Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2013

Πρόταση για μία μεταμνημονιακή Ελλάδα ετοιμάζουν οι επιστημονικοί φορείς


Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καλύψουν, όπως λένε, την «ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου» Πρόταση για μία μεταμνημονιακή Ελλάδα ετοιμάζουν οι επιστημονικοί φορείς
της Άννης Καρολίδου
Οι επιστημονικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι, δίνουν από κοινού το ‘παρών’ στη φετινή ΔΕΘ και τονίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιάσουν μία ενιαία, τεκμηριωμένη πρόταση για την


μεταμνημονιακή, παραγωγική και δημοκρατική Ελλάδα, αναλαμβάνοντας αυτοί να καλύψουν την «ανυπαρξία», όπως υποστηρίζουν, κυβερνητικής πρότασης για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, οι πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ, Ο. Ντριβαλάς, της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, του ΓΕΩΤΕΕ Σπ. Μάμαλης και του ΤΕΕ, Χρ. Σπίρτζης. (Στη συνέντευξη επρόκειτο να συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργάνων του δικηγόρων, συμβολαιογράφων και γιατρών).

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, μίλησαν για ναυάγιο της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, καταστροφή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, αυξανόμενη ανεργία, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για επικοινωνιακή παρουσίαση πλασματικών στοιχείων που δείχνουν δήθεν βελτίωση των μεγεθών στην οικονομία και την απασχόληση. ¨

«Δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα. Ο υπουργός Εργασίας έδωσε χαλκευμένα στοιχεία για την ανεργία, επικαλούμενος δήθεν περισσότερες προσλήψεις από ότι απολύσεις στο 8μηνο του 2013 μόνο που δεν συνυπολόγισαν τους έμπορους, τους μικροβιοτέχνες και τους αυτοαπασχολούμενους που βγήκαν στην ανεργία», είπε ο πρόεδρος ο Γ. Καββαθάς για να τονίσει ότι τους τελευταίους 15 μήνες, ο πρωθυπουργός, δεν δέχτηκε να συναντήσει τη ΓΣΕΒΕΕ, όταν «το Μαξίμου δέχεται να συνομιλεί μόνο με τους εκλεκτούς του από τις πλάγιες πόρτες».

Οι εμποροβιοτέχνες και επαγγελματίες, πλήττονται από όλες τις πλευρές, με την υπερφορολόγηση, το κλειστό τραπεζικό σύστημα, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων και το ασφαλιστικό.

«Οι ανασφάλιστοι ΕΒΕ είναι 380.000 χιλιάδες , οι ρυθμίσεις που κάνει ο ΟΑΕΕ δεν μπορούν να αποδώσουν, απόδειξη ότι μόνο 11.000 πήγαν να κάνουν ρύθμιση οφειλών», πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς.

Πολύ δεικτικός ήταν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος μάλιστα είπε, απευθυνόμενος στη υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα « όσοι θέλουν να σώσουν τη χώρα, ας το κάνουν μαζί με τον ελληνικό λαό, αλλιώς δεν έχει νόημα».

Οι ιδιωτικές επενδύσεις, ακόμη κι’ αν γίνουν, δεν αρκούν για να ξεπεραστεί η κρίση, πρέπει να επενδύσει το δημόσιο και αυτές οι επενδύσεις να εξαιρεθούν από το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για τους μύθους που προβάλλουν κυβέρνηση και πιστωτές: Το εργασιακό κόστος έπεσε ενώ οι τελικές τιμές των προϊόντων ανέβηκαν. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, έφεραν μόνο ισοπέδωση και αποδόμηση κοινωνικού κράτους και δημόσιου τομέα. Η ανεργία εκτοξεύτηκε ασυγκράτητη και αυτό επειδή όλα τα μέτρα οδηγούν όχι στην αναδιάρθρωση και ανάκαμψη της παραγωγής αλλά στην αποδόμησή της. Η Ελλάδα των μνημονίων, γίνεται μία χώρα ακόμη περισσότερο εισαγωγική και όχι παραγωγική.

Σήμερα, τονίσθηκε, το 50% των μηχανικών δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη άρα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης, οι εγγραφές νέων μηχανικών μέσα στην τελευταία τριετία έχουν μειωθεί στο μισό, στο σύνολο της χώρας.

Συγκεκριμένα, το 2010 οι εγγραφές στο ΤΕΕ ήταν 4.117 (731 στην Κεντρική Μακεδονία) και το 2012 έπεσαν στις 2.220 ( στην Κ.Μακεδονία μόλις 367). Από την άλλη, αυξάνονται οι διαγραφές παλιών μηχανικών που σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά και νέων ασφαλισμένων.

Εκπροσωπώντας την ΑΔΕΔΥ ο κ. Ντριβαλάς τόνισε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει από το δημόσιο τομέα, αλλά με συστηματικό τρόπο, βάσει σχεδίου και με στόχο την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού έτσι που να επιτευχθεί η ριζική μεταρρύθμιση των οργανισμών των υπουργείων όλων των φορέων του δημοσίου, με λειτουργικά κριτήρια.

Ούτε μία πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη

Η χώρα δεν κατορθώνει να αξιοποιήσει την αγροτική παραγωγή, τον φυσικό πλούτο που διαθέτει και, παρά την κρίση, το αρμόδιο υπουργείο στη διάρκεια αυτής της τριετίας δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση , ούτε ένα νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη, είπε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπ. Μάμαλης, ο οποιος κατήγγειλε επίσης ότι καταργήθηκαν ή αποδυναμώθηκαν όλοι οι επιστημονικοί φορείς που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον αγροτικό τομέα.

Επίσης, ο πρωτογενής τομέας, δέχεται και επιθέσεις με τα φορολογικά μέτρα που εισάγονται, όπως αυτό για την αγροτική γη, το πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα, την τήρηση βιβλίου εσόδων και εξόδων, την σχεδιαζόμενη τιμολόγηση του αρδευτικού νερού, στο ύψος του πόσιμου.

«Οι συλλογικοί φορείς» πρόσθεσε ο κ. Μάμαλης, « δέχθηκαν επίθεση με τη δήμευση των καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος που μέσα σε μία νύχτα ανταλλάχθηκαν με ομόλογα και μάλιστα παλιά, που κάποιοι προφανώς ξεφορτώθηκαν. Οι φορείς, πρέπει και θα βρούνε νέους τρόπους παρέμβασης στην κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, είπε ότι οι συλλογικοί και κοινωνικοί φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για να μπει ένα ανάχωμα στην ισοπέδωση κοινωνίας και οικονομίας, για να υπάρξει αντιπαράθεση στο μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα , για να διαμορφωθεί μία κοινή πρόταση για την παραγωγική, κοινωνική και δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας που θα πρέπει οπωσδήποτε να απαντά σε δύο βασικά ζητούμενα, στη λειτουργία του κράτους και στο φορολογικό σύστημα που ως έχει αντιστρατεύεται την ανάπτυξη.

Κριτική άσκησε ο κ. Καραμίχας και στο Νόμο για τους συνεταιρισμούς, τονίζοντας ότι «τους οδηγεί σε διάλυση τα τελευταία δυο χρόνια», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των ελέγχων στα οικονομικά της ΠΑΣΕΓΕΣ, μιλώντας για κατασυκοφάντηση της τριτοβάθμιας οργάνωσης των συνεταιρισμών, με ελέγχους οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού αλλά τα αποτελέσματά τους, αποκρύπτονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου