Κυριακή, Αυγούστου 19, 2012

Αλβανοί με καλάσνικοφ κάνανε ζούγκλα τα χωριά της Μακεδονίας ~ Τους ψάχνουνε σε Χαλάστρα - Άδενδρο - Πλατύ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο επικίνδυνων ατόμων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για άσκοπους πυροβολισμούς, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία και απειλή στο Κλειδί Ημαθίας.

Οδηγώντας κλεμένη μοτοσυκλέτα, άρχισαν να πυροβολούν άσκοπα με όπλο πιθανόν τύπου Kalashnikov. Ταυτοποιήθηκε ως ένας εκ των δραστών, ένας υπήκοος Αλβανίας 22 ετών.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 38 φυσίγγια και μία κουκούλα (full face).

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες αστυνομικών Αρχών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο ατόμων, οι οποίοι χθες (18.08.2012) το απόγευμα, στο Κλειδί Ημαθίας, άρχισαν να πυροβολούν άσκοπα με όπλο πιθανόν τύπου Kalashnikov.


Ταυτοποιήθηκε ως ένας εκ των δραστών ένας υπήκοος Αλβανίας 22 ετών, ενώ αναζητείται ένας ακόμα άγνωστος συνεργός του.

Ειδικότερα, δύο άγνωστα άτομα τα οποία περιφερόντουσαν με δίκυκλο μοτοποδήλατο και περιεργάζονταν οικίες μέσα στο χωριό, αιφνιδιαστικά και ενώ το δίκυκλο ήταν εν κινήσει, τη στιγμή που έγιναν αντιληπτοί από ιδιώτη ο οποίος βρισκόταν στην αυλή της οικίας του και τους παρατήρησε, άρχισαν να πυροβολούν καταρχήν άσκοπα στον αέρα με όπλο πιθανόν τύπου Kalashnikov και στη συνέχεια στην πρόσοψη της οικίας του χαμηλά. Ακολούθως οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Σε αστυνομική έρευνα του χώρου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 23 κάλυκες και μία βολίδα.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και το δίκυκλο μοτοποδήλατο εντοπίστηκε στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης από περιπολούντες αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χαλάστρας Θεσσαλονίκης. Τα άτομα στη θέα των αστυνομικών, εγκατέλειψαν το δίκυκλο στο σημείο και τράπηκαν σε φυγή πεζή.

Το προαναφερόμενο δίκυκλο, το οποίο όπως προέκυψε ανήκει σε ημεδαπή κατασχέθηκε, ενώ σε αστυνομική έρευνα του χώρου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (38) φυσίγγια αγνώστου διαμετρήματος και (1) μαύρη μάλλινη κουκούλα (full face).

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δραστών για άσκοπους πυροβολισμούς, παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία, οπλοχρησία και απειλή, η οποία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας.

Διεξάγονται εκτεταμένες αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Πλατέος Ημαθίας.



Όργιο βαριάς εγκληματικότητας από λαθρομετανάστες

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, περίπου ένα στα τέσσερα άτομα που συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη είναι αλλοδαπός, ενώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε αυτούς δε συμπεριλαμβάνονται οι ομογενείς.


Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, οι αλλοδαποί σε πολλές περιπτώσεις φέρνουν συνεργούς ακόμη και από τις χώρες τους ή συνεχίζουν εδώ τη δράση συμμοριών που είχαν δημιουργήσει στις πατρίδες τους και επιπλέον «φημίζονται» για την οργάνωσή τους, αλλά και για τον κώδικα σιωπής που τηρούν με ευλάβεια οι περισσότεροι από αυτούς. Επίσης, παρατηρείται πως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παραμερίσει ή έχουν βγάλει εντελώς από την πιάτσα συμμορίες Ελλήνων, προκειμένου να αυξηθούν τα δικά τους κέρδη.


Αλλοδαπός 1 στους 4 δράστες

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το α' εξάμηνο της φετινής χρονιάς συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη συνολικά 3.241 άτομα για αδικήματα όπως ανθρωποκτονίες, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ακόμη και μικροεπιθέσεις σε βάρος πολιτών στο δρόμο. Από αυτά τα 788 (ποσοστό 24,3%) ήταν αλλοδαποί και κυρίως Γεωργιανοί, Βούλγαροι, Αλβανοί, ενώ τελευταία έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα... αστυνομικά δελτία και οι Αφγανοί, οι οποίοι στη Θεσσαλονίκη φέρεται να διαπράττουν συνήθως διαρρήξεις αυτοκινήτων και μικροληστείες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών στο δρόμο. Ανάλογη ήταν η κατάσταση και το 2011, αφού, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία, από τα 3.150 άτομα που συνελήφθησαν τα 758 ήταν αλλοδαποί, ενώ οι εθνικότητες που παρατηρούνται είναι παρόμοιες με τη φετινή χρονιά.

Μάλιστα, όπως αναφερόταν πρόσφατα σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα, «η συμμετοχή των αλλοδαπών δραστών κυρίως στα αδικήματα των ανθρωποκτονιών, με κίνητρο τη ληστεία καθώς επίσης στις κλοπές – διαρρήξεις και στις ληστείες, κυμαίνεται σε αυξημένα ποσοστά, σε σχέση με την αριθμητική τους αναλογία στο γενικότερο πληθυσμό». Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως οι αστυνομικές αρχές, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, προβληματίζονται ιδιαίτερα και από το γεγονός πως ένας αριθμός ανθρωποκτονιών μεταξύ αλλοδαπών οφείλεται συνήθως σε ασήμαντες αφορμές και διαπράττεται ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ, ενώ τις περισσότερες φορές προηγούνται άγριες συμπλοκές ακόμη και σε δημόσιους χώρους μπροστά σε διερχόμενους πολίτες ή κατοίκους.


«Ακτινογραφία» αδικημάτων

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι Γεωργιανοί έχουν σημαντικό μερίδιο στις διαρρήξεις σπιτιών και μάλιστα σε... επαγγελματικό επίπεδο. Αξιωματικοί εξηγούν πως το πέρασμα από τους μεμονωμένους διαρρήκτες και τις μικροομάδες στις εγκληματικές οργανώσεις ξεκίνησε από τους Γεωργιανούς, οι οποίοι δημιούργησαν και στην Ελλάδα οργανώσεις με αυστηρή πειθαρχία. Εχει διαπιστωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. πως οι οργανώσεις των Γεωργιανών εμφανίζουν συμπεριφορές μαφίας ακόμη και στα χαμηλότερα κλιμάκιά τους, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι απλοί διαρρήκτες σε μία οργάνωση είναι σχεδόν πάντα άτομα χωρίς οικογένεια ή προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες χωρίς υποχρεώσεις. Ολοι -από τον «εγκέφαλο» μέχρι τον απλό τσιλιαδόρο ή διαρρήκτη- ξέρουν πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να στραφούν στην οργάνωση. Από πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές προκύπτει πως οι περισσότερες συμμορίες με Γεωργιανούς αποτελούν παρακλάδια ενός «δικτύου» που συνδέει σχεδόν όλες τις ομάδες μεταξύ τους. Οπως εκτιμάται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ένα μεγάλο ποσοστό από τη λεία των εγκληματικών αυτών ομάδων καταλήγει σε ένα ή δύο κοινά ταμεία, σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που δείχνει και το επίπεδο οργάνωσης.

Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, οι Γεωργιανοί επίσης διαπράττουν σοβαρές ληστείες, ενώ έχουν μερίδιο και στη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ με ανάλογα αδικήματα «ασχολούνται» και οι Αλβανοί. Ωστόσο, όπως εξηγούν στελέχη της Αστυνομίας, οι Γεωργιανοί έχουν άριστη οργάνωση, συνήθως κάθε μέλος του κυκλώματος έχει και συγκεκριμένο ρόλο, λειτουργούν κατά βάση ως εγκληματικές ομάδες και σπάνια καταδίδουν τους συνεργούς τους, ενώ οι υπήκοοι Αλβανίας δε... φημίζονται σε τέτοιο βαθμό για την καλή οργάνωσή τους. Οσον αφορά τους Βούλγαρους, συνήθως δεν... επιδίδονται σε αδικήματα που εμπεριέχουν βία, διαπράττουν συνήθως κλοπές με ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να εστιάζονται στην αφαίρεση χαλκού ή σιδερένιων αντικειμένων από επιχειρήσεις, ενώ από άτομα της συγκεκριμένης εθνικότητας καταγράφονται και διαρρήξεις οχημάτων.

Επίσης, για κάποιο διάστημα στη Θεσσαλονίκη δρούσαν και Ρουμάνοι, κυρίως πραγματοποιώντας κλοπές, ενώ συχνά έβαζαν στο στόχαστρό τους άτομα που μόλις είχαν πραγματοποιήσει αναλήψεις χρημάτων από τράπεζα. Οι Αφγανοί, που τώρα τελευταία άρχισαν να εμφανίζονται στο... προσκήνιο, διαπράττουν συνήθως μικροληστείες στο δρόμο αρπάζοντας κυρίως αλυσίδες λαιμού από γυναίκες. Όσον αφορά τις ανθρωποκτονίες από στοιχεία των ετών 2010 – 2011 για τη Θεσσαλονίκη προκύπτει πως 30 από τους δράστες ήταν Ελληνες. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι ομογενείς, άλλοι 18 ήταν Αλβανοί, δέκα είχαν καταγωγή από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και ένας από τη Βουλγαρία.


Μπαράζ δολοφονιών

Είναι χαρακτηριστικό πως σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα έχουν διαπραχθεί στη Θεσσαλονίκη τέσσερις δολοφονίες, τις περισσότερες φορές για ασήμαντες αφορμές με το συντριπτικό ποσοστό δραστών και θυμάτων να είναι ομογενείς από τη Γεωργία και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ κατά κύριο λόγο είχε προηγηθεί κατανάλωση αλκοόλ, με αποτέλεσμα απλοί καβγάδες να μετατραπούν σε άγρια φονικά. Το τελευταίο περιστατικό αφορούσε τη δολοφονία ενός 25χρονου Τυνήσιου στην περιοχή των Αμπελοκήπων με δράστες, σύμφωνα με την Αστυνομία, ομοεθνείς του. Χαρακτηριστικό είναι και το περιστατικό που σημειώθηκε εντός του Αγίου Ορους μεταξύ Γεωργιανών, οι οποίοι συνεπλάκησαν ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, στις δολοφονίες που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη σημαντική μερίδα καταλαμβάνουν και τα περιστατικά που αφορούν επίλυση διαφορών μεταξύ εγκληματικών ομάδων με δράστες και θύματα σε αρκετές υποθέσεις να είναι αλλοδαποί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου