Πέμπτη, Νοεμβρίου 29, 2012

«Ενοχλούν» την Ε.Ε. τα φωτοστέφανα όπως την εποχή του Κομμουνισμού


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας (NBS) ενέκρινε την αρχική πρόταση για το σχεδιασμό αναμνηστικού κέρματος, που απεικονίζει την άφιξη της αποστολής των Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοραβία -για την 1150η επέτειο και ως εκ τούτου ήταν αναγκαία η απεικόνιση σταυρού και φωτοστέφανων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα κράτη μέλη όμως πρόβαλαν αντιρρήσεις. Ο λόγος ήταν «η ανάγκη να σέβονται την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας, η οποία απορρέει από το άρθρο 22 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τελικά το Δ.Σ. της Τράπεζας της Σλοβακίας, απεδέχθη τις αντιρρήσεις και απέσυρε το σταυρό και τα φωτοστέφανα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

«Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, δεν περιέχει αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας. Αντίθετα, αναφέρει: Η Ένωση σέβεται την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία. Δεν ξέρω τι είναι αυτή η φράση και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να λογοκρίνει την εμφάνιση των δύο χριστιανικών αγίων σε ένα αναμνηστικό κέρμα. Εάν αυτό είναι ο σεβασμός της πολιτισμικής και θρησκευτικής πολυμορφίας, τότε το κομμουνιστικό καθεστώς ήταν γεμάτο από τέτοιους σεβασμούς», αντέδρασε στην NBS η ευρωβουλευτής Anna Záborská.

Εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι αντιρρήσεις της Záborská, τότε θα αποφασίσει το Συμβούλιο της ΕΕ, με ειδική πλειοψηφία. Η Ευρωβουλευτής ζητά από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να ανακαλέσει την απόφασή της να αφαιρέσει σταυρούς και φωτοστέφανα των Κυρίλλου και Μεθοδίου στο επερχόμενο αναμνηστικό κέρμα.
Πάντως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του γερμανικού κόμματος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, έκανε λόγο για μια ακόμη απόφαση με αντιχριστιανικά κριτήρια.

«Θέλουν να εκδιώξουν τον χριστιανισμό από την δημόσια σφαίρα της ζωής. Η απόρριψη της πρότασης είναι γελοία, διότι με την ίδια λογική θα μπορούσε από το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ισπανία να αφαιρεθούν οι κορώνες των βασιλικών, για να μην βλάψουν τα συναισθήματα των Δημοκρατικών με τα μοναρχικά σύμβολα», δήλωσε το Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κομισιόν αναγνώρισε ότι ορισμένα κράτη μέλη αντιτίθενται στο νόμισμα, προσθέτοντας ότι η Σλοβακία υπέβαλε ένα ελαφρώς τροποποιημένο σχέδιο, «το οποίο τώρα έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών».

Αν το κίνητρο των ανώνυμων κρατών μελών ήταν να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από το σχεδιασμό, δεν πέτυχαν απόλυτα. Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος κρατούν ένα  διπλό χριστιανικό σταυρό, στεκούμενοι στη μεσαία κορυφή ενός βουνού με τρεις κορυφές.

Ο διπλός σταυρός και οι τρεις κορυφές είναι τα κύρια στοιχεία του εθνόσημου της Σλοβακίας και απεικονίζονται στα συνήθη σλοβακικά ευρωνομίσματα.
 
Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν αδέλφια, γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 9ου  αιώνα, οι οποίοι δημιούργησαν το Γλαγολιτικό και στη συνέχεια το Κυριλλικό αλφάβητο, με στόχο να μεταφραστεί η Βίβλος και άλλα κείμενα στις σλαβικές γλώσσες.

Ο Κύριλλος πέθανε το 869 και ο Μεθόδιος το 885. Σύντομα αγιοποιήθηκαν, και η ημέρα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου να  γιορτάζεται στις 24 Μαΐου για την επέτειο του θανάτου του Κυρίλλου.

Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ανακηρύχθηκαν επίσης προστάτες της Ευρώπης το 1980 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο II. Στη Βουλγαρία, η μόνη χώρα της ΕΕ, η οποία επί του παρόντος  χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο, η 24η Μαΐου είναι μέρα αργίας, που ονομάζεται «Ημέρα Βουλγαρικής Παιδείας και Πολιτισμού, και Σλαβικής Λογοτεχνίας».

Η ανανεωμένη σχεδίαση αντιμετωπίστηκε με ανησυχία από το βουλγαρικό Τύπο. Κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, ζωγράφοι και γλύπτες κλήθηκαν από τις αρχές να απεικονίζουν  το Κύριλλο και το Μεθόδιο χωρίς τα ιερά φωτοστέφανα
  
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου