Σάββατο, Ιουνίου 28, 2014

Σχέδιο για να χρεοκοπήσουμε ετοιμάζουν οι Γερμανοί

Κρατείστε όσα χρήματα μπορείτε... μην πληρώνετε φόρους και χαράτσια σε ΔΕΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ κλπ.
Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες....


Πόπη Σουφλή






Σχέδιο για να μας οδηγήσουν σε χρεοκοπία χωρίς κανένα κόστος για τη δική τους οικονομική σταθερότητα καταρτίζουν οι γερμανοί. Αφού μας υποχρέωσαν να υιοθετήσουμε το καταστροφικό μνημόνιο που τσάκισε την οικονομία, έστειλε τους μισούς έλληνες στην ανεργία και στραγγάλισε την αγορά, μόνο και μόνο για να μην χρεοκοπήσουμε και διαλυθούν οι μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, η Μέρκελ και η παρέα της είναι πλέον έτοιμοι να μας αφήσουν να πτωχεύσουμε.



Αυτό τουλάχιστον σχεδιάζει το ινστιτούτο ZEW, που αναζητά τρόπους προκειμένου να χρεοκοπούν οι χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς επιπτώσεις για το σύστημα. 

  Όπως αναφέρει το σχέδιο χρειάζεται μια «αξιόπιστη» διαδικασία χρεοκοπίας όπου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα δίνει βοήθεια στη χώρα που προσφεύγει και στη συνέχεια θα απαιτεί μέσα σε τρία χρόνια να βάλει τάξη στα οικονομικά της.

Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, τότε ο ESM, θα αρχίζει διαπραγματεύσεις με τους κατόχους ομολόγων της χώρας, επιβάλλοντας κούρεμα και μειώνοντας το χρέος της ως και στο 60% του ΑΕΠ. Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο είναι πολύ πιθανό να κερδίσει έδαφος και να συμβάλλει στο σχεδιασμό της ευρωπαϊκής απάντησης σε τυχόν προβλήματα χωρών όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία. Είναι δηλαδή κομμένο και ραμμένο για τα δικά μας μέτρα, χωρίς φυσικά να υπολογίζει τις θυσίες που ως τώρα έχει κάνει η χώρα.

Ούτε έχει μπει στη διαδικασία να εξηγήσει πως ακριβώς θα μπαίνει τάξη στα δημοσιονομικά μιας χώρας, μέσα σε μόλις μια τριετία και ποια μέτρα υπεράσπισής της θα παίρνουν οι ευρωπαίοι.

Νέα κρίση βλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας

Την ίδια στιγμή στην εξαμηνιαία της έκθεση, η Τράπεζα της Αγγλίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα κρίση δανεισμού στην Ευρωζώνη και ειδικά στις χώρες της περιφέρειας. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν πείθεται από τη μεγάλη μείωση των spreads, θεωρώντας ότι δεν είναι δικαιολογημένη ούτε διατηρήσιμη. Όπως σημειώνει οι: Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλα χρέη αλλά και αδύναμες προοπτικές ανάκαμψης.

Έτσι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης ενδέχεται να υποχωρήσουν αν υπάρξει μια γενικευμένη αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση στην έξοδο από την κρίση. «Παραμένει ο κίνδυνος της γρήγορης ανατιμολόγησης των assets εάν μειωθεί η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των αρχών αν επιτύχουν στην εξισορρόπηση και την προσαρμογή που απαιτούνται στην Ευρωζώνη», αναφέρει.


Με λίγα λόγια η Τράπεζα της Αγγλίας, θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να ξαναζήσουμε τις καταστάσεις της τριετίας 2010-12 όπου τα κράτη μέλη του ευρώ δυσκολεύονταν να δανειστούν. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που όλοι μας το ζήσαμε στο πετσί μας, το 2010 όταν οι αγορές έκλεισαν τις κάνουλες της χρηματοδότησης, οδηγώντας τη χώρα στην αγκαλιά των διεθνών τοκογλύφων του ΔΝΤ και της ΕΕ.


Η κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση


Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα για την κυβέρνηση Σαμαρά στο εξωτερικό έχει αλλάξει δραματικά και είναι δυσμενές.Ο Πρωθυπουργός με τον οποίον «μπορούσαν να συνεννοηθούν» απαξιώθηκε πλήρως, τόσο λόγω της πολιτικής του αδυναμίας όσο και λόγω της θεαματικής στροφής που σηματοδότησε η σύνθεση της τελευταίας του κυβέρνησης.


Το κυβερνητικό αλαλούμ παλαιοκομματικών, λαϊκιστών, ρουσφετολόγων και άλλων απίθανων προσώπων, έπεισε δανειστές και εταίρους ότι η κυβέρνηση αυτή ούτε θέλει ούτε μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει τις εντολές τους πειθήνια. Η εικόνα της κυβέρνησης πείθει ότι πρόκειται γιά κυβέρνηση εσωκομματικών «ισορροπιών»  και προεκλογικών παροχών. Επομένως δεν έχουν κανέναν λόγο να συνεχίσουν να την στηρίζουν, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Αλλά η επιβίωση της κυβέρνησης εξαρτάται 100% από την εύνοια των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Αν οι δανειστές αρνηθούν να εκταμιεύσουν μία δόση ή αν ζητήσουν άμεσα απολύσεις ή αν ανακοινώσουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ανέφικτη υπό τις παρούσες συνθήκες, η κυβέρνηση θα πέσει κακήν-κακώς.

Αυτή η κυβέρνηση ένα και μοναδικό συνεκτικό στοιχείο είχε: την επιμονή στην (αδιέξοδη) πολιτική της ικανοποίησης των όρων των δανειστών, τουλάχιστον στο μέρος που αφορούσε τις περικοπές και τους φόρους. (Διότι στο μέρος των πράγματι αναγκαίων μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση εκώφευσε.) Εάν νομίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να αλλάξει αίφνης προσωπείο και να προσχωρήσει σε ό,τι μέχρι σήμερα χαρακτήριζε  «λαϊκισμό» για να διασωθεί πολιτικά, τότε ας γνωρίζει ότι γι’ αυτήν την αποστολή υπάρχουν άλλοι καλύτεροι.

Τα αδιέξοδα και η αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής έγιναν απολύτως σαφή. Γι’ αυτό και πρέπει το ταχύτερο να δώσουν τη θέση τους σε ένα νέο μείγμα πολιτικής, που θα συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν με νομισματική ρευστότητα (δηλαδή ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή αν θέσει βέτο το Βερολίνο σχεδιασμένη επιστροφή στη δραχμή).

Αυτήν, βεβαίως, την πολιτική δεν μπορεί να την πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Πηγή KontraNews




Πηγή

http://attikanea.blogspot.gr/2014/06/blog-post_9172.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου