Ζει ο Θεος !

Ζει ο Θεος !

Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2014

Όταν ο ιερέας ψυχανεμίζεται ότι το παιδί δεν θέλει να βαφτιστεί...

Για γέλια και για κλάματα!

Όταν ο ιερέας ψυχανεμίζεται
ότι το παιδί δεν θέλει να βαφτιστεί...(β)
Κυκλοφορεί ένα βίντεο με τίτλο: ιερέας ρωτά τρίχρονο παιδί αν θέλει να βαπτιστεί και δεν προχωρά στην βάπτιση. Είναι ένα video πού μας δείχνει προφανώς ένα παιδάκι φοβισμένο, πού ο φυσικός του φόβος ερμηνεύτηκε σαν συνειδητή άρνηση από τον ιερέα εντελώς καταχρηστικά και
αυθαίρετα. Δεν τον γνωρίζω τον παπά, αλλά ούτε έχει σημασία.
Κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να αποκτήσουμε θεολογική παιδεία και εκκλησιαστικό ήθος. Τα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικά ορθού πού έχουν άριστη εφαρμογή στα κοινωνικά πράγματα δεν έχουν εφαρμογή η συμβατότητα σε μια αρχαία πρακτική όπως ο νηπιοβαπτισμός ή σε κάτι τόσο μοναδικό όσο η εκκλησιαστική εμπειρία.
 Βάπτιση σημαίνει αναγέννηση. Αν νομίζουμε πώς είναι μια απλή μύηση σε ένα κλαμπ όπου τα διακυβευόμενα ειναι η συναίνεση λες και πρόκειται για εγγραφή σε κάποιο σωματειο, μάλλον είμαστε σε λάθος θεση. 
Επιτέλους απομοντερνοποίηση,αποπροτεσταντοποίηση, απενοχοποίηση της Εκκλησίας. Δεν είναι δυνατόν να συμπορευόμαστε με τις προλήψεις και τις εφαρμογες του κόσμου. Με την ίδια λογική υπάρχουν αιτήματα φεμινιστικού ρόλου για την ιερωσύνη των γυναικών και άλλα που προσπαθούν να κάνουν την εκκλησιαστική υπαρξη εξάρτημα του κόσμου.Αν η εκκλησια ξεφύγει από το σκάνδαλο της μοναδικότητας της χάνει την αξία της. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γραμματα. Εμείς είμαστε μοντέρνοι δεν τα καταλαβαίνουμε. Τα πειράματα σας οχι στην Εκκλησία. Η Εκκλησία διαμορφώνει δεν διαμορφώνεται.Κάποτε έκανα μια προσωπική έρευνα για την κατανόηση της λειτουργικής γλώσσας και βρήκα το εξης καταπληκτικό και φοβερό: Την σχέση των νηπίων με το θείο.Λοιπον αυτό που η ψυχολογία ονομάζει συναισθηματική νοημοσύνη το βρήκα στους πατερες. Τα νήπια έχουν επίπεδο συνείδησης και συνειδητότητας από την κοιλιά της μάνας τους. Ενω δεν μπορούν να εκφράσουν ρασιοναλιστικά και ορθολογικά κάτι το συνειδητό και κατασταλαγμένο, βιώνουν την πραγματικότητα στην ουσια της! Μυστήριο ο άνθρωπος. Δεν μπορείς να το στερήσεις αυτό εφ οσον υπαρχει κάτι τόσο βαθύ. Προσεξτε πώς ένα παιδί με μηδενική θρησκευτική παιδεία και παραστάσεις έχει φυσικές ροπές προς το ιερό και το θείο. Εμείς πάμε όλα να τα εξορθολογίσουμε.Νομίζω πώς είναι σταυρός να είσαι ορθόδοξος ιερέας. Κάθε μέρα δίνεις εξετάσεις και κάθε ώρα κρίνεσαι...
 
π. Παντελεήμων Κρούσκος

1 σχόλιο:

  1. Δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως ΣΩΤΗΡΙΑΚΗ δύναμη το βάπτισμα που δεν η θετική απάντησης της καρδιάς του βαπτισμένου προς τον Χριστό, που με την οικειοθελή πράξη του βαπτίσματος του δηλώνει οτι εχει ΠΙΣΤΕΥΣΕΙ στον Χριστό και επιθυμεί να τον ακολουθήσει ολες της ημέρες της ζωής του. Εξάλλου η εντολή του Ιησού Χρίστου προς τους μαθητές του ηταν << Πηγαίνετε σε όλο τον κόσμο, και κηρύξτε το ευαγγέλιο σε όλη την κτίση. Όποιος πιστέψει και βαπτιστεί, θα σωθεί· όποιος, όμως, απιστήσει, θα κατακριθεί.>>(Μάρκος 16;15)
    ΟΧι μονο ο νηπιοβαπτισμος αλλά ακόμα και το βάπτισμα ενηλίκου αν δεν εκφράζει την ΓΝΗΣΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΙΣΤΗ στον ΧΡΙΣΤΟ αυτού που βαπτίζεται δεν εχει καμία απολύτως ΑΞΙΑ , γιατι αυτο που Δικαιώνει τον αμαρτωλό είναι η ΠΙΣΤΗΣ του στον Χρίστο (3:23-25) και που την επικυρώνει δια του βαπτίσματος του που είναι η μεθ' ευγνωμοσύνη έμπρακτη ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ στην Θυσία του ΣΩΤΗΡΑ του Χριστού! (Α.πετρου 3:21-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή