Γίνονται κλέφτες για να μην πεθάνουν από την πείνα
Απίστευτες κλοπές σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στα σουπερ μάρκετ όλης της χώρας με τραγικούς πρωταγωνιστές εξαθλιωμένους πολίτες που αναγκάζονται να κλέψουν τα τρόφιμα αφού αδυνατούν να τα αγοράσουν.
Συνταξιούχοι, οικογενειάρχες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ζούσαν άλλοτε με αξιοπρέπεια, έχουν καταντήσει κοινά κλεφτρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Βέβαια, τα κλοπιμαία δεν είναι τα συνηθισμένα. Οι «πεινασμένοι κλέφτες», οι κλέφτες της εποχής των μνημονίων, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να αρπάξουν χρήματα, τιμαλφή ή άλλα αντικείμενα αξίας.
Στο στόχαστρο των εξαθλιωμένων «ελαφροχέρηδων» έχει μπει… ό, τι τρώγεται. Μακαρόνια, ρύζι, γάλα, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να «εξαφανιστεί» με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις κάτω από τα ρούχα τους ή μέσα στις προσωπικές τους τσάντες.
Μάλιστα, η ανέχεια και η ασιτία τους έχει κάνει πιο εφευρετικούς, σπρώχνοντάς τους να ανακαλύπτουν διαρκώς νέους τρόπους για να αφαιρέσουν από τα ράφια προϊόντα χωρίς να τα πληρώσουν στο ταμείο.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που καταγράφηκε πριν από δυο εβδομάδες σε υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Βόλο.
Σύμφωνα με μαρτυρία πωλήτριας, ένας μεσόκοπος άνδρας πλησιάζοντας προς το ταμείο µε το καλάθι γεμάτο προϊόντα, έσπρωξε µε το πόδι του δήθεν κατά λάθος µια πεντόλιτρη συσκευασία ελαιολάδου.
Όταν ήρθε η σειρά του να πληρώσει άδειασε το καλάθι στον πάγκο και παράλληλα συνέχισε να σπρώχνει τη συσκευασία του ελαιολάδου µε το πόδι του.
Αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των αγαθών που είχε αγοράσει ο πελάτης πλήρωσε κανονικά, αλλά την ώρα που προσπερνούσε το ταμείο σήκωσε με γρήγορες κινήσεις τη συσκευασία με το λάδι, την έβαλε σε μια από τις σακούλες και τράπηκε σε φυγή.
Η ίδια εικόνα επικρατεί σε πολλά σουπερ μάρκετ, όπου γίνεται … «ο κλέψας του κλέψαντος». Το κόστος από τις κλοπές στα σούπερ μάρκετ ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με το φαινόμενο να σημειώνει ραγδαίες αυξητικές τάσεις εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που είναι οι πλέον «σεσημασμένοι» αφού δεν το κάνουν από ανάγκη αλλά επειδή ανήκουν στην κατηγορία των κλεπτομανών.
Τρώνε τα «κλοπιμαία» επιτόπου
Την ίδια ώρα, αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κατανάλωσης τροφίμων εντός των καταστημάτων, φυσικά χωρίς φυσικά αντίτιμο.
Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν έχουν εξοικειωθεί με την παρανομία και φοβούνται να βγάλουν τα κλοπιμαία εκτός σουπερ μάρκετ. Έτσι, προσπαθούν να χορτάσουν την πείνα τους επιτόπου…
Πριν από λίγες ημέρες τετραμελής οικογένεια έσπευσε να παραγγείλει μισό κοτόπουλο ψημένο και 300 γρ. φέτα από το ειδικό τμήμα παρασκευής έτοιμου φαγητού που διαθέτουν πλέον οι μεγάλες αλυσίδες.
Ωστόσο , τα προϊόντα αυτά δεν «χτυπήθηκαν» ποτέ στο ταμείο. Μετά από μερικές βόλτες στους διαδρόμους και ανεβοκατεβαίνοντας τους ορόφους με το ασανσέρ, οι απελπισμένοι γονείς μαζί με τα ταλαιπωρημένα παιδάκια τους ολοκλήρωσαν το γεύμα τους καταπίνοντας το κυριολεκτικά αμάσητο.
Το πρωτάκουστο περιστατικό έγινε αντιληπτό αργά το βράδυ, όταν στο κλείσιμο της βάρδιας η καθαρίστρια του σούπερ μάρκετ εντόπισε τα «απομεινάρια» του κολατσιού σε ένα ράφι με απορρυπαντικά.
Την τιμητική τους έχουν τα είδη τροφίμων μεσαίου μεγέθους, που αφαιρούνται εύκολα και είναι ικανά να χορτάσουν τους επίδοξους κλέφτες. Μεγάλη «ζήτηση» παρουσιάζουν ακόμη οι κονσέρβες, το ζαμπόν, τα όσπρια, τα μακαρόνια με τις σάλτσες, τα λουκάνικα μέσα σε γυάλινα βάζα και οτιδήποτε άλλο μπορούν να «βουτήξουν» με μεγαλύτερη άνεση.
Ήδη, αρκετές αλυσίδες εξετάζουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης αντικλεπτικών μηχανισμών στη… συσκευασμένη φέτα ενώ αντίστοιχες λύσεις αναζητούν για τις συσκευασίες γάλακτος ή χυμών αλλά και για τα ανοιγμένα δοχεία λαδιού απ’ όπου «εξασφαλίζεται» το λάδι της μεσημεριανής σαλάτας…
Παλαιότερα στο στόχαστρο των μακρυχέρηδων έμπαιναν τα καλλυντικά, τα σαμπουάν και οι ξυριστικές μηχανές με τα ανταλλακτικά τους. Τώρα, που το μεγαλύτερο τμήμα των καταναλωτών έχει οδηγηθεί σε κατάσταση απόλυτης ένδειας, το «ενδιαφέρον» έχει στραφεί άλλου.
Μέχρι και στα αλκοολούχα ποτά είχε παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο αυτό, ώσπου οι αλυσίδες τοποθέτησαν ειδικά ηλεκτρονικά καπάκια, τα οποία απενεργοποιούνται μόνο στο ταμείο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους σύγχρονους «Γιάννηδες Αγιάννηδες» βρίσκονται ακόμη και εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ, που κοιτάζουν να γλιτώσουν ότι μπορούν από τα έξοδα της σίτισής τους.
Έχουν ξεφύγει τα πράγματα…
Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση υπάλληλος σουπερ μάρκετ περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί πλέον με τις κλοπές τροφίμων να λαμβάνουν πλέον μορφή χιονοστιβάδας.
«Τα πράγματα έχουν πλέον ξεφύγει. Παλιότερα έκαναν φτερά κυρίως καλλυντικά, ποτά, είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία δεν μπορούσαν να αγοράσουν γιατί ήταν ακριβά. Σήμερα στόχος έχουν γίνει κυρίως τα τρόφιμα, γάλατα, γιαούρτια, μπισκότα» αποκαλύπτει μια έντρομη πωλήτρια.
Όπως λέει, τα κρούσματα είναι πλέον καθημερινά ενώ δεν είναι λίγοι οι άποροι που «πιάνονται» στα πράσα την ώρα που αφαιρούν από το ράφι ένα προϊόν ή που το έχουν κρύψει στο μπουφάν τους και προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητοι από το ταμείο.
Για πρώτη φορά, ωστόσο, καταγράφεται τόσο έντονα το φαινόμενο κατανάλωσης τροφίμων εντός των καταστημάτων.
Οι υπάλληλοι ανακαλύπτουν διαρκώς άδειες συσκευασίες από σοκολάτες ή άλλα είδη στους διαδρόμους, σε γωνίες, πίσω από πάγκους.
«Τα ανοίγουν και τα τρώνε επιτόπου. Πεινάνε οι άνθρωποι, τι να κάνουν» λένε οι εργαζόμενοι που πολλές φορές αναγκάζονται να κάνουν τα στραβά μάτια: «αν ο άλλος πεινάει, εμείς τι να του πούμε; Το τρώει και φεύγει».
Περισσότερο ευάλωτα στις μικροκλοπές είναι τα μεγάλα καταστήματα, όπου παρά τα εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, ο έλεγχος είναι δύσκολος ενώ δεν υπάρχει διαχωρισμός στην πείνα καθώς τα κρούσματα αφορούν εξίσου Έλληνες και αλλοδαπούς.
kontranews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου