Σάββατο, Μαρτίου 16, 2013

Πανικός στις τράπεζες της Κύπρου, δεσμεύτηκαν όλες οι καταθέσεις


Πανικός επικρατεί στα υποκαταστήματα των κυπριακών και μη τραπεζών, που έχουν έδρα στην Κύπρο, καθώς οι καταθέτες σπεύδουν μαζικά να κάνουν ανάληψη οποιουδήποτε ποσού, χωρίς όμως να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Οι λογαριασμοί είναι στην ουσία παγωμένοι, ενώ τα ΑΤΜ δεν δίνουν μετρητά. Πληροφορίες από τη μεγαλόνησο αναφέρουν ότι επιχειρείται να παρακρατηθεί ήδη η εφάπαξ εισφορά, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να περάσει από τη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα, ώστε το πρωί της Τρίτης, που θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες, να μην υπάρξει bank run.


Στις 14:30 ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα προεδρεύσει σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου.

Οι καταθέσεις και οι επιχειρήσεις θα σηκώσουν το βάρος του προγράμματος στήριξης με στόχο την δημοσιονομική προσαρμογή στην Κύπρο, σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν ύστερα από δέκα ώρες επίμονων συζητήσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το πακέτο διάσωσης θα διαμορφωθεί έως τα 10 δισ. ευρώ, με βασικότερα μέτρα την εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7% κάτω απ' αυτό το όριο, την φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων, και την αύξηση της εταιρικής φορολογίας από 10% σε 12,5%.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για «χρηματική συνεισφορά», ενώ όπως αναφέρει θα καλωσόριζε και την συμβολή του ΔΝΤ.

Στην Λεμεσό ένας καταθέτης πήρε τον εκσκαφέα και πήγε να μπει σε συνεργατική τράπεζα αντιδρώντας στην...απόφαση του Eurogroup για την φορολογία των καταθέσεων.
Τελικά το βαρύ όχημα το πάρκαρε μπροστά από την τράπεζα.
Ψυχραιμία συνιστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης «Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Κάνω έκκληση στον κόσμο να αντιληφθεί τις προσπάθειες που γίνονται. Αυτή η απόφαση είναι εφάπαξ μία φορά και μόνο»

http://enimerosi13.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5312.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου