Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τις νύχτες; Ίσως η λύση του προβλήματος είναι πολύ πιο απλή απ” όσο φανταζόσασταν.
Ερευνητές
από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και άλλα επιστημονικά κέντρα της Ιαπωνίας
ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου 1.848
ανδρών και γυναικών, ηλικίας 20 έως 60 ετών.
Όπως
διαπιστώθηκε τα ζυμαρικά είναι η κατεξοχήν ακατάλληλη επιλογή πριν τον
ύπνο, καθώς σχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα πρωινής δυσλειτουργίας,
αυξημένη χρήση υπνωτικών φαρμάκων, φτωχότερη ποιότητα ύπνου και
περισσότερη ώρα στριφογυρίσματος στο κρεβάτι.
Στον
αντίποδα, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), όπως
το ρύζι, σχετίζεται με καλή ποιότητα ύπνου, επιβεβαιώνοντας προγενέστερα
ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία επηρεάζει την παραγωγή της τρυπτοφάνης –
ενός αμινοξέος που προκαλεί υπνηλία.
Σε
κάθε περίπτωση, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, αντίθετα με το
αναμενόμενο, ψωμί, πίτσες, φρυγανιές και γενικότερα τα προϊόντα άρτου
δεν ασκούν κάποια επίδραση στον ύπνο.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου