμπεριφορά του αποδεικνύει την έλλειψη «κουλτούρας ασφαλείας» σε θεσμικό επίπεδο. Η «κουλτούρα ασφάλειας» δεν αφορά μόνο το πολιτικό σύστημα, αλλά και την ίδια την κοινωνία. Διαφορετικά, η υπόθεση καταλήγει σε έναν φαύλο κύκλο, με την κοινωνία να «επιβραβεύει» τον πολιτικό που φωνασκεί αξιοποιώντας οτιδήποτε εξυπηρετεί τον ιδιοτελή πολιτικό του στόχο, χωρίς να υπάρχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για το αποδεκτό περιεχόμενο της πολιτικής διαμάχης. Αυτό οδηγεί σε αυτοκαταστροφικά για τα εθνικά συμφέροντα αποτελέσματα. Στη συνέχεια του σημειώματος, θα γίνει αναφορά και στην πολιτική εκμετάλλευση των υπηρεσιών, φαινόμενο πιο γνωστό ως «κομματισμός».
ΣΗΜΕΙΟ 4
«Η πληροφορία [πρέπει] να έχει σωστή διαβάθμιση ασφαλείας και προτεραιότητας. Πολλές Υπηρεσίες τείνουν να δώσουν ψηλό βαθμό ασφαλείας και προτεραιότητας, είτε για προστασία των πηγών τους, είτε, και επειδή οι πληροφορίες καθυστέρησαν να τύχουν επεξεργασίας ή έχουν ημερομηνία λήξης, µε αποτέλεσμα να εθίζονται οι παραλήπτες και να µη διακρίνουν τις σημαντικές πληροφορίες.»
ΣΧΟΛΙΟ: Είναι εξαιρετικά σύνηθες, οι γραφειοκρατίες, όχι δηλαδή ένα φαινόμενο που αφορά αποκλειστικά την ΕΥΠ, να κάνουν κατάχρηση στη διαβάθμιση εγγράφων, ενώ δεν περιέχουν κάποια πραγματικά απόρρητη πληροφορία. Ως αποτέλεσμα, ο «καταναλωτής» χάνει την όποια εμπιστοσύνη, του δημιουργείται στρεβλή εντύπωση για το προϊόν που παραλαμβάνει, εθίζεται να μην το διαχειρίζεται με προσοχή, με αποτέλεσμα να πλήττεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη, ενώ σε περίπτωση που κάποια στιγμή περιέχεται πραγματικά απόρρητη πληροφορία, να καθίσταται η διαρροή της πολύ πιο εύκολη.
ΣΗΜΕΙΟ 5
«Στο παρελθόν υπήρχε µια λανθάνουσα τάση, που δεν έχει εξανεμισθεί, οι πολιτικοί υπάλληλοι που προσλαμβάνονται να γίνονται υπάλληλοι γραφείου, δηλαδή αναλυτές, τον δε ρόλο των επιχειρησιακών να παίζουν αποσπώμενοι στην Υπηρεσία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Οι αξιωματικοί, όσο ικανοί και αν είναι (γιατί υπεισέρχεται και εδώ η προτίμηση των ημετέρων αντί της επιλογής των καταλλήλων), ώσπου να αποκτήσουν πείρα, μετατίθενται και πάλι.
ΣΧΟΛΙΟ: Ο πολύπειρος πρεσβευτής θίγει τον πυρήνα του προβλήματος, που αφενός άπτεται της επιδίωξης κομματικού ελέγχου και αφετέρου θέτει θέμα ίδρυσης σώματος πληροφοριών π.χ. στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ένα εξειδικευμένο αντικείμενο δεν μπορεί να αποτελεί ευκαιριακή ενασχόληση για έναν αξιωματικό.
ΣΗΜΕΙΟ 6
«Η ΕΥΠ έχει από το Νόμο το συντονιστικό ρόλο όσον αφορά τις πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια της χώρας (άρθρο 6 Ν.1645/1986 και Π.∆. 360/1992 άρθρο 6). Προβλέπεται και λειτουργεί Συμβούλιο Πληροφοριών υπό την Προεδρία του Διοικητή της ΕΥΠ, που αποτελείται από το Διευθυντή της ∆∆ΣΠ/ΓΕΕΘΑ (πρώην Β’ Κλάδου/ΓΕΕΘΑ), έναν εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ οριζόμενο από τον Υπουργό Εξωτερικών, μέχρι δυο εκπροσώπους οριζόμενους από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης (µε δικαίωμα ψήφου) και οιονδήποτε άλλο κρίνεται σκόπιμο να προσκληθεί, βάσει της ημερήσιας διάταξης. Τις εργασίες του Συμβουλίου προετοιμάζει η Μικτή Συντονιστική Επιτροπή υπό τον Α’ Υποδιοικητή της ΕΥΠ. Τα δύο αυτά συντονιστικά όργανα λειτουργούν γνωμοδοτικά και ενημερωτικά σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Όμως στην πράξη οι συστάσεις μένουν χωρίς αντίκρισμα αν χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για την εφαρμογή τους, διότι οι Υπουργοί δε δέχονται τις προτάσεις ενός κατωτέρου απ’ αυτούς συντονιστικού οργάνου. Το κενό εν προκειμένω, είναι η ανυπαρξία σύνδεσης µε ανώτερο πολιτικό όργανο, προς το οποίο να γίνονται προτάσεις και το οποίο να αποφασίζει. Η υπαγωγή του Συμβουλίου Πληροφοριών στο ΚΥΣΕΑ (άρθρο 2 της υπ’ αριθ. 88/4/4/1996 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου µε την οποία καταργείται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Σ.Ε.Α. Π.Υ.Σ. 62/1986 και οι αρμοδιότητές του μεταβιβάζονται στο ΚΥΣΕΑ) είναι µόνο θεωρητική. Το ΚΥΣΕΑ δεν ασχολείται µε πληροφορίες και µάλλον αγνοεί την υπαγωγή του Συμβουλίου Πληροφοριών σε αυτό.»
ΣΧΟΛΙΟ: Πόσοι τα γνωρίζουν αυτά; Πόσοι τα αξιοποιούν; Πόσοι ενδιαφέρονται; Οι υπουργοί θεωρούν ή όχι εαυτόν παντοδύναμο, υποκείμενο μόνο σε ενδεχόμενη πρωθυπουργική διαφωνία; Πόσοι ασχολούνται με την πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση των ζητημάτων εθνικής ασφαλείας; Κατά συνέπεια, το ζήτημα επιστρέφει εξ ορισμού στην απουσία «κουλτούρας εθνικής ασφάλειας».
ΣΗΜΕΙΟ 7
«Η λήψη μέτρων απαιτεί µια συζήτηση τόσο για τη σημερινή και την επιθυμητή λειτουργία της ΕΥΠ και τις αποφάσεις που χρειάζονται για να προχωρήσουμε από την πρώτη στη δεύτερη. Η συζήτηση πρέπει να αγγίξει βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής, όπως π.χ. ποιές απειλές δεχόμαστε και τι συμφέροντα έχουμε στις διεθνείς σχέσεις. Μας ενδιαφέρει π.χ. η πρόσληψη ή εκπαίδευση αραβοµαθών επιχειρησιακών υπαλλήλων πληροφοριών για θητεία στον αραβικό κόσμο;»
ΣΧΟΛΙΟ: Χωρίς σχόλιο καλύτερα, αφού η αναφορά είναι σαφέστατη, με την πραγματικότητα αποκαρδιωτική…
ΣΗΜΕΙΟ 8
«’Ο,τι μέτρα και αν ληφθούν, η ΕΥΠ δε θα αποδίδει αν δεν προστατεύεται από πολιτικές παρεμβάσεις. Δυστυχώς, περάσαμε από τη στρατικοποίηση της ΚΥΠ προ του 1974, στην πολιτικοποίησή της (όπως και των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας). Είναι κατανοητό οι κυβερνήσεις να θέλουν µια έμπιστη ΕΥΠ, η παρέμβασή τους όμως θα πρέπει να εξαντλείται στο διορισμό Διοικητή – επιχειρησιακού Υποδιοικητή, όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές και στις αμερικανικές Υπηρεσίες. Πέραν των διορισμών αυτών, η παρέμβαση γίνεται ρουσφέτι.
»Αποκορύφωμα πολιτικών παρεμβάσεων ήταν ο διορισμός 400 υπαλλήλων προ των εκλογών του 1989 από το ΠΑΣΟΚ και η μετάταξή τους από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Πολλοί από αυτούς επανήλθαν στην ΕΥΠ όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 1993. Ρουσφέτι συνήθως είναι και η απόσπαση στην ΕΥΠ αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, όπως και των Αστυνομικών. Η Ε.Υ.Π. χαίρει της προτίμησης των αξιωματικών, λόγω της άνεσης που προσφέρει η υπηρεσία στην πρωτεύουσα, του τακτικού ωραρίου εργασίας και των επιπλέον αποδοχών.
»Μια μετάθεση στην Ε.Υ.Π. παρέχεται από τα πολιτικά κόμματα ως ανταμοιβή στους αξιωματικούς που παραμένουν πιστοί στο εκάστοτε κόμμα ή σε συγκεκριμένους υπουργούς. Το αποτέλεσμα είναι η Ε.Υ.Π. σπανίως να επιλέγει και να αποκτά αξιωματικούς µε τα απαιτούμενα προσόντα. Ακόμα, οι αξιωματικοί που μετατίθενται στην Ε.Υ.Π. παραμένουν αφοσιωμένοι στον κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων από τον οποίο προήλθαν ή στην Αστυνομία, καθώς από εκεί εξαρτώνται οι προαγωγές τους και οι μεταθέσεις τους.»
ΣΧΟΛΙΟ: Χρειάζεται σχολιασμός; Εν κατακλείδι, ο Παύλος Αποστολίδης είχε μιλήσει σε συνέδριο που είχε οργανωθεί από συνδικαλιστικό όργανο της ΕΥΠ (ΠΟΣΕΥΠ) όπου είχε επίσης προβεί σε ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές στους μη γνωρίζοντες αναφορές (Βιβλίο πρακτικών ημερίδας Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.: «Κράτος – Ασφάλεια και ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών – Η περίπτωση της Ελλάδας», Εκδόσεις Π. Σάκκουλας, 2008):
«Με τον Ν.1645/1986 που ξεκίνησε την αποστρατικοποίηση της ΕΥΠ, ιδρύθηκε Διεύθυνση Ανάλυσης χωριστή από την Διεύθυνση Συλλογής πληροφοριών. Εκ των υστέρων κρινόμενη, η καινοτομία λειτούργησε εις βάρος τις κύριας αποστολής της υπηρεσίας που είναι η συλλογή κλειστών πληροφοριών. Η τάση αυτή ενισχύθηκε από την πρακτική των αποσπασμένων στην ΕΥΠ ένστολων, ιδίως αξιωματικών της Αστυνομίας, να θεωρούν τις επιχειρήσεις και το χειρισμό πηγών αποκλειστική τους αρμοδιότητα. Τάση που η πλειοψηφία των πολιτικών υπαλλήλων επιχειρησιακής κατηγορίας αποδέχεται, διότι βολεύεται με τη δουλειά γραφείου, διότι δεν τους εξηγήθηκε ποτέ καθαρά η αποστολή τους, είτε διότι δεν έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Η αθρόα πρόσληψη γυναικών σε επιχειρησιακές θέσεις μετά το 1986 επιδείνωσε το πρόβλημα. Συχνά μάλιστα δεν φταίνε οι ίδιες, αλλά η νοοτροπία των ανδρών προϊσταμένων τους.»
Έχει δώσει η πολιτική ηγεσία την πρέπουσα σημασία σε αυτές τις επισημάνσεις, ή το απόσταγμα της εμπειρίας ενός πρώην διοικητή της ΕΥΠ και μάλιστα διπλωμάτη, δηλαδή προσώπου έχοντα σαφή εικόνα των διεθνών σχέσεων της χώρας, θεωρεί πως δεν την αφορά; Σημαίνουν μήπως οι αναφορές του Π. Αποστολίδη, ότι η ΕΥΠ έχει πάψει να είναι «επιχειρησιακή»; Δηλαδή έχει πάψει να κάνει τη δουλειά της; Αυτό υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει προκαλέσει ακόμα και την παρέμβαση εισαγγελέα.
Κι εάν όσοι προσελήφθησαν ως «επιχειρησιακοί» προτιμούν τη δουλειά γραφείου είτε λόγω έλλειψης προσόντων είτε λόγω «βολέματος», δεν ενδιαφέρεται κανείς στις κυβερνήσεις που έχουν περάσει, να προβεί σε αξιολόγηση και στην κρίσιμη αυτή υπηρεσία και να απομακρύνει όσους είναι ακατάλληλοι, ενδεχομένως διότι προσελήφθησαν με τα κριτήρια που αναφέρει στη μελέτη του ο πρώην διοικητής;
Επίσης, όταν ένα πρόσωπο με πρωτογενή εμπειρία στη λειτουργία της υπηρεσίας, καταγράφει ως πρόβλημα την «αθρόα πρόσληψη γυναικών σε επιχειρησιακές θέσεις μετά το 1986», ασχολήθηκε κανείς να ρωτήσει τι και για ποιον λόγο συμβαίνει; Μήπως τα συνεχή ανώνυμα δημοσιεύματα σε «μπλογκ», όπου οι συντάκτες τους δε διστάζουν να αναφέρουν ακόμα και τα ονόματα υπαλλήλων της ΕΥΠ και οι συνεχείς αποκαλύψεις για υποθέσεις που δίνουν την αίσθηση μη νόμιμης δραστηριοποίησης στελεχών της υπηρεσίας, είναι αποτέλεσμα του ότι τα χρόνια περνούν και κανείς πολιτικός δεν ασχολείται με το να διορθώσει τα κακώς κείμενα;
Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Νέος Νόμος, Νέα Ε.Υ.Π., Νέα Εποχή(;)
Του "Φαντομά"
Ευχάριστη νότα η «αποκάλυψη» των πρακτόρων
Τι έγινε στην ημερίδα των πρακτόρων
Πρόεδρος Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.: «Άλλο Ε.Υ.Π., άλλο Κ.Υ.Π.»
Μεγάλης ανταπόκρισης έτυχε το κάλεσμα/πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού οργάνου της Ε.Υ.Π. (της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.) από τα κόμματα (εκτός ΚΚΕ), από την Πανεπιστημιακή κοινότητα, από το χώρο των ερευνητικών Ινστιτούτων, από το Δημοσιοϋπαλληλικό Συνδικαλιστικό Κίνημα και από τα ΜΜΕ σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των ειδικών και της κοινής γνώμης για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στην Ασφάλεια του κράτους σήμερα.
Ο «ΦΑΝΤΟΜΑΣ» βρέθηκε εκεί (είχε προσκληθεί) και κατέγραψε τα σημαντικότερα σημεία των εισηγήσεων όλων των ειδικών που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της Ημερίδας που έγινε στις 11 Ιουνίου στο ξενοδοχείο “KING GEORGE PALACE” της Πλ. Συντάγματος. Αίσθηση προκάλεσαν όμως οι κεντρικές εισηγήσεις του Διοικητή της Ε.Υ.Π. Πρέσβυ κ. Ι. Κοραντή και του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Κ.Α. για τις αποκαλύψεις που έκαναν.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κοραντής «συμπληρώνοντας» τον Πολιτικό Προϊστάμενο της Ε.Υ.Π. Υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο που κήρυξε την έναρξη εργασιών της Ημερίδας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον έλεγχο της Υπηρεσίας από τη Βουλή (επιτέλους), εξήγγειλε τη δημιουργία Κέντρου Μελετών από την Υπηρεσία που θα στελεχώνεται κυρίως από Πανεπιστημιακούς και άλλους ειδικούς, ζήτησε ορθολογικότερη διαδικασία προσλήψεων για την Υπηρεσία καθώς και την παραμονή, έως το τέλος της θητείας τους, όσων ένστολων αποσπώνται κατά καιρούς στην Υπηρεσία από τις Ε.Δ. και τα Σ.Α. ενώ τόνισε την ανάγκη παρουσίας του διοικητή της Ε.Υ.Π. “ad hok” – χωρίς ψήφο – στο ΚΥΣΕΑ.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π. “κατήγγειλε” την Πολιτεία για την εδώ και χρόνια οικονομική απαξίωση τόσο της Υπηρεσίας όσο και του προσωπικού της Ε.Υ.Π. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το περίφημο Μυστικό Κονδύλι της Ε.Υ.Π. είναι μόλις 4.500.000 ευρώ (είναι δυνατόν;) από το οποίο μάλιστα περίπου τα μισά πάνε στους μισθούς του προσωπικού που υπηρετούν στο εξωτερικό ενώ την ίδια στιγμή γειτονικές χώρες διαθέτουν εκατονταπλάσια ποσά από αυτά που διαθέτουμε εμείς. Ακόμη είπε ότι μια καθαρίστρια του Υπουργείου Οικονομικών παίρνει 800 ευρώ παραπάνω από έναν υπάλληλο της Ε.Υ.Π. με 20 χρόνια προϋπηρεσία, με μεταπτυχιακό, με σύζυγο και 2 παιδιά και προϊστάμενο Επιχειρησιακού Τμήματος της Υπηρεσίας και ο οποίος παίρνει 1590 ευρώ (αληθεύει αυτό κ. Αλογοσκούφη;).
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πως αλλιώς να περιγραφεί το γεγονός ότι ένας επιστήμονας π.χ. στην ΕΥΠ αλλά και σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες τερματίζει την 35ετή του σταδιοδρομία με 1.500-1.600 ευρώ μισθό καθαρά, για να πάρει μια σύνταξη 1.100 ευρώ, όταν η καθαρίστρια του Υπ. Οικονομικών παίρνει τουλάχιστον 2.500 ευρώ καθαρά, ενώ και η σύνταξή της θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, αφού ενσωματώνει μέρος των ΔΙΒΕΕΤ;
Και πώς να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. και οι δύο υποδιοικητές παίρνουν περίπου 3.000 ευρώ το μήνα ενώ ένας Γεν. Διευθυντής στο Υπουργείο Οικονομικών παίρνει 9.500 ευρώ μηνιαίως;»
Ακόμη σε μια αποστροφή της ομιλίας του είπε: «Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι η Ε.Υ.Π. του κ. Κοραντή, του κ. Αποστολίδη και του αειμνήστου Σταυρακάκη δεν είναι Κ.Υ.Π. Ίσως η Ημερίδα αυτή, που πολλά χρόνια το ζητούσαμε να γίνει, αλλά μόλις πρόσφατα πήραμε την έγκριση από την Πολιτική Ηγεσία, με τη συμμετοχή των Πολιτικών, των Πανεπιστημιακών, των Ειδικών, των Συνδικαλιστών αλλά και των Δημοσιογράφων που συμμετέχουν σήμερα εδώ να βοηθήσει την προσπάθειά μας αυτή».
Τέλος απαντώντας στο Διευθυντή του «Έθνους» κ. Γ. Χαρβαλιά που τοποθετήθηκε σχετικά είπε ότι «συνδικαλισμό έχουν όλες σχεδόν οι υπηρεσίες πληροφοριών στις πολιτισμένες Δημοκρατίες της Δύσης, ακόμη και στις ΗΠΑ ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι εδώ και κάποια χρόνια τις επιχειρήσεις της Υπηρεσίας στο μεγαλύτερο ποσοστό τις αναλαμβάνει το μόνιμο πολιτικό προσωπικό και όχι οι στρατιωτικοί όπως νομίζουν οι πολλοί».
Ο Φαντομάς το έψαξε το θέμα και όντως στην μητέρα όλων των σύγχρονων μυστικών υπηρεσιών (τη Βρετανική) υπάρχει αιρετό συνδικαλιστικό όργανο το αποκαλούμενο “Staff Forum” όπως αυτό αναφέρεται στο σχετικό διαφημιστικό της υπηρεσίας.
Ας δούμε όμως τι είπαν οι άλλοι ομιλητές.
Ο Yπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, είπε ότι: «ασφάλεια του πολίτη σημαίνει ασφάλεια του κράτους και άρα ασφάλεια των δικαιωμάτων του», ζητήματα, τα οποία διασφαλίζονται, με το νέο νόμο για την ΕΥΠ, η οποία πλέον υπόκειται στον πλήρη έλεγχο της Πολιτείας. Με βάση το συγκεκριμένο νόμο που ψηφίσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο τον Ν. 3649/2008, η λειτουργία και η δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς για τις πράξεις της πλέον θα δίνει λόγο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ ο Εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος εντάσσεται στην οργανωτική νέα δομή της Υπηρεσίας, διασφαλίζει το σεβασμό, τον οποίο οφείλει να αποδίδει κάθε δημοκρατική πολιτεία στους πολίτες της με την ορθή τήρηση ή άρση του απορρήτου».
Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα υπάγεται η Ε.Υ.Π., Απ. Σταύρου, ανέφερε «ότι με το νέο νόμο εισάγονται δομικές αλλαγές στο καθεστώς της Υπηρεσίας, μέσω των οποίων εμπεδώνεται η ουσία της δημοκρατίας».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, βουλευτής Έβρου Γ. Ντόλιος, εξέφρασε την πλήρη εκτίμησή του στην Υπηρεσία και στους ανθρώπους της και ανέφερε χαρακτηριστικά τη στήριξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Ομοσπονδία των εργαζομένων και στα δίκαια αιτήματά τους λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π. έχει κάνει άλματα προόδου και ότι είναι θετικό το γεγονός ότι πρώτα προβάλει τα θεσμικά της αιτήματα και μετά τα οικονομικά. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της Υπηρεσίας στο πλαίσιο της λειτουργίας του κράτους, έθεσε το δίλημμα της ασφάλειας έναντι της προστασίας των δικαιωμάτων και ζήτησε τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων στην Υπηρεσία ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πλούμης, ανέφερε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της Υπηρεσίας, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη πώληση μετοχών του ΟΤΕ σε ξένη εταιρεία, αναρωτήθηκε αν ρωτήθηκε η Ε.Υ.Π. για πιθανά ζητήματα ασφάλειας. Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο Γ.Γ. της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος ο οποίος συνεχάρη την Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π. για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της Ημερίδας.
Η Ημερίδα αναπτύχθηκε σε τρεις θεματικούς κύκλους ενώ τη διαδικασία διηύθυναν οι έγκριτοι δημοσιογράφοι Ν. Μελέτης («ΕΘΝΟΣ») και Αγγ. Σπανού («ΕΛ. ΤΥΠΟΣ»).
Στην πρώτη θεματική συνεδρία που είχε αντικείμενο «Διεθνείς Εξελίξεις και Υπηρεσίες Πληροφοριών και το Νέο Θεσμικό Πλαίσιο στην Ελλάδα - Η Ε.Υ.Π. σε μία νέα Εποχή» οι ομιλητές συνόψισαν το νομικό θεσμικό καθεστώς που διέπει τις σύγχρονες Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Ε.Ε., και οι οποίοι μάλιστα συμφώνησαν ότι η 11η Σεπτεμβρίου 2001 αποτελεί το κομβικό σημείο στην εξέλιξη των οργανισμών συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. και εισηγητής της πλειοψηφίας στη Βουλή κατά την συζήτηση για το νέο νόμο της Υπηρεσίας, Ι. Μπούγας, αναφέρθηκε στη λειτουργία της Ε.Υ.Π. στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αναζητώντας το «θεσμικό εξοπλισμό της Υπηρεσίας σε σχέση με τις νέες προκλήσεις» ενώ αποκάλυψε ότι θα συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της Βουλής σε διάσκεψη των χωρών – μελών της Ε.Ε. στη Λισσαβώνα για θέματα Υπηρεσιών Πληροφοριών, για να ακολουθήσει ο πρώην Διοικητής της Ε.Υ.Π., Πρέσβυς επί τιμή Π. Αποστολίδης, που συνέκρινε τις Υπηρεσίες Πληροφοριών των μικρών κρατών με ανάλογους οργανισμούς μεγάλων χωρών, παρουσιάζοντας την πρόταση της Ελλάδος και την εμπειρία του από την εξαετή σχεδόν προϋπηρεσία του στην Υπηρεσία.
Στο ρόλο των Υπηρεσιών Πληροφοριών μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Δρ. Θάνος Ντόκος, ενώ με την ημερομηνία-ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου και τις επιπτώσεις της επίθεσης στη Ν. Υόρκη στις Υπηρεσίες Πληροφοριών ασχολήθηκε ο Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), Δρ. Ι. Νομικός. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν η αναποτελεσματική διανομή και ανάλυση πληροφοριών πράγμα το οποίο συνεχίζει να προβληματίζει τις κυβερνήσεις αρκετών κρατών λόγω του συνδυασμού ενός δικτυοκεντρικού κόσμου που διευκολύνει τις τρομοκρατικές ομάδες με μια εθνοκεντρική αντίληψη για την ανάλυση των πληροφοριών.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής, Χρ. Γούδης, συνόψισε τον «εθνικό» ρόλο της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και το δύσκολο ρόλο των ανθρώπων της τους οποίους και χαρακτήρισε ως άγνωστους στρατιώτες ενός αφανούς αγώνα. Το μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ «Α. Παπανδρέου», Παναγιώτης Τρυφιάτης, μίλησε για τη συμβολή των πληροφοριών στην πρόληψη και αποτροπή των κινδύνων που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.
Ακολούθησε ο Καθηγητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Δρ. Κ. Γρίβας, ο οποίος όρισε τις «ασύμμετρες απειλές» ως γεωπολιτικό φαινόμενο σε σχέση με το ρόλο των Υπηρεσιών Πληροφοριών τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το στερεότυπο της «σκοτεινής δύναμης» που έχουμε για μια υπηρεσία πληροφοριών, ή αυτό του «κατασκόπου που δουλεύει στο σκοτάδι» και να την αντιμετωπίσουμε ως ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας για την ερμηνεία προβλημάτων κρίσιμης σημασίας και πρόγνωσης των πιο ζοφερών εκφάνσεων του μέλλοντος, όχι βέβαια για να κινδυνολογήσει αλλά για να επιχειρήσει να τις αποφύγει».
Ο Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γ. Δρόσος, εξέτασε τα όρια των ελευθεριών σε σχέση με την ασφάλεια του ατόμου και τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που αντιμετώπισαν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. στην εφαρμογή των νέων αντιτρομοκρατικών νόμων, καταλήγοντας στο ότι κατά την άποψή του δεν αποτελεί αναίρεση του δημοκρατικού και ελεύθερου πολιτεύματός μας η προσπάθεια για την ασφάλειά του. Αν η διατήρηση της ασφάλειας της ζωής μας ήταν το ύψιστο αγαθό και το έσχατο κριτήριο των πάντων πολλά πράγματα δεν θα ήταν όπως τα ξέρουμε. Παράλληλα, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση για να επιβιώσει και καταστήσει εφικτή την ανάπτυξη υλικού και πνευματικού πολιτισμού οποιαδήποτε κρατικά οργανωμένη κοινωνική συμβίωση είναι μία ελάχιστη εγγυημένη κοινωνική και πολιτική - άρα και θεσμική – σταθερότητα, δηλαδή η δημόσια ασφάλεια.
Ακολούθησε ο επίκουρος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Άλκης Δερβιτσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή θεσμική πραγματικότητα γύρω από το εξεταζόμενο θέμα, ενώ η συζήτηση της πρώτης ενότητας έληξε με την ανάδειξη των καινοτομιών του νέου νόμου από την Καθηγήτρια του Δημοσίου Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, Ελισάβετ Μπεσίλα-Μακρίδη.
Στη δεύτερη θεματική ενότητα, η οποία είχε αντικείμενο «το ρόλο της Βουλής, του Συνδικαλιστικού Κινήματος και του Τύπου στο πλέγμα των πληροφοριών μίλησαν ο Διευθυντής της εφημερίδας «Απογευματινή», Τίτος Αθανασιάδης, ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα των σχέσεων ιδεολογίας και εθνικής επιρροής, καταθέτοντας μία ενδιαφέρουσα πρόταση να ιδρυθεί δίκτυο Ελληνόγλωσσων Ινστιτούτων σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία ως φορείς της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού καθίστανται αυτομάτως και φορείς της απολύτως διακριτής «ιδεολογίας» του Ελληνισμού ανά τον κόσμο, και ακολούθησε ο Διευθυντής της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», Γιώργος Χαρβαλιάς, ο οποίος εστίασε την ομιλία του σε ζητήματα λειτουργίας, επισημαίνοντας την έλλειψη κονδυλίων και την περιστασιακή στελέχωση της Ε.Υ.Π. με «διερχόμενους» υπαλλήλους (αναφερόμενος μάλλον στους ένστολους), οι οποίοι στη συνέχεια αποχωρούν, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να μην έχει συνέχεια.
Η ενότητα έκλεισε με την εισήγηση του Η. Δόλγυρα, μέλους της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος εξέτασε τη σχέση άλλων τομέων της κοινωνικής ζωής με τον τομέα της Ασφάλειας και ο οποίος τόνισε ότι η ΑΔΕΔΥ στέκεται κοντά στα προβλήματα των στελεχών της Ε.Υ.Π. που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης.
Στην τρίτη και άκρως σημαντική ενότητα, με θέμα την κατοχύρωση της θεσμικής συνεργασίας των Υπηρεσιών Ασφάλειας, ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. Ν. Μπεσίρης τόνισε ότι η διακλαδική συνεργασία είναι απαραίτητη στην «πληροφοριακή κάλυψη», ο Πλοίαρχος του Λ.Σ., Ι. Καρόπουλος, αναφέρθηκε ειδικά στην αξία των πληροφοριών για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας ότι αποτελεί το σημαντικότερο βραχίονα αποτροπής, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ι. Μάζης, εισηγήθηκε τη δημιουργία «Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας» (ο Φαντομάς οφείλει να παρατηρήσει ότι στο νέο νόμο προβλέπεται η δημιουργία «Συμβουλίου Πληροφοριών» και Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών» στα οποία όργανα θα εκπροσωπούνται όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες).
Η ενότητα έκλεισε με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του Επισκ. Καθηγητή Αμυντικής και Στρατηγικής Ανάλυσης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, Ι. Ραγιέ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνδρομή των Υπηρεσιών Πληροφοριών στην άσκηση πολιτικής, και του Βιολόγου, Διδάκτορα Ιατρικής Εμ. Καμπούρη, που μίλησε για την αξία της πληροφορίας στην πρόληψη της Ραδιολογικής Βιολογικής Χημικής Πυρηνικής Απειλής.
Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός ότι την ίδια περίοδο που οι δικοί μας πράκτορες διοργάνωναν αυτήν την Ημερίδα στο πλαίσιο ενός ανοίγματος στην κοινωνία οι συνάδελφοί τους στην Ουάσιγκτον έκαναν ακριβώς το ίδιο όπως αναφέρει η «Κ. Καθημερινή» της 15/6/08 αναδημοσιεύοντας άρθρο του αρθρογράφου David Ignatius της “Washington Post” ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πρώην και νυν μέλη του κόσμου των κατασκόπων συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς για να συζητήσουν πώς θα λυθεί ο γρίφος αυτός. Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Φίλιπ Μέριλ της Ουάσιγκτον, δεν βρέθηκε η απάντηση. Εγώ όμως πείσθηκα ότι το ζήτημα των μυστικών υπηρεσιών πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των μεγάλων εθνικών θεμάτων του επόμενου προέδρου».
«Χάρμα ιδέσθαι»
Θα ήταν όμως σημαντική παράληψη να μην αναφερθούμε σε ένα από τα κλου της Ημερίδας που ήταν η παρουσία πολλών ωραιότατων και ευγενέστατων κοριτσιών στην υποδοχή αλλά και γενικά σε όλους τους χώρους της αίθουσας που στην αρχή μέχρι να συνηθίσεις την ιδέα για το που βρίσκεσαι νόμιζες ότι είσαι στα καλλιστεία του «ΑΝΤΕΝΝΑ» και όχι στο σκοτεινό κόσμο των κατασκόπων. Κάποιοι μάλιστα αναρωτιόντουσαν για την καταγωγή τους και ένας μάλιστα συνάδελφος δημοσιογράφος από τους παλιότερους στο χώρο έλεγε τι τα θέλουν και ζητάνε λεφτά όταν έχουν γύρω τους τόσο ωραίο κόσμο «χάρμα ιδέσθαι» (δεν αποκαλύπτουμε το όνομά του γιατί δεν τη γλυτώνει την παντόφλα).
Η μυστική δράση της ΕΥΠ στα Εξάρχεια και η ΕΥΠ που "χάθηκε"
Πως δρουν και κινούνται οι μυστικές υπηρεσίες στην περιοχήΣτην περιοχή των Εξαρχείων δεν κινούνται μόνο οι κάτοικοι, οι διάφοροι καταστηματάρχες αλλά και οι αντιεξουσιαστές.
Στην περιοχή ζουν, κινούνται και εργάζονται και οι υπάλληλοι του γνωστού κλιμακίου της ΕΥΠ που δρουν σχεδόν κάτω από τη μύτη όλων των κατοίκων τους οποίους παρακολουθούν, «φακελώνουν» και βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά.
Όσο και αν ακούγεται παράξενο η περιοχή των Εξαρχείων είναι ένα μέρος που η ΕΥΠ και οι διάφορες υπηρεσίες της χώνανε ανέκαθεν τη μύτη τους.
Την εποχή αυτή η περιβόητη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με τις καθημερινές κοινωνικές εκρήξεις, τις διαδηλώσεις και τα συνεχή συλλαλητήρια, βρίσκεται πάντα επί ποδός.
Όχι γιατί ο τομέας αυτός είναι το αντικείμενό της, αλλά απλούστατα γιατί η περιοχή των Εξαρχείων παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον εξαιτίας της μόνιμης παρουσίας εκεί, πολλών και διαφόρων ομάδων που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Και βέβαια μην φανταστεί κάποιος ότι το κλιμάκιο της ΕΥΠ στα Εξάρχεια διαθέτει σύγχρονα γραφεία ταμπέλες που να λένε τί ακριβώς υπάρχει πίσω από την πόρτα αλλά και γνωστούς υπαλλήλους οι οποίοι να μπαινοβγαίνουν μέσα έξω. Αντίθετα οι περίπου δέκα αποσπασμένοι πολιτικοί υπάλληλοι αλλά και λίγοι παλιοί αστυνομικοί που το στελεχώνουν όχι μόνο δεν έχουν γραφεία στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά τις περισσότερες φορές κινούνται μεν σε κεντρικά σημεία γύρω από την πλατεία χωρίς να έχουν μόνιμο σημείο αναφοράς (σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει ξενοικιαστεί διαμέρισμα το οποίο λειτουργούσε ως κέντρο επιχειρήσεων).
Οι κινήσεις τους είναι ανάλογες με το δρομολόγιο που ακολουθούν δεδομένου ότι μόνο σε κάποιες καφετέριες ή και μπαρ εμφανίζονται για καφέ ενώ σε άλλα σημεία ναι μεν διέρχονται χωρίς όμως ποτέ να σταματούν και να δίνουν στόχο.
Πριν από χρόνια αμέσως μετά τις εκλογές του 1981 που ανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ένας από τους τότε διοικητές της ΕΥΠ, στον οποίο τοποθέτησε στη θέση αυτή ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, αφού τον κάλεσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέλαβε τη θέση αυτή, είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών της υπηρεσίας αυτής στα Εξάρχεια.
Μάλιστα τότε διέθετε και στέγη η οποία βρισκόταν σε παλιά πολυκατοικία κοντά στην οδό Αραχώβης και βέβαια ο διοικητής αυτός, που δεν ήταν άλλος από τον αείμνηστο Κώστα Τσίμα, όχι μόνο είχε μπει για τα καλά στις καταλήψεις της τότε εποχής αλλά πολλοί δικοί του πράκτορες είχαν μπει σε αναρχοαυτόνομες οργανώσεις των Εξαρχείων.
Αυτά γινόντουσαν στο ένδοξο παρελθόν της ΕΥΠ. Σήμερα η μικρή ομάδα της ΕΥΠ στα Εξάρχεια κυρίως παρακολουθεί μέλη των γνωστών αντιεξουσιαστικών ομάδων στις συναντήσεις τους οι οποίες γίνονται κυρίως σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σταθερά σημεία και σε χρόνους οι οποίοι είναι από πριν προκαθορισμένοι.
Ακόμη περνάνε από πολλά σημεία των Εξαρχείων, συλλέγοντας πληροφορίες από δικούς τους πληροφοριοδότες οι οποίοι απλά τους μιλούν χαμηλόφωνα και με κωδικοποιημένες λέξεις για να μην τους αντιλαμβάνεται κανείς.
Αντίπαλο δέος της ΕΥΠ στα Εξάρχεια είναι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η γνωστή ΔΑΕΕΒ, η οποία διαθέτει και αυτή δικό της δίκτυο πληροφοριών. Οι δύο αυτές υπηρεσίες διασταυρώνονται και μάλιστα κάποιες φορές στο παρελθόν η μια «χαλούσε» τις δουλειές της άλλης (αν είναι δυνατόν να μην δρουν ενημερώνοντας η μία υπηρεσία την άλλη και να δημιουργούν προβλήματα, αλλά και λάθη τέτοια που ξεσκεπάζουν πρακτορες!!! Είπαμε όμως, η παλιά ΕΥΠ με την σημερινή, δεν έχουν καμία σχέση).
Μάλιστα στη δεκαετία του 1980 έως το 1990 ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας με το βαθμό του Ταξιάρχου σήμερα είχε πετύχει όχι μόνο να διαμένει στα Εξάρχεια σε σπίτι που νοίκιαζε η τότε Υπηρεσία Πληροφοριών της πρώην Αστυνομίας Πόλεων η προκάτοχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά να αναπτύξει πλουσιότατη δράση με συλλογή πληροφοριών.
Βέβαια σε μερικές περιπτώσεις οι αναρχοαυτόνομοι των Εξαρχείων εντόπισαν διάφορους υπόπτους και τους κυνήγησαν άγρια για να δουν ποιοί είναι (η αποκάλυψη πρακτόρων ίσως θα έπρεπε να ερευνηθεί, καθώς και τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στην "απόσυρσή" τους από την περιοχή. Υπάρχει άραγε περίπτωση λάθη ή σκοπιμότητες να οδήγησαν σε αυτές τις αποκαλύψεις;).
Στην ουσία ήταν ή πράκτορες της ΕΥΠ ή αστυνομικοί της ΔΑΕΕΒ που δρούσαν μέσα στην περιοχή και από λάθος ή άλλη άσχημη στιγμή «καρφώθηκαν» ολόκληρες ομάδες.
Σήμερα η ΕΥΠ ασχολείται με συνδικαλιστικά, με ΕΔΕ που προσπαθούν να βρούνε πως ιστολόγια γνωρίζουν σκάνδαλα που συμβαίνουν στο εσωτερικό της (και όχι γιατί συνέβησαν τα σκάνδαλα), καλύπτει προφανή ανικανότητα προϊσταμένων της σε κλιμάκια ανά την Ελλάδα, έχει προβεί σε ανθρωποφαγία κα απομάκρυνση ικανότατων στελεχών της, ενώ έχουν γίνει αρκετές ερωτήσεις στην Βουλή σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η εν λόγω υπηρεσία στην χώρα. Ας δούμε όμως πως ήταν αυτή η υπηρεσία και πως... κατάντησε.
Κλείνοντας, από τη δική μας πλευρά, ως επίλογο, θα θέλαμε να τονίσουμε προς όλους εκείνους τους «πρόθυμους» λασπολόγους, συκοφάντες και… «επαγγελματίες» του χώρου των πληροφοριών, ας προσέχουν τα αποτελέσματα των πράξεών τους, όλοι αυτοί οι οποίοι κατά καιρούς στοχοποιούν δημόσιους λειτουργούς (και όχι μόνο) και στο όνομα της δημοκρατίας, μήπως «συνομιλούν με τρομοκράτες» άθελά τους...
Ρομαντικοί ονειροπόλοι παρελθόντων εποχών, όπου τα πάντα ταυτίζονταν με το «κομματικό τους εγώ» που συμβάλλανε στο υπάρχον θεσμικό καθεστώς, αλλά έχασαν την πρωτοκαθεδρία και τώρα το αντιμάχονται με πρωτοφανές πάθος και μίσος...
Τα «μέτωπα» του κ. Ρουμπάτη είναι αρκετά και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας τα αντιμετωπίζει «χαλαρά». Ίσως, θα έπρεπε να αναλογιστεί την προσωπική του ευθύνη απέναντι στο έργο της προστασίας της χώρας από συγκεκριμένες έμμεσες και άμεσες απειλές, το οποίο είναι αναμφισβήτητα πρωτεύον σε σχέση με την προστασία κομματικών περιφερόμενων λακέδων που βρίσκονται υπό την έρευνα της Δικαιοσύνης…
ΥΓ: Ένα μεγάλο "αγκάθι", το οποίο ονομάζεται GIS, και μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί από την ΕΥΠ, είναι ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε λίαν συντόμως, αφού η συγκεκριμένη αυτή περίπτωση είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο οικονομικού αλλά και εθνικού περιεχομένου και που, δυστυχώς, δεν απασχόλησε επαρκώς τον Τύπο της Ελλάδας, μεγάλη μερίδα του οποίου αρκείται να ασχολείται με την διύλιση του κώνωπα και όχι με τα "δοκάρια που βγάζουν μάτια"...
http://kostasxan.blogspot.gr/2015/03/blog-post_410.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου