Σάββατο, Ιουλίου 26, 2014

Με τροπολογία θα μας καίνε!

Την δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), προβλέπει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε  στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης». Η αποτέφρωση προβλέπεται ύστερα από 60 ημέρες μετά τον θάνατο και ύστερα από προσκόμιση έγγραφης δήλωσης του θανόντος ότι επιθυμούσε την αποτέφρωση της σορού του. Δικαίωμα αίτησης αποτέφρωσης δίνεται σε συζύγους, και συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Την ευθύνη για το αν τα ΚΑΝ θα δημιουργηθούν εντός ή εκτός της πόλης θα την έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι ενώ με βαση την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ που διαχειρίζονται κοιμητήρια να ιδρύουν μέσα σε αυτά τα Κέντρα Αποτέφρωσης.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη σχετική τροπολογία  επισημαίνεται οτι ενω στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών απο τον 18ο αιώνα, οπως για παράδειγμα στη Γαλλία και τη Βρετανία, στην Ελλάδα λόγω κυρίως τεχνικών προβλημάτων δεν ήταν δυνατή η λειτουργία και εγκατάσταση ΚΑΝ και μέχρι σήμερα το πρόβλημα αντιμετωπίζονταν με αποσπασματικές ρυθμίσεις. Τις  ρυθμίσεις, υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.
 
olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου