Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2012

Όλο και δυσκολότερη η σωτηρία του ευρώ...


H πλειοψηφία δύο τρίτων που διασφάλισε η Α. Μέρκελ στη βουλή για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο ενδέχεται να είναι η τελευταία. Η αντιπολίτευση κατέστησε σαφές ότι δε δίνει λευκές επιταγές.

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα διευκολύνουν από εδώ και στο εξής την....
καγκελάριο στην Ομοσπονδιακή Βουλή σε ψηφοφορίες σχετικά με τη χορήγηση βοήθειας από το Μηχανισμό Στήριξης.




Όμως και εντός συμπολίτευσης τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την Αγκελα Μέρκελ. Ήδη στην ψηφοφορία για το Μόνιμο Μηχανισμό και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, 16 βουλευτές από την Χριστιανική Ένωση και 10 από τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους ψήφισαν κατά. Μία καγκελάριος που δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στα μέλη του κόμματός της ή της συμπολίτευσης, είναι χωρίς αμφιβολία μια «αδύναμη» καγκελάριος, σημειώνουν οι αναλυτές.

Τι θα γίνει αν η Ισπανία ζητήσει βοήθεια;
Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ότι θα εξετάσουν προσεκτικά αν θα δώσουν πράσινο φως στην οικονομική στήριξη της Ισπανίας, σε περίπτωση βέβαια που η Μαδρίτη ζητήσει βοήθεια. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στο κόμμα των Πρασίνων, το οποίο τονίζει με ειρωνική διάθεση ότι «αν η Άγκελα Μέρκελ δεν έχει τη στήριξη της συμπολίτευσης, θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης».

Ίσως τα δύσκολα για τη Μέρκελ να έρθουν ήδη στα τέλη Ιουλίου σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, το οποίο ενδέχεται να συγκληθεί για να αποφασίσει σχετικά με τη χορήγηση βοήθειας στις ισπανικές τράπεζες. Ας σημειωθεί ότι σε αυτή τη ψηφοφορία δεν απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητη η ψήφος της αντιπολίτευσης για να δοθεί το πράσινο φως. Αρκεί το 50% συν μία. Συνεπώς η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να συσπειρώσει τα μέλη της Χριστιανικής Ένωσης πείθοντάς τα για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος, κάτι που δεν θα είναι διόλου εύκολο.

Με αποχώρηση απειλούν οι Χριστιανοκοινωνιστές
Την ίδια ώρα οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας απειλούν εμμέσως πλην σαφώς ακόμα και με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αφορμή η, κατά την άποψή τους, διάθεση υπερβολικών ποσών και η ανάληψη εγγυήσεων από τη Γερμανία για τη σωτηρία του ευρώ. Για μια ακόμα φορά χθες ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μια κατάρρευση της κυβέρνησης Μέρκελ και εκλογές θα ήταν για τους Φιλελευθέρους του αντικαγκελάριου Ρέσλερ καταστροφή, μιας και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν ποσοστό κάτω του 3%, που σημαίνει ότι οι Φιλεύθεροι δεν θα περάσουν καν το κατώφλι της βουλής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως σταθερό προβάδισμα Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, οι οποίοι ενδέχεται να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές στα τέλη του 2013. Μέχρι τότε όμως μεσολαβεί αρκετός χρόνος και ουδείς μπορεί να γνωρίζει ήδη από σήμερα πια θα είναι η εκλογική έκβαση.

Spiegel Online / DPA / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
Από:  dw.de



http://hassapis-peter.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου