Την ώρα που οι αιρετοί ασχολούνται με στηρίξεις και «χρίσματα» ένα περίεργο ζήτημα κάνει το γύρο του διαδικτύου -και όχι μόνο- προκαλώντας ερωτηματικά αλλά και έντονο προβληματισμό στους πολίτες. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα που υπέπεσαν στην αντίληψη αρκετών Ηλείων, οι οποίοι τα έθεσαν στη διάθεση της «ΠΡΩΤΗΣ», τον επόμενο μήνα πρόκειται ουσιαστικά να μπουν «τίτλοι τέλους» για δώδεκα ελληνικούς Δήμους, δύο αιρετές Περιφέρειες και μια Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθώς θα τεθούν κάτω από άμεση γερμανική επιτροπεία στο πλαίσιο ελληνογερμανικής συμφωνίας (από το Μάρτιο του 2010) μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Αγκελας Μέρκελ
Πρόκειται για τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Καλλιθέας , Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρόδου, Αμφιλοχίας, Παιωνίων, Πλαστήρα και Νεάπολης , τις Αιρετές Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Η συμφωνία και οι (κρυφοί) στόχοι
Σταχυολογώντας-χωρίς απαραιτήτως να υιοθετούμε- κάποια από τα κείμενα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταφέρουμε προς ενημέρωσιν κάθε ενδιαφερομένου τα παρακάτω:
- Η συμφωνία μεταξύ των δύο Χωρών υπεγράφη τις 5 Μαρτίου του 2010 και αφορά στην ενεργοποίηση της αδελφοποίησης των γερμανικών πόλεων με τις ελληνικές, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο σκοπός είναι η πλήρης οργανωτική αναδιάρθρωση των Δήμων της Ελλάδας (οι οποίοι αποτελούν φορείς σπατάλης και κακοδιαχείρισης ενώ παρά το μεγάλο αριθμό υπαλλήλων που απασχολούν,δεν είναι αποτελεσματικοί και χρειάζονται «νοικοκύρεμα»).
- Αυτή ωστόσο είναι η μία όψη του νομίσματος διότι υπάρχει και η άλλη . Οι ελληνικοί ΟΤΑ ήταν το 2011 (ένα χρόνο μετά τη συμφωνία) οι λιγότερο χρεωμένοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλε ο επίτροπος των οικονομικών Όλι Ρεν στον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση το Νοέμβριο του 2012. Σύμφωνα με τον πίνακα που ανακοίνωσε ο Ρεν, τα υψηλότερα ποσοστά χρέους των ΟΤΑ επί του ΑΕΠ το 2011 παρουσιάζουν η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες με ποσοστό 8,6%. Ακολουθούν η Γαλλία με χρέος 8,4%, η Δανία με 7,3%, η Σουηδία με 7%.
- Οι χώρες με το μικρότερο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ των 27 είναι η Ελλάδα με ποσοστά 0,9% του ΑΕΠ και η Μάλτα με χρέος 0,1%. Και όλα αυτά παρά τη ραγδαία μείωση του ΑΕΠ από το 2009 και μετά.
- Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους γερμανικούς ΟΤΑ! Σε άρθρο της το Νοέμβριο του 2011 η γερμανική «Τάγκεσπίγκελ» του Βερολίνου, με τον ειρωνικό τίτλο «Γίναμε Ελλάδα!», παρουσιάζει την υπερχρέωση πολλών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στη Γερμανία και γράφει: «Στους περισσότερους δήμους η κατάσταση είναι οικτρή, μάλιστα ο ένας στους τρεις δήμους δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Η «Αθήνα» βρίσκεται παντού σε κάθε (γερμανική) περιφέρεια»
- Οι περισσότεροι γερμανικοί δήμοι (αλλά και κρατίδια) είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Μπορούν να ακολουθήσουν δύο δρόμους: Ο ένας είναι η χρηματοδότηση από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πράγμα το οποίο σημαίνει αύξηση του δημόσιου χρέους και ελλείμματος και κατά συνέπεια τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας, ο άλλος είναι η δανειοδότηση από τις τράπεζες μέσω της νέας ρύθμισης των δανείων που έχουν από αυτές. Σε αυτή την περίπτωση οι εμπράγματες εγγυήσεις, π.χ. ακίνητη περιουσία, είναι ήδη εξαντλημένες. Έχουν ήδη υποθηκεύσει τα πάντα, μέχρι και τα φορολογικά έσοδα της επόμενης δεκαετίας. Με αυτό ως δεδομένο, χρειάζονται νέα περιουσιακά στοιχεία, είτε δικά τους είτε τη διαχείριση άλλων, και εδώ ακριβώς μπαίνει η εκμετάλλευση των περιφερειών και των δήμων της Ελλάδας
- Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων που αποτελεί το επόμενο χρονικό διάστημα το σημαντικότερο διακύβευμα για τους ΟΤΑ. Ειδικά η Ηλεία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το εργοστάσιο που πρόκειται να κατασκευαστεί στην «Τριανταφυλλιά» αλλά και με τις εναλλακτικές λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι αυτό να λειτουργήσει.
- Υπάρχει ο τομέας του τουρισμού. Στην Ηλεία αρκετοί δήμοι διαχειρίζονται αξιόλογες εγκαταστάσεις όπως είναι οι ιαματικές πηγές, καθώς και μεγάλα τμήματα του αιγιαλού της χώρας. Όπως ήδη η «ΠΡΩΤΗ» έχει γράψει τα «φιλέτα» έχουν μπει στο στόχαστρο και προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίησή τους από ιδιώτες επενδυτές. Στο στόχαστρο εξαλλου έχουν μπει τόσο η Αρχαία Ολυμπία (κάποιοι μιλούν για ενοικίαση (!) του αρχαιολογικού χώρου) όσο και το Κατάκολο το οποίο λόγω της κρουαζιέρας οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.
- Υπάρχει τέλος ο τομέας των υδρογονανθράκων ανοιχτά του Κατακόλου. Κι εδώ η «ΠΡΩΤΗ» απεκάλυψε ότι η περίπτωση του Κατακόλου αντιμετωπίζεται ως «οδηγός» σε ότι αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και θ’ αποτελέσει το βαρόμετρο για την υπόλοιπη Ελλάδα
Ας δούμε όμως γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (άρα και η Ηλεία) έχει μπει στο στόχαστρο των γερμανικών οικονομικών κύκλων:
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στόχος της γερμανικής διοίκησης είναι η μείωση κατά τα 2/3 του προσωπικού που εργάζεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ανάληψη από επιχειρηματικά σχήματα των κερδοφόρων λειτουργιών και αρμοδιοτήτων που ασκούν σήμερα οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα. Ακόμη η εξυπηρέτηση των γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, μέσα από την δημιουργία μικτών επιχειρήσεων (ΣΔΙΤ), με αξιοποίηση των κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ. Πρωταρχικοί τομείς που ενδιαφέρουν τη γερμανική πλευρά είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια κάθε μορφής και τα ελληνικά τουριστικά θέρετρα.
«ΠΡΩΤΗ» - αποψη
http://dimtris-kypriotis.blogspot.gr/2014/03/blog-post_1950.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου