Τετάρτη, Δεκεμβρίου 31, 2014

Παραδοσιακή βασιλόπιτα με προζύμι

Υλικά για τη βασιλόπιτα:
850 γρ. αλεύρι, 
100 γρ. μαγιά μπίρας, 
6 αυγά, 
180 γρ. βούτυρο, 
180 γρ. ζάχαρη, 
1 κοφτή κουταλιά αλάτι, 
100 γρ. σταφίδα και 
ξύσμα ενός πορτοκαλιού.


Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα 100 γρ. αλεύρι με την μαγιά, διαλυμένη προηγουμένως σε χλιαρό νερό κάνουμε έτσι ένα προζύμι και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 3 ώρες. Ζυμώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τα αυγά ολόκληρα, το βούτυρο διαλυμένο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ανεβασμένο προζύμι. Εξακολουθούμε το δούλεμα για αρκετή ώρα μέχρι να πετύχουμε μια πυκνή ζύμη. Προσθέτουμε την σταφίδα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά την πλάθουμε σε θολωτό σχήμα χαράζοντας ένα σταυρό στην επιφάνεια. Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Μετά το ψήσιμο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες πριν την σερβίρουμε.

Παλαιά συνταγή ! Καλή Επιτυχία !

πηγή:askitikon.eu http://agiosharalabos.blogspot.gr/2014/12/blog-post_640.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου