Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2014

Ρ Ε Ï Κ Ι: ΜΙΑ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ



Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου,
Λέκτωρος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ

 Βασικός τρόπος έκφρασης και παρουσίας του άκρως αντιχριστιανικού φαινομένου της «Νέας Εποχής» στο χώρο της υγείας αποτελούν οι λεγόμενες Ανορθόδοξες ή ενεργειακές «θεραπείες», οι οποίες στερούνται επιστημονικού χαρακτήρα. Μεταξύ αυτών των ανορθόδοξων «θεραπειών» συγκαταλέγεται και το «Ρέϊκι»1.
1.Τι ειναι το Ρέϊκι
α) Σύμφωνα με έντυπο του χώρου: «Το Ρέϊκι είναι μία καθαρή θεραπευτική ενέργεια και δεν έχει καμμία σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία ή κοσμοθεωρία, ούτε ανταγωνίζεται άλλης μορφής θεραπευτικές αγωγές. Το Ρέϊκι αποκαθιστά την επαφή μας με την ξεχασμένη από καιρό, αλλά πανίσχυρη ζωτική ενέργεια».Ευσταθεί ο ισχυρισμός, ότι το Ρέϊκι δεν έχει καμμία σχέση με οποιαδήποτε θρησκεία;Αναμφιβόλως όχι. Δεν επιβεβαιώνεται.

Πως προήλθε το σύστημα ΡέϊκιMikao Usui, σκαπανέας του οποίου υπήρξε αργότερα για την περαιτέρω διάδοσή του στις Η.Π.Α και από εκεί στην Ευρώπη ηHawayo Takata(1900-1980), αφού διαδέχθηκε την Chujiro Hayashi. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του χώρου, και εφόσον δε θεωρήσουμε μύθο τα περί του ιδρυτή του συστήματος, όπως υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί, προέκυψε μέσα από μία διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης του Ιάπωνα εμπνευστή του Mikao Usui (1862-1926).

Τι περιελάμβανε αυτή η διαδικασία;Περιελάμβανεδιαλογισμό, νηστεία, προσευχή, μελέτη ιερών θρησκευτικών βιβλίωναπω-ανατολιτικής θρησκευτικότητας σε βουδιστικό μοναστήρι στην Ιαπωνία και απόσυρση στο Κουριγιάμα, που θεωρείται ιερό βουνό στην Ιαπωνία.
 Και τελικά μία αποκαλυπτικήεμπειρία-όραμαπου είχε, πάντα κατά τους ισχυρισμούς τους, ως αποτέλεσμα να του αποκαλυφθούν ορισμένα σανσκριτικά ιερά σύμβολα. Τι διαπιστώνουμε εν προκειμένω; Ότι όλη η διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης του ιδρυτή του Ρέϊκι Mikao Usui έχει έκδηλο το θρησκευτικό στοιχείο2.

β) Υπάρχει και μία άλλη παρουσίαση πιο αποκαλυπτική για το χαρακτήρα του Ρέϊκι, για την παρουσία του νεοεποχίτικου και αποκρυφιστικού στοιχείου. Διαβάζουμε σε έντυπο του χώρου: «Το Ρέϊκι έχει σκοπό να περιβάλλει με την θεϊκή του ουσία τα μπλοκαρισμένα μας ενεργειακά κέντρα και να μας αφυπνίσει σταδιακά, ώστε να διευρύνουμε τη συνειδητότητά μας, πέρα από ό,τι εμείς θεωρούμε φυσιολογικό. (…) να εμπιστευόμαστε την εσωτερική μας καθοδήγηση, αυτήν την εσωτερική μας φωνή, που δεν προέρχεται από την προσωπικότητα, αλλά από τον Ανώτερο εαυτό μας και μας οδηγεί στηνεπίγνωση του ποιοί ακριβώς είμαστε» (σ.Σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας). Τι βλέπουμε σʼ αυτό το απόσπασμα; Διαπιστώνουμε ξεκάθαρα μία κλασική νεοεποχίτικη ορολογία και θέσεις που βρίσκουμε στον ευρύτερο αποκρυφιστικό χώρο.

2. Οι βαθμοί και οι μυήσεις του Ρέϊκι 
 Το Ρέϊκι ως σύστημα έχει τρεις βαθμούς μύησης (κατʼ άλλους 4) με αντίστοιχες μυήσεις και τη χορήγηση συμβόλων. Τι προϋποθέτουν όμως και που αποβλέπουν οιβαθμοί και οι μυήσεις; Μας πληροφορεί σχετικά έντυπο του χώρου: Η ενέργεια Ρέϊκι διοχετεύεται από το Σύμπαν και περνάει μέσα από τον διοχετευτή, πουλειτουργεί σαν κανάλι.  Για να γίνει κανείς «κανάλι» της ενέργειας Ρέϊκι πρέπει να έχει πάρει τις αντίστοιχες μυήσεις από κάποιον μυημένο, που συνηθίζεται να λέγεται «Ρέϊκι Μάστερ» ή «δάσκαλος Ρέϊκι». Και οι μυήσεις; Αφού επισημάνουμε ότι, ιδίως στο δεύτερο και περισσότερο στον τρίτο βαθμό,κοστίζουν και αρκετά χρήματα, θεωρούνται σύμφωνα με την τυπικώς νεοεποχίτικη και αποκρυφιστική ορολογία του χώρου «ενεργειακοί συντονισμοί», μέσω του δάσκαλου,για να μεταφερθεί η συμπαντική ενέργεια στον μυούμενο3.
Για τον χαρακτήρα των μυήσεων διαβάζουμε πάλι σε έντυπο του χώρου τα εξής αποκαλυπτικά: «Οι μυήσεις στο Ρέϊκι είναι μυστικές. (…) Τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται στις μυήσεις είναι μυστικά και μόνο μυημένοι σε αυτά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα. Ακόμα, σύμβολα που αλλάχτηκαν και που δεν μεσολάβησε σωστή μύηση σε αυτά, οδηγούν σε ενεργειακούς χώρους άγνωστους, που κανείς δεν ξέρει τις συνέπειες. (…) Η χρήση των συμβόλων του Mikao Usui είναιαπαραίτητη για την πρόσβαση στην παγκόσμια ενέργεια, που ονομάζουμε Reiki». 
Τι είναι αυτά τα σύμβολα;Ένα είδος μάντρας, δηλαδή, μαγικών στοιχείων4. Στη συνάφεια αυτή ο Ηansjörg Hemminger, ένας γερμανός ειδικός ερευνητής του χώρου των Σεκτών και των Κοσμοθεωριών της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας και μέλος της ειδικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου για της Σέκτες, ομιλεί σαφώς για ένα είδος μαγικής χρήσης των συμβόλων από τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία μύησης του Ρέικι5.
Και η προέλευση των συμβόλων;Σύμφωνα με ένα ξένο δάσκαλο του Ρέϊκι και συγγραφέα ειδικού εγχειριδίου γιʼ αυτό: «Η προέλευση των Συμβόλων του Δεύτερου Βαθμού του Ρέϊκι παραμένειανεξιχνίαστη, μια και εμφανίζονται και στον αρχαίο σιντοϊσμό,(…) και στον αρχαίο βουδισμό». Και στο ερώτημαγιατί τόση μυστικότητα γύρω από το Ρέϊκι, ο ίδιος ο δάσκαλος απαντά:«δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί ανοιχτά με ανθρώπους που δεν είναι μυημένοι».
3. Περίεργα φαινόμενα στα πλαίσια της μύησης
 Δεν απουσιάζουν ούτε αυτά. Οι οπαδοί του Ρέϊκι τα ονομάζουν ενεργειακά φαινόμενα. Ποια είναι αυτά; Μας πληροφορεί ειδικό εγχειρίδιο του Ρέϊκι, με την προτροπή στους μυούμενους να μη δώσουν περαιτέρω σημασία σʼ αυτά, γιατί είναι απλώς παρενέργειες: «Μετά τη μύηση, μπορεί τα χέρια μας, η σπονδυλική στήλη ή τα άκρα μας νʼ αρχίσουν ναζεσταίνονται ή να καίνε. Μπορεί νʼ αρχίσουμε νανιώθουμε πράγματα, που ποτέ δεν είχαμε νιώσει πριν. Μερικοί μπορεί νʼ αρχίσουν να διακρίνουν αύρες, να ακούνε καινούργιους ήχους ή μυρίζουν νέες οσμές». Εμείς θα αναρωτηθούμε όλα αυτά είναι μόνο παρενέργειες ή και κάτι άλλο;
4. Τα Πνεύματα θεραπείας του Ρέϊκι
 Σε ελληνικά έντυπα του χώρου δεν γίνεται, τουλάχιστον δημοσίως, λόγος γιʼ αυτή την παράμετρο, πλην όμως είναι και αυτή υπαρκτή και εξόχως αποκαλυπτική για το τι υπάρχει πίσω από το Ρέϊκι.
Θα παραθέσουμε μία δημοσιευμένη μαρτυρία κάποιας κυρίας, που κατέφυγε σε θεραπεία Ρέϊκι και συνέχισε να ασχολείται με αυτό. Προϊόντος του χρόνου αισθανόταν μία παράξενη παρενέργεια.Κάποιος μιλούσε από μέσα της. Μία φωνή που δεν μπορούσε να την ελέγχει. Όταν τηλεφώνησε με αγωνία στον θεραπευτή Ρέϊκι, αυτός της απάντησε: «Αυτό είναι θαυμάσιο Jill. Έχετε επιλεγεί από τα πνεύματα θεραπείας του Ρέϊκι. Θα είναι οι σύντροφοί σας για πάντα τώρα»6.
Τα δικά μας σχόλια εν προκειμένω περιττεύουν. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος περί τίνος πρόκειται. Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι και αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό του Ρέϊκι, από τον ειδικό γερμανό ερευνητή για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας Reinhart Hummel (1930-2007), ως μορφή «‘θεραπευτικής’ μαγείας από την Ιαπωνία»7.
5. Συνδυασμός του Ρέϊκι και με άλλες αποκρυφιστικές πρακτικές 
 Δάσκαλοι και οπαδοί του παραδοσιακού Ρέϊκι, προϊόντος του χρόνου, δεν αρκέστηκαν μόνο στην παραδοσιακή του μορφή. Προχώρησαν στο συνδυασμό του Ρέϊκι και με άλλες αποκρυφιστικές πρακτικές. Έτσι, βλέπουμε σε νεοποχίτικα έντυπα και διαδικτυακούς τόπους να διαφημίζονται: Αγγελικό Ρέϊκι, Κρυσταλλικό Ρέϊκι, Λαϊτάριαν Ρέϊκι, Καρούνα Ρέϊκι, Σαμπάλλα Ρέϊκι κ.α.
6. Μία εύλογη απορία. 
 Εάν το Ρέϊκι ήταν άχρωμο θρησκευτικά, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, και είχε όλα αυτά τα τόσο ελκυστικά και ευεργετικά αποτελέσματα, τα οποία συνοδεύουν την προβολή του, τότε πως δικαιολογείται το γεγονός ότι ειδικά λεξικά, που αναφέρονται στον αποκρυφιστικό χώρο, περιέχουν, συν τοις άλλοις, και το λήμμα Ρέικι8;
Είναι γνωστό ότι σε τέτοια έργα καταγράφονται κινήσεις, ομάδες, πρακτικές, θεωρίες, αρχές, γεγονότα, τα οποία έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι κάποια σχέση υπάρχει μεταξύ της εν λόγω ανορθόδοξης νεοεποχίτικης «θεραπείας» και του ευρύτερου αποκρυφιστικού χώρου.
7. Μία τελική επισήμανση 
 Το Ρέϊκι, όσο και αν προβάλλεται με ένα ελκυστικό λεξιλόγιο ως «ενεργειακή θεραπεία» ουδέτερη ή άχρωμη θρησκευτικώς στην πραγματικότητα αποτελεί μία νεοεποχίτικη σύνθεση με συγκρητιστικά θρησκευτικά στοιχεία, αποκρυφιστικές πρακτικές με ένα μονιστικό προσανατολισμό.Είναι αυτονόητο ότι ο χριστιανός δεν μπορεί να έχει καμμία σχέση με το Ρέϊκι.
 
