Δευτέρα, Μαΐου 26, 2014

Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη


Ανοικτά πλέον εκφράζονται φόβοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά της, στην Κωνσταντινούπολη. Ο μεγάλος σεισμός στη Λήμνο και η μετασεισμική ακολουθία έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους πολίτες και «ξυπνούν» μνήμες από το 1999.

Ο εφιάλτης είναι ζωντανεύει ξανά στην Τουρκία αφού ο Εγκέλαδος είναι εδώ και βρυχάται απειλητικά σκορπίζοντας τον πανικό σε χιλιάδες απλούς πολίτες που έχασαν πατέρα, σύζυγο, αδερφό ή παιδί πριν από 15 χρόνια. Βέβαια, οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως το ρήγμα της Ανατολίας δεν έχει σωπάσει. Είναι αδύνατο να «σιγήσει» και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το άκρως ανησυχητικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde» που προειδοποιεί πως ενδέχεται να υπάρξει μία «νέα Φουκουσίμα» στην Τουρκία. Ειδικότερα, έρευνα 50 ειδικών σεισμολόγων προεξοφλεί πως είναι εξαιρετικά πιθανό να σημειωθεί σεισμός, ακόμα και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην Πόλη.

Το λεγόμενο «ρήγμα της Ανατολίας» διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία. Η κινητικότητά του είναι ιδιαίτερη, αφού καθίσταται το πιο ενεργό ρήγμα στην Ευρώπη, και έχει προκαλέσει καταστροφικές δονήσεις τον 20ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1912 στο Γκανός και το 1939 στο Ερζινστάν. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες μνήμες χρονολογούνται στο καταστροφικό για τους Τούρκους 1999 και τις σεισμικές δονήσεις στο Ιζμίτ και Ντιζτσέ.

Η ύπαιθρος γέμισε σκηνές σεισμόπληκτων, τα νοσοκομεία αδυνατούσαν να φροντίσουν τους υπεράριθμους τραυματίες και περίπου 20.000 ψυχές «έσβησαν» εγκλωβισμένες, οι περισσότερες, κάτω από τόνους μπάζα αφού τα σπίτια κατέρρεαν σαν τραπουλόχαρτα. Το μέγεθος της τραγωδίας είναι ανυπολόγιστο.

Στο μεταξύ, σεισμολόγοι και ειδικοί ερευνητές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αρκετό καιρό νωρίτερα, πως το ρήγμα της Ανατολίας, που εφάπτεται της Κωνσταντινούπολης, επιφυλάσσει έναν καταστροφικό σεισμό. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η «μέτρια», για τα δεδομένα της περιοχής, σεισμική δραστηριότητα τα τελευταία 15 χρόνια ερμηνεύεται από τους επιστήμονες ως… ύπουλη, γεννώντας ανησυχία.

Αναλυτικότερα, ο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Ποτσναμ, αρίθμησε 835 μικροσεισμούς από 2006 έως το 2010. Το πόρισμα της έρευνας περιστρέφεται γύρω από ένα συγκεκριμένο τμήμα του ρήγματος, μήκους μόλις 30 χιλιομέτρων, σε βάθος λίγων χιλιάδων μέτρων από το αρχιπέλαγος των Πριγκιπονήσων, αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων.

Στην ουσία, όπως λένε, πρόκειται για ένα «χωνευτήρι» έντασης όπου συσσωρεύεται για αρκετά χρόνια ένταση η οποία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, θα οδηγήσει σε έναν δολοφονικό σεισμό. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

Οι επιστήμονες αναμένουν την επανεμφάνιση του Εγκέλαδου στην περιοχή με μία δόνηση τουλάχιστον 7 Ρίχτερ στην «αυλή» της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα, προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας τους, επισημαίνουν πως τα «7άρια» στην περιοχή εμφανίζονται με συχνότητα 200-250 ετών. Τα δύο τελευταία ήταν το 1509 και το 1766. Με απλές μαθηματικές πράξεις, αντιλαμβάνεται κανείς πως το 2016 συμπληρώνονται τα 250 χρόνια.


Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα – Δεκάδες μετασεισμοί

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου. Παρά το γεγονός πως η γη δεν έχει σταματήσει οριστικά να δονείται, οι κάτοικοι προσπαθούν να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς.

Τον πρώτο σεισμό ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις ζημιές. Την ίδια ώρα, έχουν καταρρεύσει 11 ακατοίκητα σπίτια ενώ έχουν καταγραφεί μικροζημιές σε 13 άλλα ακίνητα και 2 εκκλησίες. Τρία σχολεία υπέστησαν μικρές ρωγμές την ώρα που σε σχολείο της Μύριανας, που είναι εκλογικό κέντρο, δύο αίθουσες κρίθηκαν ακατάλληλες και οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε άλλες αίθουσες του σχολείου.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου αφού εκθέματα έπεσαν από τις προθήκες και έσπασαν. Δόθηκε εντολή να κλείσει ο χώρος αλλά εκφράζονται φόβοι πως δεν θα είναι επισκέψιμο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Σημειώνεται πως από το σεισμό τραυματίστηκε ελαφρά μία τουρίστρια από τη Βρετανία.

Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, με μακρά διάρκεια και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα προέρχεται από την προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας. Η μετασεισμική ακολουθία κρίνεται φυσιολογική.
http://www.freepen.gr/2014/05/blog-post_5201.html
kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου