Η επιβίωση μετά από γεγονότα που θα μας αναγκάσουν να απομακρυνθούμε
από τα σπίτια μας προϋποθέτει συγκεκριμένες γνώσεις, που δεν τις έχω.
Για να επιβιώσουμε όμως στα σπίτια μας μετά από ένα
οικονομικό κραχ, χρειάζονται γνώσεις που όλοι και όλες μπορούμε εύκολα
και γρήγορα να αποκτήσουμε.
Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να
επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας;
Τι θα πρέπει να είμαστε
ικανοί να κάνουμε μόνοι μας; Πως “έτρεχαν” τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές,
τότε που δεν υπήρχαν μισθοί, ασφάλιση και συντάξεις και που μόνο η καλή
διαχείριση των πόρων έφερνε την ευημερία;
Αυτή είναι η λίστα που έχω
καταλήξει, δοκιμάσει και πιστεύω ότι λειτουργεί άψογα.
Πρέπει λοιπόν να
μπορούμε τουλάχιστον…
Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.
Να
αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.
Να ανοίγουμε φύλλο. Σκέτες αλευρόπιτες,
χορτόπιτες με κάθε είδους χόρτο που μπορεί να φαγωθεί, μακαρονόπιτες και
πίτες-με-ότι-να΄ναι, θα χορτάσουν πολλά στόματα.
Να φτιάχνουμε τραχανά και
χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το
σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα
μακαρόνια.
Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα
περισσεύματα. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα και μερικές πατάτες μας κάνουν μια
κατσαρόλα γιαχνί για τέσσερις-πέντε νοματαίους. “Αυγατίστε” τη σάλτσα που θα
μείνει για να χρησιμοποιηθεί για μακαρόνια ή ρύζι. Μειώστε την πρωτείνη και
αυξήστε τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά. Κρατάτε κόκαλα για ζωμούς. Ψάξτε για
συνταγές για εύκολα γλυκά χωρίς βούτυρο και ακριβά υλικά. Ψάξτε για “συνταγές
του πολέμου”, ελληνικές και μη. Αχρείαστες να είναι, αν δεν είναι όμως, θα σας
σώσουν.
Να ξέρουμε πως να κονσερβοποιούμε κάθε τροφή, να παστώνουμε και να
“καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια. Όταν δεν θα έχουμε ρεύμα, ο καταψύκτης θα είναι
εντελώς άχρηστη συσκευή. Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με ένα μικρό λαχανόκηπο, θα
σώσουν την οικογένειά μας από την πείνα.
Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή
(όχι ενεργειακή που προϋποθέτει ηλεκτρισμό) σόμπα.
Να ανάβουμε σωστά και να
μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας
σαπούνια και απορρυπαντικά.
Να φτιάχνουμε κεριά. Θα μας φωτίσουν τα βράδια
και θα χρησιμοποιηθούν σαν προσανάμματα.
Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα
ρούχα μας.
Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας. Κρατήστε έτοιμα
πατρόν που βρίσκετε σε περιοδικά από τώρα, για ρούχα που ράβονται απλά, σας
ταιριάζουν και φοριούνται όλες τις εποχές.
Ένα αμάνικο απλό φόρεμα θα φορεθεί
το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα με μια μακρυμάνικη μπλούζα από μέσα.
Να
ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.
Να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.
Να
γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πότε και πως συλλέγονται και πως
χρησιμοποιούνται για κάθε πάθηση. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα
και σε γλάστρες.
Να γνωρίζουμε τον κύκλο της βιοδυναμικής καλλιέργειας
λαχανικών, από το στάδιο του σπορείου μέχρι τη συγκομιδή και την αποθήκευση νέων
σπόρων.
Καλό είναι, τώρα που ακόμα προλαβαίνουμε, να προμηθευτούμε συσκευές
που δεν απαιτούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν καθώς και τις πρώτες ύλες για
την παρασκευή των παραπάνω.
Σίδερα κάρβουνου (σοβαρολογώ, δοκίμασα της
γιαγιάς μου -ένα βαρύ για τα χοντρά ρούχα κι ένα ελαφρύτερο για τα ευαίσθητα),
λάμπες λαδιού, εργαλεία χειρός, κερί σε ικανοποιητικές ποσότητες (από
συνεταιρισμούς γιατί είναι φθηνό) για φωτισμό και φάρμακα, φυτίλια, μπλέντερ
χειρός, πλάστες, γουδιά, σκάφες, κόσκινα για αλεύρι και τραχανά καθώς και βασικό
εξοπλισμό για κυνήγι και ψάρεμα και ένα πολύ μεγάλο δοχείο για συλλογή βρόχινου
νερού.
Μια παλιά ραπτομηχανή ή ένα καλό σετ ραπτικής, μαλλί, φερμουάρ,
κουμπιά και προμήθειες υφασμάτων. Στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει κατάστημα που
πουλάει μια χαρά υφάσματα με ένα ευρώ το μέτρο. Με λίγα ευρώ, θα μπορείτε να
ράψετε για την οικογένειά σας και για το σπίτι σας ότι θα χρειαστείτε τα επόμενα
χρόνια.
Στην αποθήκη μας, θα πρέπει να έχουμε καυστική ποτάσα ή σόδα,
μαγειρική σόδα με το κιλό για άπειρες χρήσεις, βόρακα, αιθέρια έλαια, αλεύρι (ή
ακόμα καλύτερα ένα χειροκίνητο μύλο και σιτάρι σε σακιά που λήγει μετά από
είκοσι χρόνια), μέλι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, βάζα και καπάκια για κονσέρβες. Και
σπόρους για όσους έχουν ένα κομμάτι γης. Κι αν δεν έχετε, μπορείτε να φυτέψετε
σχεδόν τα πάντα σε γλάστρες, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Όρεξη να υπάρχει.
Τα
είδη υγιεινής μιας χρήσης των βρεφών και των γυναικών μπορούν να αντικατασταθούν
από τώρα με υφασμάτινα που πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Προμηθευτείτε,
όσο ακόμα υπάρχουν, αρκετά θερμόμετρα υδράργυρου.
Πιστεύω ότι δε χρειάζεται
μια φορτωμένη αποθήκη με αποθέματα που πρόκειται να λήξουν ή να εξαντληθούν.
Χρειάζεται να έχουμε μια σοβαρή ποσότητα από τη «βάση» που θα μας επιτρέψει να
επιβιώσουμε όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια, αλλά ακόμα και αν η ζωή μετά το κραχ
δεν επανέλθει ποτέ στα «συνηθισμένα» επίπεδα. Στέγη, θέρμανση, τροφή, ρουχισμός
και φάρμακα είναι όλα όσα χρειαζόμαστε.
Άλλωστε, πολλά από τα παραπάνω θα μας
ωφελήσουν σε καιρούς που το χρήμα δε θα έχει αξία, η ανταλλαγή και η προσφορά
όμως γνώσεων, σπόρων, φαρμάκων και ρούχων θα έχουν αξία ανεκτίμητη.
ΠΗΓΗ
http://lithosfotos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1053.html
Και δυο επιλεον λογια απο εμενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διαφορα καυστικης ποτασας απο την καυστικη σοδα για παρασκευη σαπουνιου ειναι οτι η ποτασα θελει βρασιμο ενω η σοδα οχι.
Η ποσοτητα για σαπουνι ειναι 1 3 6
Δηλαδη, 1 κιλο ποτασα η σοδα (εγω βαζω σοδα) 3 κιλα νερο και 6 κιλα λαδι (παλιο ελαιολαδο που εχει ανεβασει οξυτητα και δεν ειναι καταλληλο για φαγητο).
Το κοσκινο για το αλευρι καλο θα ειναι να εχει μεταλλικη σιτα για να κραταει πολυ περισσοτερα χρονια (αθηνας και σοφοκλεους θα βρειτε με περιπου 10 ευρω το μεγαλο).
Προσαναμα μπορουμε να κανουμε αν ποτισουμε χαρτι η χαρτονι με λυωμενο κερι. ειναι πολυ απλο και κραταει. (δεν πεταω πλεον ποτε το κερι που εχει απομεινει μετα το αναμα).
Σε περιπτωση που ο τραχανας σας η καποιο ζυμαρικο εχει πιασει μαμουνι, το ψηνετε για 30 λεπτα το πολυ στους 100 βαθμους και δεν μενει τιποτα .
Το ρυζι δεν εχει ημερομηνια ληξης και 100 γραμμαρια ειναι αρκετα για εναν ενηληκα (με μια φετα ψωμι) για μια ολοκληρη ημερα.
Σε περιπτωση που δεν θα εχουμε ρευμα, αν εχουμε τζακι μπορουμε να φτιαξουμε μια πολυ ευκολη κατασκευη με πετρες για να περικυκλωσουμε την φωτια (κατι σαν μικρη πετρινη κουζινα) και να μην εχουμε μεγαλη απωλεια θερμοτητας. Προτιμωτερο ειδος κατσαρολας ειναι η αλουμινενια (υπαρχουν Ελληνικες με 99% αλουμινιο). Ποτε μην παρετε κινεζικη διοτι εχουν διαφορα ακαταλληλα κραματα.
Μια τελικη συνταγη για ψωμι ειναι η παρακατω.
1 κιλο αλευρι, 150-200 γραμμαρια προζυμι, 20 γραμμαρια αλατι, 750 γραμμαρια νερο. Αν θελετε ψωμι πιο μαλακο, προσθεστε 20 γραμμαρια ξυδι.
Εαν μαγειρεψετε φακες, για καθε 500 γραμμαρια προσθεστε 135 γραμμαρια μπλιγουρι (εφοσον βρασουν οι φακες) και δεν θα χρειαστει να ξαναφατε την ιδια ημερα.
Για να μαγειρεψουμε τα οσπρια πολυ πιο γρηγορα τα βαζουμε σε χλιαρο προς ζεστο νερο απο το βραδυ για να μαλακωσουν. Μετα ψηνονται σε 30 λεπτα (δεν χρειαζεται σοδα).
Οταν ανοιξετε μια κοσερβα πελτε, για να μην χαλασει το υπολοιπο, συμπληρωστε 2 δαχτυλα λαδι. Ετσι μπορειτε να κρατησετε τον πελτε ακομα και για εναν χρονο χωρις να χαλασει.
Για να διατηρησουμε βρεσκα τα αυγα μας, τα αλοιφουμε με καποιο λιπος (για να μην παιρνουν αερα), η τα βουταμε σε λυωμενο κερι, η τα βαζουμε μεσα σε αχυρα (οπως εκαναν παλια), η τα βαζουμε μεσα σε αλευρι.
Στο αλευρι μεσα μπορουμε επισης να βαλουμε και το προζυμι που περισεψε για την επομενη φορα.