Ηοποιαδήποτε εμπλοκή με το Ρέϊκι ενέχει τεράστιους πνευματικούς κινδύνους, ενώ η τυχόν χρήση και επίκληση μυστικών συμβόλων-μάντρας, στα πλαίσια των μυήσεων και των διαφόρων συντονισμών, προερχόμενα από οποιοδήποτε εξωχριστιανικό μεταπτωτικό θρησκευτικό χώρο, συνιστά ουσιαστικά εκ μέρους του χριστιανού και χωρίς, ίσως, να το έχει συνειδητοποιήσειαποδοχή και επιστροφή στα όσα αποτάχθηκε κατά την ιερή στιγμή του αγίου βαπτίσματός του.


Σημειώσεις

1 . Βλ. Μ.York, Historical Dictionary of New Age Movements, 2004, σσ. 154- 155.
 2. Τα θρησκευτικά στοιχεία, τα οποία περιέχει από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις της Άπω Ανατολής στο υπόβαθρό του το Ρέϊκι. Βλ.R. Hempelmann u.a (Hrsg), Panorama der neuen Religiösität, 2001, σσ. 384- 385.
 3. Για την αποκρυφιστική κατανόηση του όρουενέργειακαι στην περίπτωση του Ρέϊκι βλ. Cl. Knepper, Energie (Esoterik), στο Materialdienst EZW9 (2012), σσ. 351-355.
 4. Πρβλ. Reiki, στο R. Hauth (Hrsg), Kompaktlexikon Religionen,1998, σσ. 290- 291.
 5. Βλ.H. Hemminger, Geister, Hexen, Halloween. Esoterik und Okkultismus im Alltag.Ein Ratgeber für Eltern, 2004, σ. 134.
 6. Βλ. Ρέϊκι, στο Περ. Ο Ερευνητής της Αλήθειας, τ. 25, Ιαν- Φεβρ. 2004, σ.16.
 7. Βλ. R. Hummel, Reiki- Heilungs magie aus Japan, στο Materialdienst EZW 549 (1991), 163- 164)
8.Βλ. π.χ .R. Biewald, Kleines Lexikon des Okkultismus, 2005, σ.150. L. Gassman M. Kotsch (Hrsg), Kleines Esoterik Handbuch, 2007, σσ. 223 -226.
Από τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ της 28ηςΣεπτεμβρίου 2012
Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον www.egolpion.com
1  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2012


Read more:http://www.egolpion.com/reiki.el.aspx#ixzz3FW7JOSee



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου