Γράφει ο Δ. Αθανασίου
Το καλοκαίρι του 2007 η Credit Agricole, η μεγαλύτερη συνεταιριστική Τράπεζα της Γαλλίας, μόνιμος χρηματοδότης του ελληνικού κράτους, συμφωνεί με την κυβέρνηση Καραμανλή και αγοράζει την Εμπορική Τράπεζα έναντι 27 ευρώ ανά μετοχή (σήμερα έχει πέσει στο ένα ευρώ!). Το ΠΑΣΟΚ χαλάει τον κόσμο και μιλάει για «ξεπούλημα». Προφανώς, η «ομάδα κηπουρών»
που έχει οργανώσει γύρω του ο Γιώργος και τα συμφέροντα που υπηρετούν δεν επιθυμούν τη θεσμική παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στη χώρα. Ο δρόμος που έχουν επιλέξει, σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας, να παραδώσουν, δηλαδή, τη χώρα χρεοκοπημένη στους δανειστές, δεν θα είναι εύκολος αν αλλάξει το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής και αν το τραπεζικό σύστημα εξυγιανθεί και εκσυγχρονισθεί, με την εισαγωγή νέων μορφών δανεισμού. Το καλοκαίρι του 2007 η Credit Agricole, η μεγαλύτερη συνεταιριστική Τράπεζα της Γαλλίας, μόνιμος χρηματοδότης του ελληνικού κράτους, συμφωνεί με την κυβέρνηση Καραμανλή και αγοράζει την Εμπορική Τράπεζα έναντι 27 ευρώ ανά μετοχή (σήμερα έχει πέσει στο ένα ευρώ!). Το ΠΑΣΟΚ χαλάει τον κόσμο και μιλάει για «ξεπούλημα». Προφανώς, η «ομάδα κηπουρών»
Ετσι το 2007 εμπλέκουν στην υπόθεση των «δομημένων ομολόγων» δύο ομόλογα που έχει σχεδιάσει με όρους συμφέροντες και προνομιακή τιμή για το Δημόσιο και τα Ταμεία από το 2006 (προτού αγοράσει την Εμπορική, προφανώς σε ένδειξη καλής θελήσεως) η Calyon, ο επενδυτικός βραχίονας, δηλαδή, της C.A. Τα ομόλογα, 130.000.000 ευρώ το καθένα, έχουν αγοραστεί από το ΤΣΠΕΑΘ (έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου) και το ΤΕΑΥΦΕ (έκδοση της Alpha Bank).
Οι Γάλλοι αντιδρούν, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει ήδη «σαματά» και το ΤΣΠΕΑΘ αναγκάζεται να πωλήσει το ομόλογό του με κέρδος 3.100.000 ευρώ. Το ΤΕΑΥΦΕ το διακρατεί και ήδη έχει εισπράξει τόκους 56.000.000 ευρώ, ενώ και τα δύο ομόλογα παραμένουν «ακούρευτα» λόγω αγγλικού δικαίου, όταν αργότερα, το 2012, τα «Σταθερά» κουρεύονται με την ψιλή!
Στο ΠΑΣΟΚ ξεσπάει πόλεμος. Η υπό τον Βενιζέλο ομάδα (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου) δεν επιθυμεί σύγκρουση με τους Γάλλους και δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μπορεί να ανατραπεί «με κατασκευασμένα σκάνδαλα και χωρίς τρανταχτές αποδείξεις».
Ο Καραμανλής μέσα σε εφιαλτική ατμόσφαιρα (Ζαχόπουλος, ομόλογα, δολοφονικές φωτιές) πάει σε εκλογές το 2007 και τις κερδίζει με 152 έδρες. Ακολουθεί η γνωστή ιστορία Τατούλη, οι έδρες γίνονται 151, η κρίση πλησιάζει και ο Καραμανλής, εν μέσω ορυμαγδού περί «σκανδάλων», καθώς ο ΓΑΠ και η παρέα του έχουν δρομολογήσει τη χώρα προς χρεοκοπία, οδηγείται σε εκλογές, τις οποίες χάνει τελικά το 2009.
Τα πράγματα ησυχάζουν, αλλά οι Γάλλοι της Εμπορικής ανησυχούν, φοβούμενοι περιπέτειες με την υπόθεση στην οποία τους έχει εμπλέξει το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση. Η νέα κυβέρνηση, όμως, θα διαμηνύσει από έγκυρα χείλη ότι «Τhere is not problem, the case is going to die a natural life». Δηλαδή «δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτή η υπόθεση θα πεθάνει από φυσικό θάνατο» (σ.σ.: νομικός ιδιωματισμός για μια υπόθεση που τίθεται στο αρχείο).
H ομάδα των «κηπουρών», όμως, που έχει επαφές με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, δρα υπογείως και αίφνης εμφανίζεται στη δημόσια τηλεόραση ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και δηλώνει ότι «η υπόθεση των ομολόγων έχει κολλήσει», ο πρόεδρος του Ταμείου των δημοσιογράφων βρίσκεται εκτός κατηγορητηρίου και «ευτυχώς που τον κατήγγειλα εγώ για να περιληφθεί». Πέντε χρόνια μετά την πώληση του ομολόγου με κέρδος(!) ο πρόεδρος του Ταμείου και ένας απλός μέτοχος της εταιρίας που έφερε το ομόλογο στο Ταμείο βρίσκονται κατηγορούμενοι, ενώ μένει εκτός κατηγορητηρίου ο πρόεδρος της εν λόγω εταιρίας, που υπέγραψε την πώληση. Ο εν λόγω κύριος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και διορίζεται σε δύο κρατικές θέσεις από τη Λούκα Κατσέλη! Σύμβουλος στο ΙΚΑ και μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας που διαχειρίζεται την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων!
Από εκείνη την ημέρα, κάθε φορά που ο πρόεδρος του Ταμείου των δημοσιογράφων καλείται να απολογηθεί, του δίνεται αναβολή «επειδή αναμένονται κάποια έγγραφα από το εξωτερικό». Είναι εμφανές ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ «γίνεται πόλεμος», καθώς οι Γάλλοι δεν ανέχονται την ποινικοποίηση των ομολόγων που εξέδωσε η μεγαλύτερή τους τράπεζα, με όρους άκρως συμφέροντες για το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ταμεία και πιέζουν. Η ομάδα των «κηπουρών», όμως, που χρειάζεται «εντυπώσεις» για να κρύψει το τσουνάμι που έρχεται, συγκροτεί «Εξεταστική», στην οποία περιλαμβάνει και τα ομόλογα της Credit Agricole. Στη δυσφήμηση της Credit συμβάλλει τα μέγιστα εργατολόγος καθηγητής, ο οποίος καταθέτει ότι «η αξία των ομολόγων δεν ήταν στο 100% αλλά στο 82%», αλλά διευκρινίζει το εξής απίθανο: «Εγώ δεν είμαι ειδικός, την αποτίμηση την έκαναν κάποιοι συνάδελφοί μου, των οποίων δεν μπορώ να αποκαλύψω τα ονόματα». Ολως τυχαίως, την περίοδο που η «Εξεταστική» συνεδριάζει και η διαπλοκή «σιγοντάρει», η Κριστίν Λαγκάρντ, παραδίδει στον Γ. Παπακωνσταντίνου τη «βόμβα» της «λίστας Φαλσιανί», την οποία οι γαλλικές αρχές έχουν «ξεσκονίσει» και, φυσικά, γνωρίζουν το περιεχόμενό της!
Πανικόβλητος ο «κηπουρός» πιέζει την «Εξεταστική», αλλά «πολιτικό χρήμα» δεν βγαίνει και το «πόρισμα» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν φτάνει ούτε στην Ολομέλεια! Μένει… στα συρτάρια!
Οι προφυλακίσεις και οι ομάδες εξουσίας
Για το μοναδικό κερδοφόρο ομόλογο που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία 10 χρόνια, προφυλακίζονται τρεις άνθρωποι, χωρίς να υπάρχει ζημιά και με αποτίμηση του ομολόγου στο 100%
- από την Τράπεζα της Ελλάδος,
- από το Clearstream του Λουξεμβούργου και
- από την ΗΔΑΤ!
Οι αδίστακτοι «κηπουροί» και η μικρή ομάδα μιας από τις εξουσίες η οποία τους στήριξε (και τους στηρίζει ακόμη;) δεν δίστασαν να «κάνουν σημαία» μια «υπόθεση αρχείου» προκειμένου να διασώσουν τους «κομάντος της χρεοκοπίας», που εν τω μεταξύ είχαν διαλύσει τη χώρα! Γαλλικό είναι το ρητό που λέει ότι «η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Οι «επίμονος κηπουρός» του ΓΑΠ έστελνε ανθρώπους στη φυλακή για να γλιτώσει το τομάρι της η «ομάδα εξουσίας», αλλά, ως φαίνεται, ο «κηπουρός» κάηκε από τους αγρότες της Credit Agricole!
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου